- Dette er en herlig motivasjon. Vi har jobbet så hardt, sier en jublende glad Anne Gine Hestetun.

Hun var ikke klar over resultatene da BT snakket med henne på Aps valgvake i Bergen i 21-tiden mandag kveld. Bak ryggen hennes hang Harald Schjelderup og Marte Mjøs Persen om halsen på hverandre. Også de hadde akkurat fått gode nyheter.

Fra forhåndsstemmene var det klart at det gikk mot en jubelkveld for Arbeiderpartiet i Bergen og Hordaland.

I 23-tiden var 47,3 prosent av stemmene i Hordaland talt opp. Da hadde Ap 33,4 prosent av stemmene og 20 av de 57 mandatene på fylkestinget. Dette vil i tilfellet være en fremgang på 5,5 prosent fra forrige valg.

Les også:

Resultatet for fylkestinget i Hordaland klokken 23.30 mandag kveld.

Samarbeidsavtale

5. juni i år undertegnet Ap, KrF og Senterpartiet en intensjonsavtale på Litteraturhuset i Bergen. Den binder de tre partiene til å bli enige om en felles politisk plattform etter valget.

I 23-tiden hadde Sp 5,5 prosent og tre mandater, mens KrF hadde 8,0 prosent og fem mandater.

Rask hoderegning viser dermed at Litteraturhus-kameratene kun mangler ett mandat på å få rent flertall. Potensielle partnere som kan sikre flertall er SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG).

- Vi har sagt at vi ønsker et bredt flertall. Her ligger det mange muligheter. Dersom dette blir det endelig valgresultatet, skal vi klare det, sa Hestetun da forhåndsresultatet var klart.

Venstre har i dag et samarbeid på Fylkestinget med Høyre og Frp, men er et sentrumsparti som også kan tenkes å vende seg mot venstresiden.Med 47,3 prosent opptalte stemmer, vil Høyre, Frp og Venstre kun få 22 mandater. Selv med MDGs tre mandater, mangler de altså ytterligere fire mandater for å få flertall.

Les også:

Har fordelt rollene

I intensjonsavtalen mellom Ap, KrF og Sp nevnes flere satsingsområder: bedre kollektivtilbud i hele fylket, reduksjon av frafallet i videregående skole og styrking av fylkeskommunens rolle som regional næringsutvikler.

Gjennom avtalen, fordelte de også posisjonene etter valget, dersom trioen skulle ende opp med makten.

Slik er planen:

  • Anne Gine Hestetun fra Arbeiderpartiet blir fylkesordfører.
  • Pål Kårbø fra KrF blir fylkes­varaordfører.
  • Senterpartiet får først velge utvalgsleder.

Dersom de tre partiene er avhengig av ett parti til for å sikre flertall, er det ikke sikkert at avtalen følges til punkt og prikke, men med godt over 30 prosent av stemmene, skal det svært mye til at ikke Ap ender opp med fylkesordføreren.

Les også:

Drama for fire år siden

Selv om fylkestingsvalgene normalt taper oppmerksomhetskampen mot lokalvalgene, var det mer enn nok action etter forrige valg i 2011. — Jeg er dolket i ryggen, uttalte den tidligere fylkesordføreren Torill Selsvold Nyborg fra KrF.

Uten at Nyborg eller KrF visste det, hadde Høyre og Frp gått bak ryggen hennes og inngått en avtale med Venstre.

Dermed var Nyborgs tid over. Kun uker etter valget overtok Tom-Christer Nilsen (H) fylkesordførerkjedet.

Nå ser det altså ut til at Høyre, Venstre og Frp blir taperne.