Mistanke om at pasient ved Førde sentralsykehus kan være smittet av rabies

Andre personer i reisefølget var også i kontakt med hunden, skriver Helse Førde i en pressemelding.

Publisert:

SYKEHUS: Det er mistanke om at en pasient kan være smittet av rabies på Førde sentralsykehus (bildet). Foto: Terje Ulvedal (arkiv)

Etter å ha blitt kjent med at pasienten er blitt bitt av hund i forbindelse med en ferietur, ble det torsdag tatt prøver og sendt til analyse i Sverige.

– Det er ingen i Norge som analyserer slike prøver, opplyser Terje Ulvedal, kommunikasjonssjef i Helse Førde.

Prøvesvaret er ventet tidligst søndag, skriver Helse Førde i en pressemelding.

Flere var i kontakt med hunden

Det er også kjent at noen andre personer i reisefølget var i kontakt med den aktuelle hunden. Smittevernet i deres hjemkommuner er også varslet, står det i pressemeldingen.

– Diagnosen er ennå ikke stadfestet, men pasienten er alvorlig syk og til behandling, sier fagdirektør i Helse Førde, Trine Hunskår Vingsnes.

– Vi tar nå nødvendige forholdsregler, og gjør nødvendige smitteverntiltak slik regelverket tilsier.

Helse Førde har varslet blant andre Folkehelseinstituttet, kommuneoverlege i hjemkommunen til pasienten som er innlagt i Førde og smittevernlegene i hjemkommunene til de andre som var i kontakt med hunden.

Svært alvorlig sykdom

Rabies er ein svært alvorlig virussykdom som angriper nervesystemet, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

– Rabies er en virussykdom som smitter mellom dyr, og som kan smitte til mennesker ved bitt. Den er ofte forbundet med hundebitt, klor eller slikk fra et smittet dyr, sier overlege Siri Feruglio ved Folkehelseinstituttet.

Feruglio legger til at sykdommen er svært sjelden i Europa, men at det er en del land i verden hvor sykdommen er utbredt.

– Det er et stort helseproblem i noen regioner i fattigere strøk, hvor man ikke har god nok vaksinedekning, sier hun.

Ved mistanke om bitt fra smittet dyr gis det tilleggsvaksinasjon hvis personen er vaksinert fra før. Hvis personen ikke er vaksinert gis det såkalt posteksposisjonell vaksinasjon hvor personen får en større vaksinedose.

Publisert: