Røykdykkere har vært inne i tunnelen

Torsdag formiddag siger det fortsatt røyk ut fra Skatestraumtunnelen. Røykdykkere har vært inne for å sjekke skadene.

INNE I TUNNELEN: Røykdykkere inne i Skatestraumtunnelen torsdag. Foto: Vegvesenet

KAOS: Brannvesenet opplyser at det er et kaos inne i tunnelen. Foto: Vegvesenet

Tunnel2.jpg Foto: Vegvesenet

Her går to røykdykkere inn i Skatestraumtunnelen i Bremanger. Skadeomfanget i tunnelen er fortsatt ukjent. Foto: PAUL S. AMUNDSEN

Det siver fortsatt noe røyk ut av Skatestraumtunnelen dagen derpå. Dette er tunnelåpningen på sørsiden, altså motsatt side av der røyken veltet ut i går. Foto: PAUL S. AMUNDSEN

  • Marit Fosso
  • Camilla Brugrand
  • Mats Bleikelia
  • Marie Misund Bringslid
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Røykdykkere fra brannvesenet gikk inn i Skatestraumtunnelen i 11-tiden torsdag formiddag, opplyser Statens vegvesen. De har tatt bilder og video av skadene, og skulle også måle gasskonsentrasjonen inne i tunnelen etter gårsdagens eksplosive bensinbrann.

— Ut fra bilder og video har vi fått litt oversikt over skadene, sier Margot Åsebø, fungerende avdelingsdirektør for vegavdeling Sogn og Fjordane til BT.

Det er i nordenden av tunnelen det er verst skader. Røykdykkerne gikk inn i tunnelen fra sørsiden og hadde ikke noe problem med å ta seg frem til vraket etter hengeren som eksploderte.

Vraket står cirka 500 meter inne i tunnelen fra nordenden. Ved siden av hengeren står det også en bil som er helt utbrent.

— Det er omfattende skader og veibanen er full av betongnedfall. Det er mye sot, og det er ikke noe lys i tunnelen.

Det henger kabler ned fra taket, og alle kumlokkene i bunnen av tunnelen er av.

- Ingen lekkasje

Det er de siste 500 meterne i nordenden av tunnelen som nok har fått mest omfattende skader opplyser Åsebø. Ingen har vært forbi den utbrente hengeren ennå, da det fortsatt er fare for at betong kan falle ned der. I en pressemelding skriver vegvesenet at det kommer til å ta tid før de kan sende mannskap inn på nordsiden av eksplosjonsstedet.

— I denne delen av det tunnelen er det også skader på vann- og frostsikringen, som tunnelen er kledd inn med for at den skal holdes tørr.

Ifølge Åsebø ser det ikke ut til å være noen lekkasje inn i tunnelen.

— Det er veldig bra, så det er vi glad for.

Politiet har også vært inne i tunnelen etter at røykdykkerne var inne. Ingen flere kommer inn i tunnelen torsdag, på grunn av mulige farlige gasser.

Vegvesenet kommer dermed ikke i gang med sine undersøkelser i dag.

Det er for tidlig å si hvor lang tid reparasjonene kommer til å ta, men Åsebø opplyser at det er snakk om måneder.

Kaos

Geir Sagevik, fungerende brannsjef i Flora Brannvesen, er ansvarlig på stedet. Da BT snakket med han rundt klokken 15.30 var røykdykkerne kommet ut av tunnelen. Sagevik opplyser at de har fått informasjonen de trenger.

— De har tatt bilder og video som politiet nå går igjennom. Det er et kaos der inne. Nå tar politiet over, sier Sagevik.

Skal granske videre

Politiet skal ifølge Sagevik gjøre en grundigere åstedsgranskning senere torsdag ettermiddag.

— Viftene er i gang og det er ikke varme lenger, sier Sagevik.

Det kan bli aktuelt å kjøre inn en piggemaskin for fjerne løsmasser i taket, får BT opplyst.

Brannvesenet og mannskap fra Statens vegvesen diskuterer før røykdykkerne går inn i Skatestraumtunnelen. Foto: PAUL S. AMUNDSEN

Siver fortsatt ut røykSnart 24 timer etter brannen startet, siver det fortsatt røyk ut fra tunnelåpningen.

Ifølge BTs reporter på stedet har man reversert takviftene i tunnelen, slik at røyken nå siver ut på sørsiden. Det er også sterk røyklukt i området.

Les også: Kjell Ragnar (71) rygget for livet i tunnelbrannen

— Sikkerhetssystemer fungerer

Vegvesenet opplyser at sikkerhetsutstyret i Skatestraumtunnelen fungerte som det skulle da ulykken skjedde. Det tok angivelig kun 46 sekunder fra tankbilsjåføren åpnet skapet med nødtelefonen til Vegtrafikksentralen stengte tunnelen.

— Det viser at våre sikkerhetssystemer fungerer slik de skal. Vi er utrolig glade for at det gikk så bra som det gjorde i går, sier avdelingsdirektør Margot Åsebø i Statens vegvesen.

Kontrollert i april

Hun opplyser at draget på tankbiltilhengeren blir fraktet til Statens vegvesens trafikkstasjon på Nordfjordeid for nærmere undersøkelser.

På et pressemøte torsdag informerte Åsebø også om at det vil bli satt inn ferge mens tunnelen er stengt. Fergene vil gå mellom de gamle fergeleiene Smørhamn-Kjelkenes.

Hun berømmer også sjåføren for innsatsen.

— Etter det jeg forstår har han gjort alt riktig når uhellet først var ute, sier hun.

Som BT skrev i går, hadde den aktuelle tilhengeren vært til kontroll senest i april. Da ble det ikke avdekket noen feil med utstyret.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Jeg tror vi hadde en engel med oss

  2. Sikring av tunneler vil ta ti år

  3. Kjell Ragnar Hauge (71) rygget for livet i tunnelbrannen

  4. Tankbilsjåføren holdt hodet kaldt

  5. Sjåføren varslet om drivstoff-brann i undersjøisk tunnel

BT anbefaler

Hun er gift, har to små barn og god jobb. – Mitt problem er at jeg blir for sint på barna.

Kvinnen i 30-årene er akademiker med en ansvarsfull stilling. Hun er gift og mor til to små barn. Og: Hun har et alvorlig problem hun ikke snakker høyt om.