Bergenserne er mest imot eiendomsskatt

Se tallenes tale!

Publisert Publisert

DYRE HUS: Bergen har høyest eiendomsskatt av alle storbyene, og bergensere er de mest negative til skatten, viser BTs storbyundersøkelse Bykampen.

  • Pål Andreas Mæland
  • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

SomBT skriver tirsdag er Bergen den storbyen i Norge med høyest eiendomsskatt.

Mens Oslo-innbyggerne hittil har sluppet helt unna eiendomsskatt, må man i Bergen ut med 5972 kroner årlig for en 120 kvadratmeter stor enebolig.

I Stavanger vil en tilsvarende bolig koste under halvparten i eiendomsskatt (2280 kroner), mens skatten i Trondheim er 4480 kroner.Kristiansand er derimot nesten like dyr som Bergen, med 5800 kroner.

Tallene kommer frem i den første artikkelen av serien Bykampen, som er et samarbeid mellom Bergens Tidende, Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Adresseavisen og Fædrelandsvennen i ukene frem til lokalvalget 14. september.

Se forskjellene mellom byene her

De høye skattesatsene gjenspeiler seg også når befolkningen blir spurt om hva de synes om eiendomsskatten i en meningsmåling i alle fem byene.

Ingen entusiasme

Respons Analyse har til sammen spurt 3000 innbyggere i Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger og Trondheim om deres forhold til eiendomsskatt i sin kommune.

Resultatet for Bergen viser at 43 prosent av bergenserne er uttalt negative til eiendomsskatten — halvparten av dem omtaler seg selv som "svært negativ".

28 prosent sier at de er positive til eiendomsskatten, mens 30 prosent forholder seg nøytralt eller vet ikke hva de mener.

Sammenlikner vi resultatene fra Bergen med de andre byene, ser vi at skepsisen er størst i Bergen og Kristiansand — der eiendomsskatten er høyest.- Det er ingen entusiasme for eiendomsskatt i noen av byene. Men minst negativ til eiendomsskatt er velgerne i Trondheim og Stavanger, mens det er velgerne i Bergen og Kristiansand som er mest negativ, sier Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

Bakgrunnstallene fra Bergen viser at kvinner er noe mer positive til eiendomsskatt enn menn, og at eldre over 60 er aldersgruppen som er mest negativ.

Ap-velgere skeptiske til skatten

Dersom vi bryter ned tallene fra Bergen utifra hvilke partier de spurte sier at de vil stemme på, får vi et mønster som i stor grad stemmer overens med partienes holdninger til eiendomsskatten.

Vi gjør oppmerksom på at totaltallene for en del av de mindre partiene er lave, og derfor med store feilmarginer. Likevel kan det være verdt å se nærmere på fordelingen mellom partiene.

Rødt og SV har ikke overraskende de mest skattepositive velgerne.Arbeiderpartiet, derimot, handler imot viljen til mange av sine velgere når partiet går inn for fortsatt eiendomsskatt. Bare én av tre Ap-velgere er positive til skatten, mens litt flere, 36 prosent, er uttalt negative.

Likevel vil Harald Schjelderup (Ap) beholde skatten på samme nivå som det byrådet og sentrumspartiene innførte i år.

- Den skatten er allerede høy, og bergenserne trenger forutsigbarhet for sin egen privat­økonomi, sier Schjelderup.

Også Venstre og KrF må innse at eiendomsskatten ikke er populær blant egne velgere.

Høyre og Frp, som faktisk sitter i byrådet som gjeninnførte eiendomsskatten, er neppe overrasket over at det er massivt upopulært blant egne velgere. Derfor går da også begge partiene til valg på at skatten skal fjernes, men kan ikke si når det blir mulig.

- Mitt mål er å holde skatte— og avgiftsnivået nede. Det som er ønskelig er å klare det, men samtidig må vi se på kostnadsbildet, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H).

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. «Politiet må slutte å ta førerkortet fra hasjbrukere»

  2. Dette vet vi om døgnet før pågripelsen

  3. Vil fengsle kvinner som er siktet for tyveri fra menn

  4. For 131 år siden var det et luksushotell. Et samboerpar på jobbjakt har lagt store planer.

  5. Reiserestriksjoner gjør det vanskelig å få hjem nordmenn som har dødd i utlandet

  6. – Ingbrigtsen-gutta har mye av æren