Hotelldirektør får 240.000,- etter drapsforsøk med kjøttøks på Voss

Hotelldirektør Erik Fleischer Tønjum har inngått forlik om erstatning med kokken som forsøkte å drepe ham.

FORLIK: Tidligere Fleischer's-kokk Oswaldo Jose Machado Dos Santos må betale direktøren ved hotellet 240.000 kroner i menerstatning. Her er han under rettssaken i Nordhordland tingrett i fjor, der han ble dømt til åtte års fengsel for forsøk på overlagt drap. ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN

Direktøren ved Fleischer's Hotel på Voss fikk et 12 centimeter langt og 4,5 centimeter dypt kutt i nakken etter kjøttøks-angrepet han ble utsatt for 20. september 2013.

Les også

Hotelldirektøren skadet i økseangrep på Fleischer's

I april i fjor ble han dømt tilåtte års fengsel for drapsforsøk, og til å betale sjefen 150.000 kroner i oppreisningserstatning.Under rettssaken omtalte kokken kjøttøksen som en kniv, og han sa i retten at kniven kalles for halvmåne.

— Hadde jeg latt kniven falle, ville vekten i seg selv være nok til å kutte av ham hodet, sa han.

- Var tanken din at du skulle kutte hodet av ham, spurte dommeren.

— Ja, var svaret fra Dos Santos.

Forlik

Denne uken gikk siste del av rettsoppgjøret mellom Tønjum og Dos Santos for retten.

Direktøren krevde erstatning for fysiske og eventuelle psykiske senskader han er påført, såkalt menerstatning.

SKADET: Hotelldirektør Erik Fleischer Tønjum havnet på Voss sjukehus med skader etter angrepet. Her er han fotografert sammen med sin samboer, Alette Hjelmeland, markedssjef på Fleischer’s Hotel. VIDAR HERRE, HORDALAND

Før rettssaken startet i Nordhordland tingrett mandag, var partene kommet til enighet.

Saken endte dermed med et rettslig forlik, der det slås fast at Dos Santos skal betale 240.000 kroner til sin tidligere sjef.

— Erstatningen er ikke så høy, men den er riktig, sier Line Hvidtsten Ingebrigtsen, Tønjums advokat.

Hun opplyser at menerstatning blant annet fastsettes ut fra alder, grad av medisinsk invaliditet og skadetidspunkt.

I praksis blir det trolig slik at Tønjum får pengene gjennom ordningen for voldsoffererstatning, og at innkrevingssentralen så følger opp kravet i form av en regressak mot kokken.

«Håper går over»

— Det er noen plager her som jeg håper går over, sier Tønjum til BT, halvannet år etter den høydramatiske hendelsen.

Han forteller om gode og dårlige dager.

KJØTTØKS: Dette er øksen som Tønjum fikk i nakken høsten 2013. POLITIET

En nakkemuskel som kjøttøksen kuttet så å si tvert av, gir ham hodepine — og han har vanskelig for å holde seg fokusert over tid.

— På dårlige dager ligger den og strammer. Det har gått ett og et halvt år, så jeg får gi det litt mer tid før vi slår fast at det er varig, sier Tønjum.

Direktøren var kjapt tilbake i jobb etter angrepet. Ifølge ham selv var det ikke praktisk mulig å holde seg vekke.

— Vi skulle blant annet åpne en ny restaurant bare to uker etter hendelsen. Når du driver for deg selv, er det ikke så mye å hente gjennom det offentlige, heller. Og ingen tar over jobben din, sier Tønjum, som opplyser at den medisinske invaliditeten hans ble gradert til 30 prosent.

- Fant det riktig

Miriam K. Grimstad, kokkens advokat, sier det er ubestridt at det foreligger skade, og at skaden er påført av Dos Santos.

— Han hadde heller ingen innvendinger mot den medisinske rapporten. Erstatningens størrelse er helt sjablonmessig, og han fant det dermed riktig å inngå et forlik, sier Grimstad.

— Han så ingen grunn til å utsette verken seg selv, skadelidte eller rettsvesenet for en ny rettssak.

Lett å finne

Halvannet år senere sier Tønjum at han «sånn sett» føler seg ferdig med saken.

— Så får vi se hva som skjer når han løslates om noen år. Vi er ikke akkurat så vanskelig å finne, sier hotelldirektøren.

I RETTEN: Her er hotelldirektør Erik Fleischer Tønjum i retten med sin advokat, Line Hvidtsten Ingebrigtsen. ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN