Verdenskjent matematiker drept i bilkrasj

Så sent som torsdag holdt John Nash foredrag i Bergen. Lørdag døde han. Matematikeren hylles av UiB-rektor Dag Rune Olsen og ordfører Trude Drevland (H).

Publisert Publisert

SAMMEN: Trude Drevland og den avdøde matematikeren John Nash. De to fikk veldig god kontakt da Nash besøkte Bergen torsdag denne uken. Der holdt han sitt siste foredrag før han døde i et bilkrasj lørdag. Foto: Hans Munthe-Kaas, UiB

SAMMEN: Trude Drevland og den avdøde matematikeren John Nash. De to fikk veldig god kontakt da Nash besøkte Bergen torsdag denne uken. Der holdt han sitt siste foredrag før han døde i et bilkrasj lørdag. Foto: Hans Munthe-Kaas, UiB

FORELESTE: Til tross for lite reklame i forkant, var det stappfull sal da John Nash holdt foredrag i matematikk i Bergen torsdag. Han var i Norge i forbindelse med å ha vunnet Abel-prisen. Nash døde i en bilulykke lørdag. Foto: Ida Kjørholt

DISKUTERTE: UIB-rektor Dag-Rune Olsen og Trude Drevland tok med seg John Nash til Festplassen, der de gikk rundt og så på barn som løste matematiske oppgaver basert på Nash sin spillteori. Foto: Anne-Marie Astad, Det Norske Videnskaps-Akademi

ALDRI OPPLEVD: Forelesningssalen var full da John Nash og konen hans Alicia kom på besøk. - Jeg har vært med på slike forelesninger i ti-elleve år, og jeg har aldri sett noe sånt tidligere, sier Anne-Marie Astad, kommunikasjonsrådgiver i Det Norske Videnskaps-Akademi, som var på forelesningen. Foto: Anne-Marie Astad, Det Norske Videnskaps-Akademi

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Søndag ble det kjent at John Nash og hans kone, fysikeren Alicia Nash, omkom i en bilulykke i New Jersey på lørdag.

Matematikeren vant en rekke priser for sitt arbeid, blant dem Nobelprisen i økonomi i 1994. Han ble virkelig verdenskjent da filmen om hans liv, «A Beautiful Mind» fra 2002, vant Oscar.

Det siste foredraget han fikk holdt om arbeidet sitt fant sted på VilVite-senteret på Møhlenpris torsdag.

— Det var helt magisk da han begynte å snakke om verdensrommet og sorte hull. Det var smekkfullt i salen. Det satt folk på gulvet og i alle korridorene. Det var hovedsaklig unge studenter. Du kunne hørt en knappenål falle. Jeg har vært med på slike forelesninger i ti-elleve år, og jeg har aldri sett noe sånt tidligere, sier Anne-Marie Astad, kommunikasjonsrådgiver i Det Norske Videnskaps-Akademi, som var på forelesningen.

Besøkte Bergen

Nash og konen hans døde kort tid etter at de kom tilbake til USA fra Norge, hvor Nash mottok Abelprisen sammen med Louis Nirenberg.

— Vi snakker om en helt unik vitenskapsmann som mange har beskrevet som et geni. Han står som en bauta i vitenskapen, sier rektor ved UiB Dag Rune Olsen.

Aller best kontakt fikk Olsen med Nash da de gikk rundt på Festplassen og så på barn som løste matematiske oppgaver basert på Nash sin spillteori. Nobelprisvinneren holdt også et miniforedrag på VilVite-senteret. Det skulle bli siste gang han snakket om arbeidet sitt.

— Det var veldig morsomt å sitte og høre på ham snakke om en interessant ligning. Det var helt tydelig at her hadde vi med et helt ualminnelig intelligent menneske å gjøre – det var et møte med en storhet. Det skjønte vi som satt der, uten at i helt klarte å skjønne detaljene og dybden i det han sa, forteller Olsen.

Spesiell kontakt

John Nash fikk ekstra god kontakt med ordfører Trude Drevland, som også var med på vandringen på Festplassen, og på den etterfølgende lunsjen.

— Det var en spesiell mann å møte, han er ingen hvem som helst. Møtet gjorde et veldig inntrykk. Det var et møte fullt av respekt, og vi fikk en veldig fin og god dialog, sier Drevland.

— Ikke snakket han høyt og ikke tydelig på grunn av sin høye alder. Men han hadde glimt i øyet, og han likte å se at barn og unge var opptatt av hans teorier, sier Drevland.

- Hva snakket dere om på lunsjen?

— Det gikk mye på at jeg er nesten kunnskapsløs når det gjelder matematikk. Det synes han var morsomt, sier Drevland.

— Han var en eldre lavmælt mann, så vi hadde en lavmælt og god samtale. Til og med jeg klarer det når omgivelsene krever det.

Diskuterte med Einstein

Hans Munthe-Kaas, professor i beregningsmatematikk på UiB, fulgte Nash på turen til Bergen fra Oslo, hvor han hadde mottatt Abel-prisen. Han var også med under det som skulle bli Nash'siste forelesning.

— Det han snakket om var ting som gikk langt tilbake i karrieren hans, fra den tiden han kom til Princeton. Det var blant annet en alternativ ligning for universete, som han hadde diskutert med Einstein. Einstein var avvisende til den, men Nash selv syntes det var interessant og noe han nå ville ta opp igjen for å se mer på.

Munthe-Kaas beskriver den nå avdøde matematikeren som nysgjerrig og oppegående, intellektuelt sett.

— Jeg snakket en del med ham på reisen. Han var litt vanskelig å snakke med, han har nok en del tankebaner som er annerledes enn folk flest. Men det var interessant, og han var ikke vanskelig å komme i kontakt med.

Stor innflytelse

Matteprofessoren sier Nash ikke skrev mange store forskningsarbeider, men at de han skrev fikk kolossal gjennomslagskraft.

Nobelprisen fikk han for sitt arbeid med økonomisk spillteori, mens Abelprisen fikk Nash for sitt arbeid med differensial-ligninger.

— Mange mener nok at det han gjorde innenfor matematikk gikk dypere enn det han gjorde for økonomien. Hans arbeid med differensial-ligninger kan man si er det samme som da biologene oppdaget DNA-molekylet.

Publisert