Fiskekake-glede med bismak

Madam Bergen lever videre, men for Søstrene Hagelin er det helt slutt.

Publisert Publisert
  • Målfrid Bordvik
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

— Vi har lykkes med en avtale om overtakelse. Det er gledelig at vi får videreført produktet med en av norges største fiskevareprodusenter, sier administrerende direktør Knut Galtung Døsvig i BaraGruppen AS.

Produksjonen ved fabrikken i Godvik fortsetter som før og produktene vil være å finne i butikkene. Det er resultatet etter de intense forhandlingene som pågikk helt frem til midnatt torsdag.

Og publikum vil ikke kunne kjenne forskjell, til tross for ny eier.

— Jeg lover at oppskriften ikke endres, sier Sigvald Rist som er daglig leder i Lofotprodukt AS.

- Gledelig

De ansatte fikk beskjeden i dag.

— Dette er en gledens dag. Vi er veldig glade for at det ikke blir nedleggelse, selv om det er trist at noen må gå, sier tillitsvalgt Ingrid Jensen.

Hun sier det har vært en tøff tid etter at nedleggelsen ble kjent for en måned siden.

— Det har vært tungt å gå på jobb, men vi har klart å holde humøret oppe.

På Madam Bergen er det lang kø ved lunsjtider. Nyheten om at butikken består har begynt å spre seg, og både kunder og betjening kan puste lettet ut.

— Å, er det sant? Jeg er alltid innom når jeg er i byen og er veldig glad for at de fortsetter. De må jo det når man ser på alt folket som er her, sier Margreth Ekornes.

Men for venninnen Oddny Senneth, blir savnet etter Søstrene stort.

— Vi pleier som regel å gå der fordi det er koseligere. Lokalene der er jo å foretrekke, sier hun.

Nedbemanning

Mens det er klart at Madam Bergen lever videre, vil forretningen til Søstrene Hagelin bli lagt ned som planlagt ved utgangen av juni.

Ingen av butikkene i Bergen Sentrum omfattes av avtalen, men dagens eier er i forhandlinger med kjøpere av butikken i Strandgaten. Inntil videre vil Baragruppen selv stå for driften.

— Vi er optimistiske for å finne en arvtager og har flere kandidater, sier Døsvig.

Administrasjonen i Godvik vil bli nedbemannet da denne skal overtas av Lofotprodukt, og det kan også bli nedbemanning i produksjonen.

— Ansatte i to butikker skal tilpasses en butikk. Det vil derfor bli noe nedbemanning hvor de vil gå etter ansinnitetsprinsippet, sier Døsvig.

Hvor mange som må gå, er foreløpig uklart.

- En trist dag

I butikken i Olav Kyrres gate er stemningen en helt annen enn på søsterbutikken.

— Her er det gravøl i dag. Vi er veldig triste, sier Hildegunn Berg.

Hun og kollegene hadde i det lengste håpet at Søstrene Hagelin ville bli reddet. De fortviler over at det 80 år gamle produktet nå forsvinner.

— Vi er bekymret for Hagelin-produktet, som jo har de mest ekte fiskekakene basert kun på fersk fisk. Bergenserne har en kjærlighet til Hagelin, men det er mest ungdommen som har et forhold til Madam Bergen. Uff, dette er trist, sier Berg.

Hun sier de har fått en fantastisk støtte fra kundene.

— Alle som er innom kommenterer det. Folk hamstrer fiskekaker til fryseboksen er full, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRIST DAG: For Hildegunn Berg og de andre på Søstrene Hagelin.

I vår fiskekaketest moses søstrene. Sjekk dommen her. Vil øke produksjonen

Madam Bergen og Lofotprodukt har vært konkurrenter i en årrekke.

— Vi har fulgt bedriften i mange år og har lagt merke til det gode renomméet de har lokalt. Når nedleggelsen var besluttet, var det naturlig for oss å inngå i samtaler, sier daglig leder i Lofotprodukt.

Han har fått med seg det enorme lokale engasjementet for å beholde fiskekakene.

— Det er kjempehyggelig at noen er like lidenskapelig opptatt av fiskemat som meg. Jeg håper at interessen er ektefølt og at produktene får en god fremtid, sier Rist.

På sikt håper Lofotprodukt å øke aktiviteten i Godvik og ta Madam Bergen sine produkter inn i sitt landsdekkende sortiment. Fiskekakene vil da kunne kjøpes under merkenavnet «Lofoten» utenfor Hordaland.

Døsvig er lettet over at fiskekakene fra Madam Bergen lever videre i historien.

— Ut fra interessen og antall facebook-medlemmer så må bergenserne bli glade. Det er spesielt hyggelig at Lofotprodukt, som har vært en høykvalitets-konkurrent, sikrer kvaliteten videre, sier han.

Aksjonsgruppe på Facebook

For nøyaktig en måned siden ble det kjent at Søstrene Hagelin og Madam Bergen måtte stenge etter å ha slitt med store og økende underskudd i flere år. 28 ansatte mistet jobben, og det ble varslet at 30. juni ville være siste dag for de tradisjonsrike fiskematbutikkene.

Hundrevis av bergensere reagerte med vantro, og en egen aksjonsgruppe på Facebook vokste seg raskt stor. Dagen etter at nyheten kom, var det smekkfult på Søstrene Hagelins og folk hamstret fiskekaker. Dette førte til at fiskebutikken doblet salget.

Både politikere og andre fiskekake-elskere engasjerte seg sterkt i saken. Håpet var at noen i næringslivet skulle ta over bedriften. Flere aktører meldte sin interesse for fiskeproduktene, men ingen av dem var seriøse tilbud, sa eier i Baragruppen, Knut Galtung Døsvig til bt.no i begynnelsen av mai.

Er du fornøyd med å få beholde fiskekakene? Diskuter saken under!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Doblet omsetningen

  2. Fleire luktar på fiskekakene

  3. Hamstrer fiskekaker

  4. Kroken på døren for Madam Bergen

  5. Protesten falt i fisk

Foto: MÅLFRID BORDVIK

GLAD: Tillitvalgt Ingrid Jensen og kollegene hennes fikk beskjed om at Madam Bergen var berget i dag. Foto: Målfrid Bordvik (MMS)

Foto: MÅLFRID BORDVIK

Foto: MÅLFRID BORDVIK