Blanke stemmer for Chaudhry

13 blanke proteststemmer mot SVs Akhtar Chaudhry som fjerde visepresident i Stortinget var eneste skår i gleden for nyvalgte president Dag Terje Andersen (Ap).

Publisert Publisert

Foto: Bjelland, Håvard

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

— Det var litt synd at det ble 13 blanke når de fleste andre bare fikk et par hver. Men Chaudhry ble valgt med et overveldende flertall, sier Andersen til NTB. Han vil ikke spekulere om partitilhørigheten til de 13.

Chaudhry er den første i presidentskapet med innvandrerbakgrunn. Han møter fast som vararepresentant for Heidi Sørensen som er statssekretær i Miljøverndepartementet. Under nominasjonen til fast plass i Oslo tapte han for Heikki Holmås.

Andersen ble torsdag valgt til stortingspresident for en periode på fire år. Valget var en godt regissert forestilling, der partiene på forhånd hadde utpekt sine kandidater i den rekkefølge resultatet av stortingsvalget tilsa.

Andersens første jobb var å utpeke en delegasjon på syv representanter som skal ta imot kong Harald når han fredag kommer for å foreta den høytidelige åpningen av det 154. Storting.

Ap troner øverst

Ap fikk presidentvervet, som største parti, og det var klart allerede på partiets gruppemøte i forrige uke at den jobben skulle gå til Dag Terje Andersen. Sist fredag fikk han avskjed i nåde som arbeids- og inkluderingsminister og var klar til vervet som landets høyest rangerte etter kongen.

— Jeg skal være Stortingets mann overfor regjeringen, men jeg er ikke hevet over politikken. Jeg er stortingspresident fra Arbeiderpartiet, sier Andersen. Han sammenligner jobben litt med en ordfører som skal styre over en kommune, men samtidig er valgt på en partiliste.

Andersen mener flertallsregjeringer krever spesiell oppmerksomhet for å hindre at saksbehandlingen i Stortinget blir tatt som en selvfølge. Videre er det viktig at mindretallet blir lyttet til og kommer til orde.

— Det er også bra med brede forlik i de viktigste sakene, som for eksempel pensjonsreformen og klimaforliket, sier den nye presidenten. Han har stor respekt for hvordan forgjengeren Thorbjørn Jagland løste oppgaven.

Ny ordning

Nytt av året er det at Odelstinget og Lagtinget er nedlagt og at all lovbehandling foregår i stortingssalen, over to runder med tre dagers mellomrom. Presidenten sitter ikke lenger i en av komiteene, men er operativ som møteleder hele tiden.

Presidentskapet består av én president og fem visepresidenter. Frp ble nest størst i valget og Øyvind Korsberg ble partiets 1. visepresident. Høyres Per-Kristian Foss ble enstemmig valgt til annen visepresident. Deretter fulgte Aps Marit Nybakk, SVs Chaudhry og Line Henriette Hjemdal fra KrF.

Andersen skal ta vare på tonen og omgangsformen i Stortinget og i salen spesielt. Han er åpen for mer humor og spontane replikker av typen «hver mann sin høne» (Sponheims berømte fra en debatt om eggmangel rett før påske). Men humor kan altså ikke bestilles.

En som «stakk innom» Stortinget på konstitueringsdagen, var Venstres Abid Raja. Han tapte kampen om en plass fra Akershus, men er vara for Borghild Tenden som er på FN-sesjon i New York. Nå ser Raja frem til åtte dager fulle av innhold.

— Det er ærefullt og veldig interessant å sitte her, selv om jeg er på lånt plass. Jeg gleder meg til åpningen fredag, og til trontaledebatten mandag. Den debatten skal jeg kaste meg inn i, forsikrer Raja.

Han er ikke helt sikker på hva han gjør ved neste valg. Nå er han nemndleder i Utlendingsnemnda og skal gjenoppta virksomheten som advokat.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Slik så det ut etter bilbrannen på E39

  2. For tre måneder siden var det krise for butikken. Nå selger hun dobbelt så mye som i fjor.

  3. Chat med Doddo og Pamer under Brann-Sandefjord: Slik starter Brann

  4. To menn pågrepet etter knivstikking på Laksevåg

  5. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  6. Sommeren på vei tilbake: – Kan bli 20 grader fra onsdag

  1. Kommunevalg 2015