Her feirer bergenserne seg selv

Bergen feiret 950 år i godt paraplyvær på Bryggen.

Publisert Publisert

FOLKSOMT: Det var tett med folk foran scenen på Bryggen lørdag ettermiddag. Foto: Marita Aarekol

  1. Leserne mener

En stor folkemengde hadde møtt opp på Bryggen da programmet startet klokken 17.

Blant artistene som underholdt fra scenen i regnet var Depresno, Kjersti Elvik og The Flying Dancing Kings med flere.

Like før klokken 18 tok byrådsleder Roger Valhammer og byråd Katrine Nødtvedt imot Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes på den røde løperen. Deretter kom kronprins Haakon sammen med ordfører Marte Mjøs Persen og fylkesmann Lars Sponheim.

KONGELIG BESØK: Kronprins Haakon kom sammen med ordfører Marte Mjøs Persen. Foto: Marita Aarekol

– Vi skal feire oss selv

Ordføreren tok seg av den offisielle åpningen av jubileet.

– Det kommende året skal vi feire det vi bergensere liker aller best, nemlig oss selv og Bergen, sa hun i sin åpningstale.

Persen snakket om mangfold og samhold i talen sin. Hun trakk frem hvordan bergensere fra ulike land og bydeler er stolt over sin bergenske identitet.

PÅ RØD LØPER: Erna Solberg, Roger Valhammer og Kathrine Nødtvedt. Foto: Marita Aarekol

I anledning jubileet har Elin Hestenes og Kristine Bjånes laget sangen «Vi e Bergen!». I musikkvideoen som hadde premiere fra scenen, ser vi både tegnspråkdans, bergensere som snakker andre språk og dansende politibetjenter.

VÅTT: Ekte bergensvær må til under et ekte bergensjubileum. Foto: Marita Aarekol

Åpnet Bryggen Museum

Etter åpningsseremonien gikk ferden videre til Bryggen Museum, hvor kronprinsen sto for den offisielle åpningen av det restaurerte museet.

Statsministeren og kronprinsen fikk omvisning i utstillingen «under jorden». Utstillingen består av flere tusen gjenstander som viser hverdagslivet i og rundt Bergen i middelalderen.

OFFISIELL ÅPNING: I 1976 åpnet kong Olav museet som nå er restaurert og gjenåpnet av Kronprins Haakon. I utgangspunktet skulle kong Harald gjeste jubileumsåpningen. Men kongen er for tiden sykmeldt. Foto: Marita Aarekol

Inviterte tilfeldige gjester

I Håkonshallen møtte tilfeldig utvalgte bergensere opp i finstasen for å hilse på statsministeren og kronprinsen.

PYNTET: Torhild Hjelmeland (til v.) og Lars Hjelmeland har hentet frem finstasen for anledningen. Foto: Marita Aarekol

To av gjestene er Torhild og Lars Hjelmeland fra Åsane.

– Jeg fikk invitasjon i posten og tenkte – hvordan i alle dager har de klart å velge akkurat meg. Jeg prøvde å gjemme invitasjonen, men så fant hun den, sier Lars Hjelmeland og peker på sin kone.

– Jeg synes dette er veldig gøy, sier Torhild Hjelmeland.

FINT INITIATIV: Raul Barreras synes det er stort av Bergen kommune å invitere «vanlige folk» til festen i Håkonshallen. Foto: Marita Aarekol

Raul Barreras ble overrasket da han fikk invitasjon til arrangementet i Håkonshallen.

– Jeg synes det viser hvordan Bergen er. Det er fantastisk at de tok initiativ til å invitere tilfeldige mennesker, sier Barreras mens han venter spent på kronprinsen.

HILSTE PÅ GJESTER: Kronprins Haakon ankom Håkonshallen i 19.30-tiden lørdag. Foto: Marita Aarekol

Statsminister Erna Solberg og Kronprins Haakon tok seg god tid til å snakke med gjestene i Håkonshallen.

– Det var fint å kunne være med på åpningen av jubileet. Jeg synes det var kjekt å se det renoverte museet. Det tror jeg er noe bergenserne kan glede seg til. Nå er utstillingene lagt mer pedagogisk til rette enn det jeg husker fra jeg var på besøk da jeg gikk på skolen, sa Solberg til BT.

Festen fortsetter

Det kommende året kan bergenserne vente at festen fortsetter. Helgens arrangementer er bare starten av en rekke markeringer i månedene fremover.

Lørdag og søndag er medlemmer av Bjørgvin håndverkslag på Bryggen for å lære bort håndverk og runeskrift. Lørdag formiddag var de på plass, kledd som om de levde og virket da Olav Kyrre grunnla byen for 950 år siden.

– Det er veldig kjekt å få komme hit og formidle det vi kan, fortalte Lena Eikeland Kutschera i håndverkslaget.

FRA KØBENHAVN: Sine Uno Knudsen (til v.) fra København lærer lærarbeid av Lena Eikeland Kutschera. I bakgrunnen viser medlemmer av Kongshirden 1260 frem brynjer og hjelmer. Foto: Cathrine Krane Hansen

Hun fikk lære familien Knudsen kunsten å lage skinnpung. Familien er fra København og syntes det var helt topp å få med seg middelaldermarkedet utenfor Bryggen Museum.

Publisert