Tiltaler enken etter drap med engangsgrill

ENEBOLIGEN: I dette huset på Telavåg ble Helge Ove Irgens funnet død i fjor sommer. Huset, som Irgens eide sammen med sin tidligere kone, ble solgt i fjor høst for rundt 2,8 millioner kroner. Irgens halvdel dekket en del av gjelden. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ
  • Hun er glad for å ha blitt avslørt, sier forsvareren til Rubyrosa Irgens (31).
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Rubyrosa Verano Irgens, enken etter Helge Ove Irgens, ble pågrepet i fjor, siktet for å ha drept sin ektemann med overlegg i juni 2014.

Nå har Statsadvokaten i Hordaland tatt ut tiltale i saken De

Les også

varslet før jul at det ville bli deres innstilling

.

TILTALT: Den 31 år gamle enken Rubyrosa Irgens er tiltalt for å ha drept sin ektemann Helge Irgens (61) med overlegg.

Rubyrosa Irgens (31) har selv erkjent å ha drept mannen, men ikke at det skjedde med overlegg. Dette har betydning for utmålingen av straff. Ved overlagt drap risikerer kvinnen i utgangspunktet lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

Ifølge tiltalen drepte hun Irgens etter «forutgående overveielser».

«Etter å ha lurt i ham sovemedisinen Vallergan, og mens han sov, plasserte hun en brennende engangsgrill ved sengen hans inne på soverommet», skriver statsadvokat Benedicte Hordnes i tiltalen.

Vektlegger internettsøk

Hordnes sier at de toksiologiske undersøkelsene blir helt sentrale i bevisvurderingen.

Dessuten vil hun vektlegge den tiltaltes internettsøk. Kvinnen skal blant annet ha søkt på «hvordan forgifte med kullos» forut for drapet.

Etter det BT tidligere har fortalt, kunne politiet rekonstruere søk som «how to kill» , og «how to poison» fra kvinnens datamaskin.

— Dette blir en sak der det blir spørsmål om drapet var overlagt eller ei. Sentralt i bevisføringen blir toksiologiske undersøkelser fra avdøde og vitneforklaringer fra rettsmedisinere og IT-eksperter, sier Hordnes.

Også bevegelsene og kontakten med andre før og etter drapet vil bli et tema i rettssaken.

Soverommet først undersøkt to måneder senere:

Les også

Mistenker at Irgens døde i påsatt brann

Irgens ble funnet død på sitt eget soverom, 25. juni 2014. Enken var den som varslet nødetaten om dødsfallet.

FUNNET DØD: Helge Ove Irgens ble funnet død i sin egen bolig i Sund i fjor sommer. Nå er konen tiltalt for drap.

Irgens døde som følge av karbonmonoksidforgiftning.

Siden dødsfallet var uventet, ble Irgens rutinemessig obdusert. Gjennom rettsmedisinerens undersøkelse ble det klart at det var

Les også

dødelige doser av kullos og medikamenter

i Irgens' blod.

Bakgrunn:

Les også

Rettsmedisiner: - Politiet var trege

— Glad for å ha blitt avslørt

Kvinnens forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad, sier til BT at kvinnen tar tiltalen til etterretning.

— Hun sier at hun er glad for å ha blitt avslørt, og at hun aldri kunne ha levd med å ha gjort dette, sier Keller-Fløystad.

Kvinnen erkjenner forsettlig drap, men bestrider at drapet skjedde med overlegg, altså at det var nøye planlagt i forkant.

— Det er mange formildende omstendigheter i denne saken, sier Keller-Fløystad.

Hun ønsker ikke å kommentere disse nærmere.

Reiste til Filippinene

Obduksjonen skjedde dagen etter at Helge Ove Irgens ble funnet død. Allerede på det tidspunktet mistenkte rettsmedisiner Peer Lilleng en unaturlig død.

Politiet ble varslet tidlig i juli, etter de første testresultatene. I august kom analysesvarene fra Folkehelseinstituttet. De bekreftet kullosforgiftning.

Først noen uker senere, da politiet fikk den skriftlige obduksjonsrapporten, startet de drapsetterforskning og avhørte enken. Hun ble senere siktet for falsk forklaring.

I desember, nærmere fem måneder etter drapet, reiste den filippinske kvinnen tilbake til hjemlandet sitt. I februar 2015 kom hun tilbake. Hun ble da pågrepet på Oslo lufthavn Gardermoen.

- Ville komme for en dag

Keller-Fløystad sier at kvinnen hadde alle intensjoner om å komme tilbake til Norge, og at hun ble holdt orientert av kvinnen om reiseruten.

— Hun tenkte at dette måtte komme for en dag. Det var en lettelse at hun ble tatt. Det er ikke en helt uvanlig reaksjon at man kjenner det som en lettelse. Kanskje hadde hun meldt seg selv til slutt, sier forsvareren.

Rubyrosa Irgens kom til Norge i 2007, og flyttet sammen med sin 30 år eldre ektemann. 31-åringen drev egen forretningsvirksomhet i flere år. Etter at ektemannen døde, flyttet hun til Nord-Norge, der hun har familie.

Les også:

Les også

Innrømmer drap på ektemannen

Enken er også tiltalt for grovt bedrageri. Hun skal ha søkt om kredittkort og lån i en venninnes navn. Lånet var på over 200.000 kroner.

— Det er et sammensatt bilde. Venninnen kjente til at flere kredittkort ble opprettet i hennes navn, sier forsvareren.

Bjarte Aarlie er bistandsadvokat for døtrene til Helge Irgens. Han opplyser at de er gjort kjent med at det er tatt ut tiltale for overlagt drap.

— Verken de eller jeg er overrasket over at det ble tatt ut tiltale på at drapet var planlagt, så får vi se om domstolen mener det samme, sier Aarlie.

Rettssaken er berammet til å vare i to uker fra 14. april i Nordhordland tingrett.

Publisert: