Panikksøking blant jusstudentene

Studentene frykter utestengelse fra Universitetet etter juks-avsløringen. Panikken fikk flere juristspirer til å søke andre studier.

  • Målfrid Bordvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

De ferske juks-anklagene var ett hett tema rundt kantinebordet på Dragefjell i dag. I gangene ble det hvisket om hvem som kan ha jukset, og hvem som dermed står i fare for å bli utvist fra Universitetet.

Les også: — Leverte nesten identiske oppgaver

I første omgang sendes det ut et varselsbrev til de 205 studentene det gjelder. I ettermiddag hadde noen studenter allerede fått et slikt brev, mens andre ikke hadde sjekket postkassen ennå. En nervøs stemning rådet.

– Alle kjenner noen, enten nære venner eller bekjente som vil bli rammet. Det er mange jeg er redd for nå, sier jusstudent Mohnsin Ramani som sitter i juridisk fagutvalg.

Frykter utestengelse

I dag klokken 14 gikk søknadsfristen for høyere utdanning ut. Etter at juks-mistanken ble kjent, nyttet noen formiddagen til å fylle ut en søknad til Samordna Opptak i siste liten.

– Folk har begynt å søke på andre ting fordi de ikke vil risikere å stå uten studieplass til høsten, sier Ramani.

I takt med at nyheten spredte seg, økte også nervøsiteten blant studentene. Mange lurte på om mistanken gjaldt dem selv.

–Vi vet ikke hvor grensene går, så man blir veldig usikker. Vi samarbeider mye i kollokviegrupper og arbeidet vil derfor ligne. Det er en nervøs følelse blant studentene i dag, sier Tone Hostvedt Aarthun.

Psykisk knekk

Hun får støtte fra medstudent Gry Walstad.

– Jeg klarer ikke å lese noe i dag. Nå må vi leve i uvisse og vente på hva reaksjonene blir mot dem det gjelder, sier hun.

Hun tror anklagen om juks kan bli en stor påkjenning for mange.

– Studentene kan få seg en psykisk knekk etter dette, særlig de som allerede sliter. Jusstudenter har et stort press på seg fra før av, sier Walstad.

Studentprest og psykologtjeneste er forberedt på å ta imot studenter som kan få problemer. Så langt har helsetjenesten ikke registrert flere henvendelser enn vanlig.

– I morgen skal 500 førsteklassinger ha eksamen. Det passer forferdelig dårlig, sier Christian Kartnes, leder i juridisk studentutvalg.

- Stemplet som juksemakere

I gangen møter vi fire jusstudenter på fjerde året. De føler saken er blitt hausset opp i media.

– Det er ikke så alvorlig som det blir fremstilt. Hvis to studenter finner felles formuleringer så er ikke det så graverende. Det er mer et uttrykk for latskap enn for juks, mener Arthur Pollestad.

I det vi prater sammen tikker det inn en tekstmelding fra en kamerat på et annet fakultet med teksten «Cheater!». Meldingen er humoristisk ment, men det illustrerer likevel et poeng, mener han.

– Det er ubehagelig at folk stempler oss som juksemakere. Det store flertallet driver jo ikke med juks, sier han.

Hva synes du om mistankene? Diskutér saken her!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Rammer uskyldige

  2. Straffer ikke studentersom er blitt kopiert

  3. Straffer ikke studentersom er blitt kopiert

  4. Nye jusstudenter mistenkt for juks

IKKE BEKYMRET: Disse jusstudentene føler seg trygge på at mistanken ikke retter seg mot dem. - Jeg ville aldri ha jukset, det rammer bare egen læring, sier Marthe Førsund Saanum. Hun får støtte fra Paal Baarsrud Fagerli, Andreas Veiding og Arthur Pollestad.
TOMT PÅ LESESALEN: Jusstudentene hadde andre ting å tenke på i dag.
BT anbefaler

Hele Tårnplassen stenger når Sian kommer. – Det er provoserende.

Politiet ber bedrifter i Bergen sentrum forberede ansatte på raskt å kunne stenge dører og slå av ventilasjonsanlegget.

LES SAKEN