70 prosent av alle ettåringer i Norge går i barnehage. Barna bringes, foreldrene går på jobb og når arbeidsdagen er over blir de hentet igjen. Men noen velger annerledes. En av dem er Cathrine Kalvenes Strømsholm.

— Mange tror at vi ikke har fått plass i barnehagen, men dette er et helt bevisst valg, sier hun.

- Må tåle drittslenging

Elisabeth Rusdaler leder for Norges Kvinne- og familieforbund. Hun mener at mange foreldre som ikke velger som flertallet, må tåle mye drittslenging.

— De får gjerne høre at de ikke vet sitt eget beste eller at de ikke tar samfunnsansvar. Hvorfor må man absolutt gjøre karriere de få årene barna er små? Du kan fint gjøre karriere etter at barna dine er tre år også, sier hun.

Rusdal opplever at debatten om familie og arbeid er blitt mye røffere i det siste. Hun mener temperaturen er særlig høy i sosiale medier.

— Et godt eksempel på dette var et innlegg på Facebook der valget om å være hjemme med barna etter at de var ett år ble betegnet som et «gufs fra fortiden». Blant annet sto det: «Tenk å skulle betale mødre for at de skal være hjemme på sofaen. Tenk å betale for at foreldre skal holde barna unna barnehagen og hindre barns utvikling.»

Styrer unna

Cathrine Kalvenes Strømsholm prøver å styre unna drittslengingen fra mammapolitiet i sosiale medier så godt hun kan. Så langt har hun ikke fått direkte kritikk for sitt valg som mor.

— Jeg blir ikke provosert av at folk sender barna sine i barnehage når de er ni måneder. Folk må ta de valgene som er best for sin familiesituasjon, mener hun. Beslutningen om å vente med barnehagestart til sønnen fyller to år ble tatt lenge før Leander ble født. Ifølge moren er utsatt barnehagestart best for både gutten og foreldrene.

ÅPEN BARNEHAGE: Leander går ofte i Mariakirken åpen barnehage sammen med moren.
Ingvild Festervoll Melien

— Når han er to år kan han mye tydeligere si fra til de ansatte om han er sulten, trøtt eller utilpass. En ettåring kan ikke det på samme måte, sier hun.Strømsholm ønsker bare å være til stede så mye hun kan i sønnens første år:

— Denne tiden når han er så liten, går så altfor fort. Da vil jeg være en del av hans hverdag så mye jeg kan, sier hun.

Stygge brev i posten

Veterinær og firebarnsmor Trude Mostue er en av dem som har fått kjenne hetsen på kroppen. Etter at hun fortalte til Dagbladet at hun skulle være hjemme med barnet sitt i to eller tre år, fikk hun stygge brev i posten der det sto at hun burde få ungen sin i barnehagen.

— Mye av hetsen gikk ut på at jeg ikke trakk det sosiale lasset fordi jeg ikke var raskt tilbake på jobb etter barnefødsel for å betale skatt. Men mest av alt fikk jeg mange kommentarer på at jeg ikke burde gi andre mødre dårlig samvittighet, forteller Mostue.

Ifølge veterinæren har barna hele veien blitt den tapende part i debatten.

— Alt handler om hva kvinnene føler. Dermed unngår man sakens kjerne, nemlig hva som er det beste for barna. Hva skal vi med barn når vi aldri prioriterer tid til dem i den perioden de trenger oss mest? I dag er det altfor få som roser dem som velger å være hjemme en liten stund, og altfor mange som roser dem som ammer i styremøter og setter ungen vekk til au pair eller barnehage, mener hun.

Jobber 80 prosent

Leander og moren er ofte til stede i Mariakirken åpen barnehage. Cathrine Kalvenes Strømsholm merker godt at sønnen liker å møte andre barn her. Stemningen er rolig, og siden alle barn må være med en voksen er det aldri fare for at de minste barna ikke blir tatt veldig godt vare på.

Strømsholm var selv hjemme hos sin mor til hun var to og et halvt år. Og slik har det også vært for mange i hennes familie.

— Min bror har også ventet til barna er to og tre år før de har begynt i barnehagen, forteller hun.

Hun føler seg heldig. Livet er godt som småbarnsmamma, men Strømsholm vet at ikke alle har muligheten til å ta det valget som hun og hennes mann har gjort. De har foreldre som stiller opp og passer Leander når de er på jobb, for økonomien går bare ikke rundt med kontantstøtte.

— Hadde det vært opp til meg, så hadde jeg vært hjemme med ham hele tiden, men vi har lån og hus, så da må jeg kombinere jobb med det å være sammen med ham.

Strømsholm jobber for tiden 80 prosent som assisterende daglig leder på Peppes Pizza, men med mange kveldsvakter kan hun være sammen med Leander på dagtid og så kan mannen hennes, Gøran, være sammen med sønnen på kveldstid. De dagene hun har dagvakt er det besteforeldre på begge sider som passer Leander.

Forskning spriker

Turid Suzanne Berg-Nielsen er forskningsledervedRegionalt kunnskapssenter for barn og ungei Oslo, og professor i klinisk barnepsykologived NTNU.Hun mener at alle foreldre forsøker å rettferdiggjøre sitt valg.

— Når de ser at andre velger å vente med barnehagestarten, kan det føre til at noen småbarnsforeldre får dårlig samvittighet for at deres egne barn har lange dager i barnehagen. Jeg tror det berører et emosjonelt felt, og det kan føre til at noen reagerer aggressivt på andres valg, sier hun. Ifølge professoren er det foreløpig ingen norsk forskning som tyder på at det er skadelig for barns sosiale og emosjonelle utvikling å begynne i barnehagen som ettåring. Samtidig viser nyere forskningfra Tidlig trygg-studien i Trondheimat de som begynner når de er ett år heller ikke vinner noe på det.

— Det mange politikere har fremhevet er at barn profitterer på å starte i barnehagen når de er ett år, men det viser seg ikke å stemme. Barnehagebarna oppnår fordeler i den språklige utviklingen, men ikke med den sosiale og emosjonelle utviklingen. Det gjelder også barna som har det vanskelig hjemme. Sannsynligvis er det slik at de barna som sliter hjemme også er mer utrygge i barnehagen.

Barnehage til høsten

Barnehagens utfordringer er langt fra Cathrine Kalvenes Strømsholms hverdag, enn så lenge. I juni blir Leander to år, og i august begynner han i barnehage. Frem til da kan hun glede seg over de fine stundene sammen med sin lille krabat.

— Det er ikke sikkert at vi har samme mulighet igjen dersom vi får barn nummer to, men jeg vil strekke meg langt for å ikke sende barnet i barnehage før han eller hun er to år. Av og til er det tungt å gå på kveldsvakt etter en lang dag med Leander, men det er absolutt verdt det. Jeg setter så uendelig stor pris på den tiden jeg har sammen med ham.

- Kan virke negativt

NHO advarer kvinner mot å ta karrierepauser for å passe barn.

Kristina Jullum Hagen, seniorrådgiver i NHO og prosjektleder for NHO Female Future mener at kvinner ikke bør ta lett på karrierepauser.

— Valgene man tar disse årene har ganske mye å si. Mange etablerer et mønster og en arbeidsdeling for hvem som satser på jobb og hvem som tar et hovedansvar hjemme nettopp i disse årene, sier hun.

Ifølge NHO-rådgiveren utvikler karriereløpene til menn og kvinner seg forskjellig når de får barn. Kvinner tar lange permisjoner, jobber deltid, og velger bort lederansvar.

— Det er godt dokumentert i forskning at lange permisjoner som bare tas ut av mor, har en negativ effekt på hennes lønns- og karriereutvikling, sier Hagen.

Forsker på barnestress

Forskere ved NTNU i Trondheim jobber for tiden med en studie som skal finne ut mer om stressnivået til ettåringer som går i barnehagen sammenlignet med dem som er hjemme. Studien er en del av den omfattende undersøkelsen med navnet Liten i Norge. I den store undersøkelsen følger forskere 1300 familier fra svangerskap til barna er 18 måneder. I undersøkelsen om barn og stress er mellom 200 og 300 familier valgt ut.

— Det vi vet i dag som vi ikke visste for 10-15 år siden, er at vedvarende stress hos små barn er skadelig og at det kan føre til at man får problemer med å takle stressende situasjoner senere i livet, sier hun. Spørsmålet om når det er bra for barn å starte i barnehagen skaper mye debatt, men Berg-Nielsen mener det er på høy tid at man i større grad diskuterer kvaliteten i barnehagene.

Kritisk til utdanningsnivå

Professoren er særlig kritisk til at bare 30 prosent av de ansatte i norske barnehager har relevant utdanning. I Sverige har de en pedagognorm på 60 prosent.

— Regjeringen sier at de prioriterer kvalitet, men de har verken lovfestet en pedagognorm eller stilt krav tilatbarnehageassistenteneskal ha noen kompetanse, sier hun.Berg-Nielsen er også veldig opptatt av hvordan barnehagene mottar de minste.

— Det viktigste for ettåringene er ikke et pedagogisk heseblesende program. Det de først og fremst behøver er å danne et nært forhold til en tilknytningsperson i barnehagen. En person som de kan gå til når deer lei seg eller redd for noe. Uten denne trygge basen tør de ikke å bruke sin naturlige nysgjerrighet til å utforske sine omgivelser, sier hun.

KORTE DAGER: - Jeg kommer til å jobbe 100 prosent når Leander begynner i barnehage, men siden jeg starter sent på jobb, og besteforeldrene kan hente tidlig, blir det ikke fulle dager, sier Cathrine Kalvenes Strømsholm.
Ingvild Festervoll Melien