Takker nei

Ble spurt om å sitte i ny Breivik-kommisjon

Publisert:

MÅ TENKE SEG OM: Jon Geir Høyersten bekrefter at han er spurt om å sitte i kommisjonen. Foto: RUNE SÆVIG

Psykiatrispesialist Jon Geir Høyersten er spurt om å være sakkyndig i ny vurdering av Anders Behring Breivik.

I dag har han bestem seg for å takke nei til oppdraget, i følge ba.no.

— Det er rent praktiske forhold som gjør at jeg takker nei, sier han til bt.no.

Han mener det vil bli svært besværlig å gjøre arbeidet siden han bor i Bergen.

— Det ville blitt et uoverskuelig arbeid med mange reiser til Oslo. En besværlig arbeidsmåte på alle måter, sier han.

Tidligere på torsdagen sa han til bt.no at hensynet til familien ville veie tungt.

— Jeg vil vurdere om jeg får det til rent praktisk i forhold til livssituasjon og familiesituasjon, sa han.

- Meningsfylt

Høyersten er en erfaren sakkyndig i psykiatriske spørsmål i retten. Han er forsker ved kompetansesenteret for sikkerhets- og rettspsykiatri ved Sandviken sykehus i Bergen.

— Jeg synes det ville vært både meningsfylt, interessant og viktig å gjøre det, sa Høyersten om jobben da BT snakket med ham i formiddag.

Aftenposten skriver at påtalemyndigheten og bistandsadvokatene foreslår ham som sakkyndig, sammen med Agnar Aspaas, spesialist i psykiatri fra Tønsberg, og Terje Tørrisen, spesialist i psykiatri fra Hamar. Høyersten bekrefter at han er blitt spurt om han vil ta jobben.

Høyersten er en erfaren sakkyndig i psykiatriske spørsmål i retten. Han er forsker ved kompetansesenteret for sikkerhets- og rettspsykiatri ved Sandviken sykehus i Bergen.

— Jeg synes det ville vært både meningsfylt, interessant og viktig å gjøre det, sier Høyersten om jobben som sakkyndig i en ny vurdering av Behring Breiviks mentale helse.

Tidligst fredag

Aftenposten skriver at påtalemyndigheten og bistandsadvokatene foreslår ham som sakkyndig, sammen med Agnar Aspaas, spesialist i psykiatri fra Tønsberg, og Terje Tørrisen, spesialist i psykiatri fra Hamar.

Les også

- Breivik opplever det som dypt krenkende

Oslo tingrett opplyser at de vil offentliggjøre om de ønsker nye sakkyndige i terrorsaken tidligst fredag.

Overrasket

— Kunne alt du har fått vite gjennom mediedekningen av saken vært problematisk i forhold til din jobb som ny sakkyndig?

— Det er et hypotetisk spørsmål. Svaret er nei. En har mye medieinformasjon som alle andre borgere. Som sakkyndig må en gjøre en helt uavhengig vurdering og gå inn i saken på nytt. I prinsippet vil dette være uproblematisk, sier han.

Høyersten sier at han ble overrasket over å bli spurt om å være sakkyndig.

— Jeg ble temmelig overrasket da jeg fikk forespørselen, og jeg ble overrasket over at de i det hele tatt vil vurdere nye sakkyndige, sier han.

Vil ikke bidra

Oslo tingrett har tidligere bedt partene om å komme med konkrete forslag til hvem som kan ta en ny vurdering av den psykiske tilstanden til terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Ifølge Aftenposten har retten kontaktet Geir Lippestad, Behring Breiviks forsvarer, for å høre hva han mener om de tre foreslåtte navnene.

- Siktede har sagt han ikke ønsker å bli undersøkt på nytt og vi har derfor sagt til retten at vi ikke ønsker en ny vurdering. Derfor vil vi ikke ha noen mening om disse navnene, sier Lippestad.

Publisert: