- Folk i Russland er ikke klare for å akseptere homoseksualitet, mener den homofile danseren Nikita.

Bak frostede glass og en inngangsdør som ligner på hvilken som helst oppgang til et leilighetsbygg ligger den, Sotsjis eneste homobar. Ingen logo forteller at dette er et samlingssted for homofile i OL-byen. Akkurat som homofile flest i Russland, ligger baren lavt i terrenget.

- Jeg forteller ikke alltid at jeg er homofil. For meg er det en privatsak som jeg snakker med de nærmeste om, sier Nikita. Han lar BT fotografere og intervjue mens han sammen med kollegene Andrej og Timur gjør seg klar for kveldens forestilling på homobaren som på norsk har et navn som betyr «Fyrtårn» (Mayak på russisk). Men ingen av dem vil stå frem med etternavn.

- Det er vanskelig å være homofil over alt. Ikke bare i Russland, sier Timur.

Borgermesteren i Sotsji, Anatoly Pakhomov, fikk verdenspressens oppmerksomhet da han i januar uttalte til BBC at homofili «ikke er akseptert her i Kaukasus. Vi har dem ikke i vår by». Utsagnet må i beste fall kalles upresist, for mengden gjester på homobaren taler sitt tydelige språk.

Lever skjult som homofil

De 50-60 gjestene i baren går vanlig kledd, men danseshowet, som blir holdt hver natt, er et såkalt drag queen-show, med menn som kler seg ut som damer. Artistene er svært populære når de entrer scenen i totiden, og har et show med stand up-innslag som involverer tilhørerne.

I fjor sommer ble det innført en lov i Russland som forbyr «propaganda om ikke-tradisjonelle seksuelle orienteringer overfor mindreårige». Homofili er ikke forbudt i Russland slik det var under kommunismen, men president Vladimir Putin har ifølge The Guardian, understreket at homofile som kommer til OL må «la barna være i fred».

Nikita er ikke altfor opprørt over loven. Han er vant til å leve i et samfunn der homofili er bortimot ikke-tema, og har tilpasset seg.

- At jeg er homofil gjør ikke at mine muligheter i yrkeslivet er mindre, for jeg sier ikke i et jobb­intervju eller på jobben at jeg er homofil. Hadde jeg sagt det, ville det blitt et problem for meg.

Flere vestlige journalister har besøkt Sotsjis eneste homobar i løpet av OL. Det er rett og slett vanskelig å få øye på homofile i samfunnet ellers.

GODT SKJULT: Homofile ligger lavt i terrenget i Russland, og Sotsjis homobar finner du ikke hvis du ikke vet hvor den er. Inngangen ser ut som inngangen til en helt vanlig leilighet.
Rune Sævig

- Utenlandske journalister spør og skriver om situasjonen, og folk i andre land demonstrerer — noe vi setter pris på - men ingenting vil endres på grunn av OL, tror Nikita.- Jeg er vant til å leve slik som dette, og har ikke lyst til å flytte fra Russland. Jeg har livet mitt her, og ting er ikke så galt som mange i Vesten tror.

Vurderer å flytte til Polen

BT får ikke lov til å ta kontakt med gjestene i baren, men en av dem som er innom, Shon, ønsker likevel å snakke med avisen.

- Etter OL kommer alle til å glemme dette, og propagandaloven kommer til å få større og større gjennomslagskraft rundt omkring i landet, sier Shon. Også han lever som homofil mer eller mindre i det skjulte, og vurderer å flytte til Polen, der han tror folk er mer liberale.

- Jeg forteller ikke til folk at jeg er homofil. I vårt land er det best med tanke på sikkerheten å ikke si noe, mener Shon.

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) følger situasjonen i Russland tett. LLH-leder Bård Nylund sier sanksjonene mot homofile i Russland er mye sterkere enn i Norge.

DRAG SHOW: På homobaren i Sotsji er den vikigste underholdningen det daglige dragshowet.

- I Norge hører vi ikke historier om mishandling, overgrep og nedverdigende filmer som blir publisert på Youtube. Eller razziaer på aktivisters kontorer. Det skjer i Russland, sier Nylund. I likhet med dem BT har snakket med på «Fyrtårnet», ser heller ikke Nylund for seg at det finnes en rask løsning på situasjonen for homofile i Russland.- Det er bra at det er fokus på problemstillingen under OL, men jeg tror heller ikke at det er slik at mye har endret seg når lampene slukkes i Sotsji. Russerne selv må komme til den erkjennelsen at homofili ikke er så farlig, sier Nylund.

Putin ber om respekt

President Putin mener loven som forbyr homopropaganda er viktig for å beskytte russiske tradisjonelle verdier og for å sikre befolkningsvekst i landet. Russland har slitt med fødselsunderskudd lenge, og 2013 var det første året på rundt 20 år med flere fødsler enn dødsfall.

- Folk i Russland har en egen kulturell kodeks og egne tradisjoner. Vi legger oss ikke opp i hva andre land gjør, og ber om respekt for det samme når det gjelder våre tradisjoner og kultur, sier Putin i et intervju han gjorde med BBC og ABC før OL.