Andelen snikere gikk opp

Skyss kontrollerte færre, men knep likevel flere snikere i 2016 sammenlignet med året før.

Publisert Publisert

STORKONTROLL: Skyss hadde færre kontroller og sjekket færre reisende i 2016 enn i 2015, men knep likevel omtrent like mange uten billett. Her fra en storkontroll i Eidsvåg i 2014. Foto: Jan M. Lillebø

  1. Leserne mener

Nær 13.000 reisende ble tatt uten billett på buss eller bybane i 2016. Det er ganske nøyaktig like mange som året før.

Skyss kontrollerte imidlertid færre passasjerer i 2016 enn i 2015, så andelen snikere gikk opp fra tre til fire prosent.

Les også

Sniketallene eksploderte da Skyss la om kontrollen

Treffer bedre med kontrollene

Salgs- og markedssjef Hanne Alver Krum tror likevel ikke at flere reisende unnlater å løse billett.

– Vi er ikke sikker på at tallene viser en reell økning, for vi er blitt flinkere til å treffe med kontrollene. Nå sikter vi oss bevisst inn på tidspunkt og avganger der vi vet at det er flere reisende uten periodebillett, sier Krum.

Prisen for å reise billettløst er 1150 kroner i gebyr. Betaler du på stedet er gebyret 950 kroner.

Det var NRK Hordaland som først brakte disse tallene fra Skyss.

Sniking koster Skyss store beløp. I 2015 hadde selskapet over 600 millioner i billettinntekter fra buss og bane. Et par prosent av dette blir fort titalls millioner kroner.

20152016
Antall kontroller17 34215 403
Antall kontrollerte 426 382342 085
Antall avvik13 06412 904
Andel avvik3 %4 %
Les også

Vekter: – Jeg lærte fort at alle sniker, det kan være hvem som helst

– Veldig få sniker hele tiden

– I dag er det ikke lenger mulig å se om folk løser billett når de går om bord, fordi mange kjøper mobilbilletter. Har det gjort sniking enklere?

– Den sosiale kontrollen er borte med mobilbilletten, men dette er en villet utvikling. Vi ønsker at påstigningen skal gå raskere. Samtidig vet vi at de aller, aller fleste ønsker å betale for seg. En undersøkelse vi gjennomførte i høst, viste at veldig få ønsker å snike hele tiden, men noen gjør det en gang iblant, sier Krum.

LOVER FLERE KONTROLLER: - Jeg tror aldri ser nulltallet, men vi ønsker å få ned antallet som reiser uten billett, sier salgs- og markedssjef Hanne Alver Krum i Skyss. Foto: Gidske Stark

I år vil Skyss intensivere kontrollene, varsler markedssjefen. Fylkespolitikerne har bevilget ekstra penger til kontrollvirksomhet og Skyss vil jobbe mer systematisk med kontrollene. Som en del av det vil selskapet gjøre en serie kontrollmålinger for å danne seg et realistisk bilde av snikprosenten.

– Da etablerer vi et slags nullpunkt å jobbe ut ifra. Jeg tror aldri vi ser nulltallet, men vi ønsker å få ned antallet som reiser uten billett, sier hun.

Publisert