Slik ser fregatten ut i dag

KNM «Helge Ingstad» er festet med ti vaiere. Hver minste bevegelse i skipet blir registrert.

Publisert Publisert
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Mandag ga Sjøforsvaret pressen tilgang til havaristedet der fregatten KNM «Helge Ingstad» ligger på grunn. Pressen får ikke gå om bord i fregatten.

Representanter for Sjøforsvaret og Forsvarsmateriell fortalte også om status for bergingsarbeidet og veien videre. Se hva de sa i videoen øverst i artikkelen.

Ligger stabilt

Det var natt til torsdag at KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tankskipet «Sola TS» like ved Stureterminalen. Fregatten mistet styringsevnen, gikk på grunn og har siden ligget med slagside ved Ådneset i Øygarden, der den blir sikret til land med i alt ti vaiere. Den skal nå ligge sikkert nok til at våpen og annet utstyr skal kunne hentes ut.

– Fregatten har ligget stabilt siden torsdag kveld, sa Yngve Skoglund fra Sjøforsvaret på pressebrifingen ved havaristedet.

SLAGSIDE: Slik så fregatten ut mandag denne uken. Foto: Geir Martin Strande

Forsvarsmateriell og Sjøforsvaret med innleide firmaer jobber nå på spreng for å gjøre klart for selve bergingsoperasjonen.

– Gravemaskiner og boremaskiner gjør landarbeid slik at det er klart til å ta imot lekteren, sa Skoglund.

Fortsatt våpen på skipet

Det er fortsatt våpen om bord på skipet.

– Vi har ikke fjernet noe utstyr fra fartøyet, men vi har hentet navigasjonsdata og overlevert det til politi og havarikommisjon, sa Håvard Mathisen fra Forsvarsmateriell.

– Foreløpig er det ikke behov for å gå om bord, sa Skoglund.

STOR JOBB: Både folk fra Forsvarsmateriell, Sjøforsvaret og eksterne selskaper er med i arbeidet for å forberede bergingen. Foto: Geir Martin Strande

Håvard Mathisen fra Forsvarsmateriell påpekte at de måler enhver bevegelse i skroget. En lasermålet overvåker kontinuerlig ulike punkter på skipet for å avsløre ustabilitet.

Mathisen legger til at de har vært rundt skroget med fjernstyrte ubåter (ROV), men ikke inne i fartøyet.

– Vi har ingen formening om hvordan skadebildet ser ut inne i fartøyet. Vi har vært om bord en gang for å hente navigasjonsdata for å overlevere til politi og havarikommisjon, fortalte han.

NÆRT: Den første tiden etter havariet var det ferdselsforbud i et stort område rundt «Helge Ingstad». I dag fikk pressen for første gang komme til havaristedet. Foto: Geir Martin Strande

Les også

Debatt: «Som gammel sjømann skjemmes jeg langt inn i hjertet av maritime brødre»

Forsvaret uttalte søndag at det vil ta tid før krigsskipet kan berges og fraktes til Haakonsvern for reparasjon.

Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent.

Samtaleloggen mellom tankskipet, sjøtrafikksentralen Fedje VTS og KNM «Helge Ingstad» viser at det i minuttene før sammenstøtet ble gitt tydelige beskjeder til krigsskipet om å endre kurs og svinge unna før sammenstøtet.

USIKKER SKJEBNE: Det er foreløpig uklart når bergingen av skipet kan begynne. Foto: Geir Martin Strande

Publisert