Dette er Norsk medborgerpanel

Har kartlagt nordmenns holdninger til samfunnsspørsmål i snart ti år.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Siden 2013 har Norsk medborgerpanel stilt spørsmål til over 10.000 frivillige deltakere om viktige samfunnstema.

Spørsmålene dreier seg om alt fra klima og miljø til holdninger om innvandring eller syn på sentraliseringen av Norge. I tillegg kartlegges sympatier til forskjellige politiske partier og hvem man stemmer på.

Deltakerne er tilfeldig trukket fra Folkeregisteret og er over 18 år. Skjevheter som oppstår når deltakere blir invitert, men ikke svarer, korrigeres for. Dette gjør tabeller og grafer som presenteres i Bergens Tidende så representative som mulig for befolkningen i Norge.

Undersøkelsen er nettbasert og flere av spørsmålene går igjen over flere år, slik at man kan spore utviklingen i holdninger, partisympatier og stemmeintensjon.

Medborgerpanelet er Norges første heldigitale forskningsinfrastruktur for spørreundersøkelser. Det er utviklet og eid av Digital samfunnsvitenskapelig kjernefasilitet ved Universitetet i Bergen, og ble opprettet med hjelp av midler fra Trond Mohn stiftelse og UiB.

Professor i statsvitenskap ved UiB, Elisabeth Ivarsflaten, er faglig leder for Norsk medborgerpanel.

I valget 2017 presenterte BT resultatene fra medborgerpanelet for første gang. Også i årets valg vil vi gjennom en serie reportasjeartikler og kommentarer presentere og undersøke nordmenns holdninger rundt de viktigste temaene før høstens stortingsvalg.

Publisert: