Tangerås og Drevland siktet for grov korrupsjon

Politiet mistenker havnesjef Inge Tangerås og ordfører Trude Drevland (H) for lovbrudd i «cruise-saken».

Publisert Publisert

SIKTET: Både ordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon. Her ser vi Tangerås på vei inn i havnevesenets kontorer i formiddag. Foto: Ørjan Deisz/Odd E. Nerbø

  • Christian Nicolaisen
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Gerd Tjeldflåt
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Bakgrunnen for siktelsen er deres rolle i den såkalte cruise-saken.

Leder for økonomiavdelingen, Frode Karlsen, uttaler seg om saken for politiet på trappene til politihuset i ettermiddag:

— Jeg kan bekrefte at vi i dag har tatt ut siktelse mot to personer i det som kalles Drevland-saken. Ordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås.

Ransaket kontoret

Politiet har besøkt både ordførerens kontor på Bergen rådhus og hjemmet hennes.

Bystyredirektør Roar Kristiansen bekrefter at politiet var på ordførerens kontor fredag, og hadde med seg en rettslig kjennelse.

— Denne fikk vi en kopi av, sier Kristiansen.

Han er ikke kjent med om politiet tok noe med seg fra ordførerens kontor. Kristiansen bekrefter også at poltiet har bedt om å få kommunens regelverk oversendt.

Skal beslaglegge

Karlsen sier siktelsene er udramatiske, og at de har endret statusen til de aktuelle personene fordi de da kan bruke tvangsmidler som å beslaglegge informasjon.

— Siktelsen dreier seg om mistanke for overtredelse av korrupsjonslovgivningen. Den beror på en totalvurdering, og etterforskningen vil vise hva som har skjedd.

- Hvilke beslag har dere gjort?

— Jeg ønsker ikke gå inn på detaljene rundt etterforskningen.

Han påpeker at politiet ikke har konkludert noe rundt skyldspørsmålet. Karlsen opplyser samtidig at strafferammen til det de to er siktet for er ti års fengsel. Karlsen sier at Drevland er varslet om siktelsen i dag, fredag, gjennom sin advokat. Hvor lang tid etterforskningen vil ta, vet han ikke.

— Vi håper dette skal skje så raskt som mulig. Men min erfaring er at slike saker tar tid å etterforske, og det må vi forvente at denne også gjør.

Forsvarer: - Udramatisk

På spørsmål om hva han synes om at etterforskningen først ble gjenopptatt etter at den ble omtalt i media, svarer Karslen følgende:

— Media er ofte pådriver for å komme med nye opplysninger i saker. Så vidt meg bekjent er det nye opplysninger i saken som har ført til at statsadvokaten ønsker at vi gjenopptar saken.

Det var først etter at BT skrev at Drevland-saken ble lagt bort etter kort tid, at statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen ba politiet gjennoppta etterforskningen.

Drevlands forsvarer, John Christian Elden, skriver i en tekstmelding til BT at han tar «den formelle siktelsen til orientering, og håper det medfører en fortgang i saken, før den henlegges».

— Jeg merker meg at politiet sier at dette er udramatisk, og en følge av statsadvokatens ordre, uten at politiet har noen konklusjon om at noe straffbart har skjedd, skriver Elden.

- Overrasket over siktelsen

Tangerås sin forsvarer, Anders Johnsen, sier at havnedirektøren ikke erkjenner straffeskyld.

— Han er overrasket over siktelsen, og at det han er beskyldt for er straffbart, sier advokaten.

Ifølge ham ble Tangerås kjent med siktelsen torsdag.

— Han er innstilt på å samarbeide med politiet, og håper at etterforskningen blir ferdig så fort som mulig.

Suspendert fra stillingen

ALLMØTE: De ansatte i Bergen og omegn havnevesen ble informert på et allmøte i dag. Her forlater styreleder Øistein Christoffersen møtet sammen med havnedirektør Inge Tangerås. Foto: Odd Nerbø

Rundt 30 ansatte i Bergen og omland havnevesen ble informert om siktelsen mot Tangerås på et allmøte fredag formiddag i havnevesenets lokaler.— Inge Tangerås er suspendert fra stillingen som havnedirektør som følge av siktelsen, sierstyreleder Øistein Christoffersen.

Les også:

Les også

Fem punkter som oppsummerer Drevland-saken

Torsdag dukket flere politifolk opp utenfor havnevesenets lokaler i Nøstegaten. Etterforskerne gjennomførte en ransaking og tok blant annet beslag i datautstyr. Det bekrefter styrelederen.

Var med på fly

Lørdag 6. juni kunne Bergens Tidende fortelle at Høyre-ordføreren og hennes sønn ikke var alene på privatflyet som fraktet dem til sjøsettingen i Venezia i juni i fjor. Med nedover var nemlig havnesjefen også.

Mandagen etter BT-oppslaget opprettet økonomiavsnittet ved Hordaland politidistrikt en sak på Tangerås.

Motivet var det samme som for saken mot Drevland: Å undersøke havnedirektørens rolle, og om det kunne ha skjedd noe straffbart.

Etter hvert ble også saken mot Drevland gjenåpnet, en uke før valget, og en egen etterforskningsgruppe satt ned. Samtidig gikk Trude Drevland ut i permisjon, og trakk seg fra valgkampinnspurten.

Avlyste møte

Tangerås skulle opprinnelig presentere resultatene av Bergen og omland havnevesens «plan— og designkonkurranse» for sjøfronten i Bergen i dag. Denne ble på kort tids varsel avlyst på grunn av «uforutsette omstendigheter».

SIKTET: Inge Tangerås på vei inn i havnevesenets kontorer. Fredag formiddag ble det kjent at han er siktet av politiet for korrupsjon. Foto: Odd Nerbø

Les også: I august kunne ikke politiet fortelle hvor langt de var kommet med undersøkelsene rundt Tangerås.

Les også: Marit Warncke innkalt til avhør.

— Ikke siktet

Da BT først skrev om siktelsen mot Trude Drevland på fredag, gikk hennes advokat John Christian Elden ut i en rekke medier og sa at han ikke var kjent med noen siktelse.

Overfor BT presiserer Elden at «hun ikke er siktet så langt vi har fått beskjed fra politiet».

Klokken 14 bekreftet imidlertid politiet at også Drevland er siktet for grov korrupsjon.

BT har vært i kontakt med Dag Skansen, leder av Høyres bystyregruppe i Bergen. Han sier at selve saken håndteres av Høyre sentralt.

— Vi konsentrerer oss om, og bekymrer oss over, Trudes situasjon som medmennesker og kolleger, sier Skansen.

Generalsekretær i Høyre Lars Arne Ryssdal sier til NTB at det er for tidlig for partiledelsen å kommentere saken.

— I mellomtiden og i første runde er det viktig for oss å ta vare på en kollega som er i en vanskelig situasjon, sier Ryssdal til NTB.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. No må bestevenene flytte frå kvarandre. – Eg er veldig lei meg i dag.

  2. Bergen sentrum: – Falt stygt på elsparkesykkel

  3. Jente (3) frakta til Haukeland med luft­ambulanse etter å ha havna i sjøen

  4. «Skuffa etter noregs­ferie? Kjipt for deg.»

  5. DN: Flere smittet etter fest i hjemmet til smittevern­overlege

  6. Reagerer på lade­kaos etter norgesferie. Elbil­foreningen mener Tesla har svaret.