Unngår julestress med god planlegging

Planlegging, planlegging og planlegging. Det er familien Hauges oppskrift på en suksessfull førjulstid.

Publisert Publisert
  • Hilde Schjølberg Evensen

— Trikset er å spre ting utover. Nå er det bare noen dager igjen til jul, og vi har ingenting spesielt vi skal gjøre, sier Roald Hauge.

Hos firebarnsfamilien i Karlslia på Søreide er det alltid noe som skjer. Før jul er det fullt opp med julefrokoster, luciafeiring og nisseaktiviteter på skolen og i barnehagen. Foreldrene prøver å være med på det meste, i tillegg til at begge jobber fulltid og vel så det. I tillegg skal det ordnes til jul hjemme. Blir dagene for korte, tar foreldrene nettene i bruk. Det viktigste for dem, er at barna opplever en fin førjulstid.

— Har de det gøy, så blir det gøy for oss også. Men det er noen ganger jeg har våknet nærmest med tannkremsmaken i munnen etter å ha sovet bare en kort stund, sier Roald.

Regneark for gaveinnkjøp

Hver uke gjennom hele året, har de voksne planleggingsmøte om søndagen. I førjulstiden er nettopp dét en viktig faktor for å unngå stress. Julegavehandelen begynner for eksempel allerede i november. Far i huset har til og med laget et eget regneark på PC-en for å holde oversikten. Der fører de inn gaveideer til hver enkelt, og det blir merket av hva som blir kjøpt. Så kan man eventuelt bruke listen neste år, og ha full oversikt over hva mottakerne fikk året før.

— Vi skal jo kjøpe 60 julegaver, påpeker Brita leende.

Julebord hver helg

Hun får for øvrig en solid dose julestemning gjennom jobben som kjøkkensjef. Hver helg er hun med og lager julebord for gjester ved hotellet.

— Jeg blir nok litt mettet av jul. Pinnelukten er ikke helt den samme lenger, smiler hun.

Foreldrene gir skolen ros for å spre julearrangementene i tid. Allerede en av de første dagene i desember var det julefrokost for 5.-klassingene med foreldre.

— I fjor satt vi med en stabel papirer, og prøvde å samle dem kronologisk for å se hva vi kunne være med på. I år er det mer spredt i tid, fastslår Roald.

— Det blir jo ikke mer stress enn vi legger opp til selv, føyer Brita til.

1. desember:

Denne natten pakker foreldrene ut julepynt og klargjør fire julekalendere. Om dagen er Roald og barna på julehandel, mens Brita er på jobb fra morgen til nærmere midnatt for å lage julebord.

2. desember:

Huset blir julepyntet. Brita er på jobb for å lage julebord også i dag. Årets første pinnekjøttmiddag for hele familien.

3. desember:

Julehandel for å komplettere julepynten, blant annet må nye gardiner og julekjoler på plass. Simen og pappa på svømmetrening.

4. desember:

Silje i 5. klasse har julefrokost, og mamma og pappa er med. Mamma er med Simen på fotballtrening om ettermiddagen.

5. desember:

Hele familien baker pepperkaker om kvelden. Roald spiller squash med en kamerat, og som vanlig jobber han noen timer hjemmefra etter at barna er lagt.

6. desember:

Julegrantenning på skolen med gløgg, nisse og marked. Alle hjelpertil med å vaske huset. Innbydelser til julefrokost med Simens klasse blir laget. Om kvelden legges Julia inn på sykehus med falsk krupp.

7. desember:

Julia og mamma hjem fra sykehuset. Brita vasker vinduer, mens storesøster Silje passer Julia. Om kvelden kommer Britas søster med familie på overnattingsbesøk.

8. desember:

Roald og ungene drar til fotograf for å lage årets julekort. Brita er på jobb fra tidlig morgen til midnatt.

9. desember:

Brita er igjen på helgejobb for å lage julebord, og Roald og ungene besøker noen venner. Om kvelden er det også et ekstra langt planleggingsmøte for å få en travel uke til å gå opp.

10. desember:

Adrian har fått omgangssyke, så de to minste blir hjemme sammen med pappa. Om kvelden er Simen og pappa på svømmekurs.

11. desember:

Julebaksten planlegges. Om kvelden er det fotballtrening for Simen.

12. desember:

Brita er med Simen og klassen hans på teaterforestillingen «Det skjedde i de juletider». Brita gjør unna litt julehandel, og Luciadrakter blir funnet frem og pyntet. Lussekatter og fire typer julekaker bakes. Besøk av Roalds søster med familie for å organisere forsendelse av julegaver til mormor/oldemor i Horten.

13. desember:

Hele familien feirer Luciadagen i barnehagen halv åtte om morgenen. Om kvelden er Silje hos en klassevenninne på juleverksted, mens Roald får presset inn en runde squash med en kompis.

14. desember:

Mamma og pappa er med Simen på julefrokost på skolen. Brita jobber sent, så Roald tar med barna og drar på bursdagsbesøk til sin bror.

15. desember:

Roald og Brita skal på julebord på Solstrand. Alle fire ungene hentes tidlig, og Brita og Roald drar på jakt etter kjole til Brita.

16. desember:

Ungene hentes klokken 13 og alle drar hjem til storbakst av kakemenn. Om kvelden er det tid for husvask.

17. desember:

Om ettermiddagen drar alle til sentrum for å få litt julestemning. Pepperkakebyen besøkes, og julepyntede gater blir inspisert. Noen julegaver blir det også tid til å kjøpe.

18. desember:

Om ettermiddagen er Brita ute for å kjøpe julegaver. Så er det vaktbytte hjemme, så Roald kan få unnagjort sine hemmelige presanger. Brita skriver de noen-og-tyve julekortene som skal av gårde.

19. desember:

De siste juleforberedelsene gjøres.

20. desember:

Også i dag er det de siste juleforberedelsene som gjøres.

21. desember:

De to eldste barna deltar på skolegudstjeneste. Om kvelden går Brita og Roald på den årlige vennefesten før jul.

22. desember:

Hele familien reiser til Britas mor i Hardanger for å overlevere julepakker. Årets juletre skal dessuten hogges.

23. desember:

Tilbake igjen for å pakke og gjøre klart til julefeiring hos Roalds familie i Øygarden julaften.

Foto: Silje Katrine Robinson

Foto: Silje Katrine Robinson

Foto: Silje Katrine Robinson

Foto: Silje Katrine Robinson

Foto: Silje Katrine Robinson

Foto: Silje Katrine Robinson

Foto: Silje Katrine Robinson

Publisert