Kripos leter etter brannårsaken

Den første meldingen til brannvesenet kom fra Kyrkjeteigen 6. Syv etterforskere saumfarer nå en av nabotomtene.

MØYSOMMELIG ARBEID: Her jobber krimteknikerne på branntomten etter huset som lå på adressen Kyrkjetangen 8. Det var de nærmeste naboene i huset rett vestenfor som meldte fra om brannen, klokken 22.53 natt til søndag. ØYSTEIN TORHEIM

Tirsdag formiddag er etterforskerne tilbake på stedet hvor det antas at brannen som utslettet store deler av Lærdal sentrum startet sent lørdag kveld.

Politiet er fortsatt ikke sikre på hvor brannen startet, men konsentrerer seg om husene som ligger lengst øst av de 35 nedbrente bygningene.

Det blåste kraftig østavind da brannen startet. Dermed er det ikke sikkert brannen startet i huset den første meldingen kom fra.

— Huset er overtent

Etter det BT kjenner til, kom den første meldingen om brann til nødetatene fra beboerne i Kyrkjeteigen nummer 6.

Les også

Slik skal de løse gåten

I loggen fra brannvesenet, som BT gjenga deler av mandag, kom det frem at det brant på utsiden av huset til innringeren, opp etter bordkledningen.«Huset er mest trolig overtent. Ifølge innringer er alle i huset kommet seg ut. Fare for spredning til nabohus. Sterk vind i området», står det i loggen.

Dette notatet er basert på den opprinnelige meldingen, og den første tilbakemeldingen fra brannvesenet på stedet.

— Flammene sto 30 meter

Etter det BT kjenner til, skal det ikke ha blitt sagt noe om brannårsaken i den første meldingen.

Kjell Inge Sanden hadde vakt da meldingen kom. Han kastet seg i bilen og kjørte til brannstasjonen. Derfra rykket syv brannfolk fra det frivillige brannvesenet ut, i tre biler. Han kan ikke si for sikkert om det brant i noen av de andre husene da de kom frem.

— Men da vi kom frem var huset i Kyrkjetangen 6 fullstendig overtent. Flammene sto 30 meter til værs, sier han.

Han beskriver slukkeforholdene som ekstreme.

— Vinden kunne plutselig snu og kaste glør så store som never mot oss. Det var bare å huke seg ned og vente til vindrossen var over, sier han.

- Verste stedet det kunne startet

To av husene øst for Kyrkjeteigen 6 er brent ned. Ellers spredde brannen seg utelukkende vestover.

— Det var det verste stedet det kunne begynne å brenne. Akkurat der brannen startet er det kraftige kastevinder og sirkelvinder, sier pressetalsmann Odd Helge Brugrand ved kriseteamet i Lærdal.

SANNSYNLIG ARNESTED: Brannen ble først meldt i huset til venstre i det innringede området. Politiet tror likevel at den kan ha startet i et av de to nabohusene til høyre. Elias Dahlen

kripos i laerdal2.jpg ØYSTEIN TORHEIM

Han var selv på stedet mens flammene herjet natt til søndag.

Han forklarer hvordan han så brannen spre seg fra bebyggelsen i øst, over skøytebanen og til skytterhuset på andre siden. Avstanden er vel 130 meter.

— Det første som begynte å brenne i dette området var vanningsbilen til skøytebanen. Mens brannvesenet var opptatt med brannen i området der den startet, spredde det seg videre vestover, sier han.

Allerede før brannen hadde spredd seg til skytterhuset, hadde glør fløyet og antent gresset 500 meter vest for Kyrkjetangen, nær riksveg 5, forteller Brugrand.

Bistand fra Bergen

De to tekniske etterforskerne fra Bergen kom frem tirsdag, og er på stedet sammen med to teknikere fra Kripos.

I tillegg får de bistand fra en teknisk etterforsker fra politiet i Sogn og Fjordane, og to representanter fra eltilsynet.

— De er med for å bekrefte eller avkrefte at elektrisk feil kan ha forårsaket brannen, sier regionlensmann Åge Løseth.

Siden branntomtene nesten er fullstendig utbrent, vil arbeidet med å finne brannårsaken bli krevende.

— Ingenting er umulig, men her er det såpass oppbrent at det vil bli veldig vanskelig, sier Skrøppa.

John Kjelstrup er pensjonert brannetterforsker i Hordaland politidistrikt. Han sa til BT mandag at branner der åstedet er totalt utbrent, er noe av det vanskeligste å etterforske.

— Etterforskningen er et samspill mellom vitneavhør og teknisk etterforskning. Når brannstedet er totalt utbrent, blir vitneavhør desto viktigere. Hvis man har vitner som forklarer seg om hvor brannen startet, kan man avgrense den tekniske etterforskningen til et mindre område, sier Kjelstrup, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

svp://31299