Fransk seiler savnet – hans norske samboer så mannen falle i sjøen

Franskmann i 50-årene savnet mellom Askøy og Sotra etter at seilbommen slo ham på sjøen.

FRIVILLIGE: Her samler frivillige seg på kaien i Askøy Seilforening for å lete etter den savnede mannen mandag.
 • Arne Edvardsen
 • Ørjan Torheim
 • Rune Stølås
 • Eivind Fondenes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Den omfattende redningsaksjonen i området mellom Sotra og Askøy ble avsluttet like før klokken 22 mandag kveld. Da hadde redningsmannskaper og frivillige lett etter den savnede franskmannen siden søndag ettermiddag.

– Vi har sammen med Hovedredningssentralen og andre aktører besluttet at vi dessverre avslutter denne redningsaksjonen, sier lensmann Torgils Lutro.

Han forteller at det ikke er gjort noen funn som kan knyttes til den savnede, og at redningsmannskapene har lett i områdene de skulle lete i.

– Vi går inn i en ny fase. Det vil si at vi leter etter en antatt omkommet person, sier Lutro.

Falt på sjøen

Mannen var ute og seilte med sin norske samboer i en seilbåt av typen Bavaria 32 søndag ettermiddag da ulykken skjedde.

Han ble slått på sjøen av seilbommen, og hadde ikke på seg redningsvest. Samboeren varslet politiet om hva som hadde skjedd. Hun forsøkte også å redde mannen ved å kaste ut en redningsbøye.

– Vi har fått bekreftet at hun gjorde det, sa lensmann Torgils Lutro tidligere mandag.

BØYE: Her er redningsbøyen som savnedes samboer kastet etter mannen etter at han falt i sjøen.

– Full panikk

Ifølge redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge var seilbåten med savnedes samboer om bord i fart da den ble observert av redningsskøyten søndag ettermiddag.

– Mannskap fra redningsskøyten bordet båten for å hjelpe kvinnen med å få stoppet den. Det er ikke unormalt at personer som er med på seiltur ikke kan håndtere båten de er med på. Hun hadde full panikk, sa Walle.

Båten ble bordet ved Bukkholmflua vest for Bukkholmen (se kart under).

Funnene som er gjort i søket – av den gule, hesteskoformede redningsbøyen og et par blå seilsko som trolig tilhører savnede – ble gjort over tre kilometer nord for Bukkholmflua.

– Skoene ble funnet i fjæresteinene helt sør på Vestre Skjersholmen, sa Walle.

Hans kollega, redningsleder Bjørn Jarle Åmlid, fortalte at den gule bøyen ble funnet i samme område som skoene.

VANNJET: Her søkes det i vannkanten nær en brygge på Straumholmen i 11-tiden mandag formiddag.

Hjemmehørende i Ran Seilforening

Politiet har fått bistand fra flere frivillige i letearbeidet. Ran Seilforening, der den savnede var hjemmehørende, deltok med åtte båter i søket. Askøy Seilforening stilte lokalene sine til disposisjon.

Ifølge lensmann Torgils Lutro var det over 20 frivillige i de åtte båtene som deltok i søket mandag. I tillegg deltok redningsskøyten og Røde Kors-mannskaper med båter. Forsvaret stilte med dronebistand.

DRONE: Helikoptersøket ble avsluttet søndag, men også mandag ble det søkt fra luften. Her er droneoperatør og NK på kystvaktskipet «Tor», Bård Raunlid.

I 12-tiden ble det også satt inn ekvipasjer fra Norske Redningshunder. De søkte på land nord for stedet der savnedes sko ble funnet.

– Helikoptersøk over sjøområdene ble avsluttet søndag. I dag blir det søkt med båter og folk som går langs land. I norsk tradisjon fortsetter vi søket til det ikke lenger er håp om å finne noen i live, og deretter litt til, sa operasjonsleder Lars Geitle ved Vest poilitidistrikt tidligere mandag.

Da hadde de fremdeles håp om å finne mannen i live.

SØK PÅ LAND: Her er letemannskaper i sving på holmen Smørøskjo mandag formiddag. Holmen ligger like vest for der den savnede mannens sko ble funnet søndag.

Fant seilsko

Lutro, som er lensmann ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannskontor, sa mandag morgen at i 08-tiden at søket i sjø var i gang.

– Vi konsentrerer oss nå om området mellom Ramsøy og Horsøy. Det vil si at det er i Hauglandsosen utenfor Askøy båtene leter. Det er dessverre ikke gjort nye funn etter at det ble funnet noen sko i går kveld, sa Lutro mandag morgen.

I 12-tiden mandag, etter et koordinerende møte, sa han at letingen ville fortsette med uforminsket styrke.

LETER: Lensamann Torgils Lutro ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannskontor var ute i felten og lette etter den savnede mandag.

Aktiv i seilermiljøet

Lederen i Ran Seilforening på Sotra, Jon Andreas Bygstad, sier at den savnede er kjent for å være aktiv i seilermiljøet.

– Vi vil selvfølgelig være med på å lete etter en av våre. Vi er blitt tildelt leteområder og håper på å finne mannen, sa Bygstad.

Mannens familie i Frankrike er varslet via pårørende og norsk politi, opplyste lensmann Lutro. Den savnede hadde bostedsadresse på Sotra.

Publisert
 1. Askøy
 2. Båt
 3. Operasjonssentralen
 4. Norsk Folkehjelp
 5. Røde Kors
BT anbefaler

Synne (32) omkom i ulykke: – Hennes kollegaer og Bergen fengsel er preget

Begge de to omkomne er fra Halden, men datteren bodde og arbeidet i Bergen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Savnet gutt funnet i buss på Tides parkerings­anlegg: – Kan fremstå som et brudd på våre rutiner

 2. – Helt uaktuelt å sende syvåringen på vanlig rutebuss

 3. – Ikke still disse spørsmålene til barnet ditt

 4. Politiet vil slå hardere ned på offentlig drikking under fadderuken

 5. Vibeke Johannesen har fått ny jobb i Oslo

 6. Kvinne mistenkt for ruskøyring etter å ha treft naudskap i tunnel