Sekkingstad trolig til Norge tirsdag

Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad satt fanget hos islamister i ett år. Nå kommer han hjem.

Publisert Publisert

FRI: Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad ble lørdag frigitt etter ett år i fangenskap på Filippinene. Foto: Bjørn Erik Larsen

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Sotra-mannen ble søndag overlevert til filippinske myndigheter etter å ha sittet ett år i fangenskap hos den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene.

Ambassadør: Han vil hjem

Sekkingstad var tydelig preget av et brutalt år som gissel, da han møtte Filippinenes president Rodrigo Duterte søndag ettermiddag.

– Jeg har pratet med familien hjemme i Norge. Det var veldig godt å høre stemmene deres. De er alle lettet over at vi fant en god løsning på denne saken, sa Sekkingstad til BTs journalister i Manila.

Sekkingstad er opprinnelig fra Fjell kommune på Sotra.

På en pressekonferanse i Manila mandag opplyste den norske ambassadøren på Filippinene at de prøver å få Sekkingstad til Norge allerede tirsdag kveld.

– Han ønsker å dra til Norge så fort som mulig. Det kan skje alt tirsdag kveld. Sekkingstad skal i samtaler med myndighetspersoner her i Manila først, sa en tydelig lettet ambassadør Erik Førner.

Usikkerhet rundt løsepenger

Sotra-mannen ble fløyet til hovedstaden Manila søndag kveld. Der blir han blir ivaretatt av ansatte ved den norske ambassaden.

– Han er på et trygt sted og er i relativt god form, forholdene tatt i betraktning, sier Førner.

Filippinsk politi har opplyst at kidnapperne fikk løsepenger tilsvarende rundt fem millioner kroner, men dette er ikke bekreftet. Flere medier skriver at beløpet var det dobbelte.

Norske myndigheter har avvist at de har deltatt i noen forhandling med gisseltakerne.

– Det beløpet er ukjent for meg – hvis det var et beløp, sa Sekkingstad til BT søndag kveld.

Heller ikke ambassadøren kunne mandag si noe om en slik utbetaling.

– Norske myndigheter betaler ikke løsepenger. Det har vi aldri gjort, og det kommer vi heller ikke til å gjøre, sa Førner.

Siste gissel

Sekkingstad har de siste 15 årene bodd på Filippinene. Han drev et feriested sør i landet, og ble kidnappet derfra 22. september i fjor.

To av de fire gislene - begge kanadiske menn - ble drept i sommer.

Filippinske Marita Flores ble løslatt tidligere i sommer.

Publisert