Hordalandspolitiet får 100.000 kroner i bot etter Monika-saken

Politiet får bot på grunn av hvordan de håndterte varslingen om Monikas dødsfall, konkluderer Spesialenheten. Ingen politifolk får noen reaksjoner.

Publisert Publisert

FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død på Berge i Sund 14. november 2011. Saken ble først henlagt som selvmord, men ble gjenopptatt i mai fjor. En mann sitter fengslet, siktet for å ha drept åtteåringen. Foto: PRIVAT

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Christian Nicolaisen
  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Spesialenheten for politiesaker ila i dag Hordaland politidistrikt en foretaksstraff, altså en bot, på 100.000 kroner. Straffen kommer i etterkant av hordalandspolitiets behandling av Monika-saken, der Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt eget hjem på Sotra.

Refser behandling av varsler

Leder Jan Egil Presthus la frem resultatet av Spesialenhetens undersøkelser fra hovedkontoret på Hamar.

GIR BOT: Leder Jan Egil Presthus legger frem resultatet av Spesialenhetens undersøkelser fra hovedkontoret på Hamar. Foto: HÅVARD BJELLAND

— Straffen retter seg mot politidistriktets behandling av Robin Schaefers rapport i begynnelsen av 2014. De alvorlige spørsmålene han reiste til etterforskningen og den påtalemessige behandlingen av saken burde ha vært håndtert på en helt annen måte, sier Presthus.

Les Spesialenhetens begrunnelse:

Schaefer var etterforskeren som forsøkte å få politiet til å gjenåpne saken, uten hell. Han ble til slutt bedt om å holde seg unna saken av ledere i politidistriktet.

Ikke straff til enkeltpersoner

Ingen enkeltpersoner blir straffet av Spesialenheten. Formelt er Hordaland politidistrikt siktet av Spesialenheten.

Spesialenheten skriver at de vurderte personlig påtaleansvar for politiinspektør Sidsel Isachsen. «Til tross for de godt begrunnede spørsmålene som var reist, holdt (hun) fast ved at saken måtte bli henlagt som selvdrap.»

De henlegger likevel saken mot henne etter bevisets stilling, blant annet fordi hun «søkte råd eller var i dialog med andre, heriblant overordnede».

Fire ansatte i politiet hadde status som mistenkt i forbindelse med Spesialenhetens etterforskning. Ingen av dem sitter i toppledelsen i Hordaland politidistrikt.

Spesialenheten har undersøkt om politidistriktet eller enkeltpersoner i politiet har begått straffbare handlinger i forbindelse med politietterforskningen av Monikas dødsfall.

For to av etterforskerne er saken henlagt på grunn av foreldelse, og for den tredje etterforskeren sier Spesialenheten at «intet straffbart forhold anses bevist».

Anmeldte tre forhold

I fjor sommer og høst anmeldte Kristina Sviglinskaja politiet for mangelfull etterforskning av datterens dødsfall.

Fikk knusende kritikk

Granskingen ble ledet av etterforskningsavdelingen i Midt— og Nord-Norge, på grunn av mulige habilitetsproblemer ved avdeling Vest-Norge.

Les også

- Skal bare vurdere lovbrudd

Les også

Syv ting du trenger å vite om Monika-saken

Avgjørelsen har blitt utsatt flere ganger, senest fordi Spesialenheten ville vente med sin konklusjon til Riksadvokatens granskingsgruppe hadde presentert sin rapport.

Rapporten kom med knusende kritikk av politiet i Monika-saken, blant annet at etterforskerne låste seg til teorien om selvmord.

Politimester gikk

Noen dager senere kom Robin Schaefers bok, som beskriver hvordan han kjempet internt for å få saken gjenåpnet vinteren 2014.

Politimester Geir Gudmundsen valgte like etter å tre til side inntil Justisdepartementets gransking av Schaefers varslingssak er gjennomført.

Departementet har hyret inn et advokatfirma som har fått i oppgave å granske måten politiledelsen i Hordaland håndterte Schaefer på i tiden etter han forsøkte å få Monika-saken gjenopptatt.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Visepolitimester ba om at Monika-saken skulle gjennomgås på nytt

  2. Håndtering av Monika-varsleren granskes eksternt

  3. Dette skjer når politiet trår feil

  4. Hvordan Monika-saken kunne skje

  5. Monikas mor krever erstatning

  6. Monikas lærere kjenner seg ikke igjen i politi-uttalelse