Erna fikk 8. mars-kjeft av sine egne

IKKE I TOG: Erna Solberg dro rett fra Ullensvang til budsjettforhandlinger i regjeringen. Hun hadde ingen planer om å gå i 8. marstog. - Det rekker jeg ikke, sier hun. Til venstre sitter NHH-professor Karin Thorburn. Foto: MARIA HAVNEN

  • Historieløst, svarer statsministeren.
  • Pål Andreas Mæland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Statsminister Erna Solberg måtte tåle kjeft fra talerstolen da hun var invitert til Hordaland Høyres årsmøte i Ullensvang.

I anledning kvinnedagen var Benedicte Schilbred Fasmer, som er styreleder i Oslo Børs, invitert for å snakke om kvotering av kvinner i norske styrer. Men Fasmer klarte ikke å unngå nevne dagens store sak — reservasjonsretten for fastleger, eller reservasjonsmuligheten, som Solberg liker å omtale den som.

- Flaut

— Det er flaut at vi i dag må demonstrere for de samme rettighetene som kvinner gjorde for 40 år siden, sa Fasmer og viste bilde fra et 8. mars-tog fra 70-tallet.

— Hadde det ikke vært for at jeg var invitert hit i dag, ville jeg også gått i 8. marstog i Bergen i dag, sa Fasmer.

Samtidig ble det meldt om rekordoppslutning i 8. mars-togene landet over, i hovedsak på grunn av reservasjonsretten som blir innført.

- Hvordan føles det å være statsministeren som har fått kvinnene ut i gaten igjen, Erna Solberg?

— Jeg mener det er mange viktige saker å markere 8. mars. Men jeg er litt forbauset over at det at fastleger skal ha en mulighet til å reservere seg skal være den viktigste saken i dag, svarer Solberg.

Hun mener motstanderne av det nye regelverket ikke har satt seg inn i saken.

— Systemet som er praktisert de siste tiårene var mer liberalt enn det regelverket som vi nå innfører. Jeg føler det er skapt en historie som jeg ikke kjenner meg igjen i, sier hun.

- Snevert og historieløst

Benedicte Schilbred Fasmers utspill kommenterer Solberg slik:

— Plakatene hun viste bilde av handlet om en annen type reservasjonsrett, som ingen i dag stiller spørsmålstegn ved, nemlig om kirurger skal få slippe å utføre selve abortinngrepet. Jeg synes det er noe historieløst av dem som mener at det er den samme kampen i dag. Dessuten synes jeg det begynner å bli et veldig snevert samfunn dersom vi ikke skal kunne verne litt om mindretallets rettigheter, så lenge det ikke går ut over kvinnenes rettigheter. Nå får de ny lege innen 24 timer, sier Solberg.

Fasmer dro parallellen med andre reservasjonsgrunner.

— Skal leger som er med i Jehovas Vitner få nekte å utføre blodoverføringer, for eksempel, spurte hun.

— Nei, det er helt klart i vårt regelverk at det kun dreier seg om spørsmål som har med liv og død å gjøre. Det vil i realiteten kun bety abort og aktiv dødshjelp, svarer Solberg.

Hyllet Rieber-Mohn

I sin tale til årsmøtet snakket Solberg om 8. mars, men valgte å fokusere på kampen mot vold mot kvinner og barn og for utdanning og helse for kvinner internasjonalt.

Solberg hyllet sin politiske motstander, Aps varaordfører Libe Rieber-Mohn, som forrige helg fortalte om sin vonde barndom.

– Jeg er veldig glad for at Libe Rieber-Mohn sto frem og fortalte sin historie. Det er utrolig viktig at kvinner som henne står frem og sier dette. Alle barn som står i slike situasjoner føler at det er andre som har opplevd det samme, og som kan gi beskjed, sier Solberg.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Omfattende koronatiltak i Bergen: – Nå må vi dessverre til pers igjen

Omfattende koronatiltak i Bergen: – Nå må vi dessverre til pers igjen, sa byrådsleder Roger Valhammer…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Si til barna mine at jeg elsker dem, skal kvinne ha sagt før hun døde

  2. Ferge på Mannheller-Fodnes legges til kai for desinfisering

  3. Telenorbygget solgt

  4. Politiet etterlyser vitner til ulykke

  5. Vitner: Kvinne fikk halsen skåret over inne i kirken

  6. Her er åtte ting du må vite om de nye korona­reglene før du går på konsert eller teater