Roy stoler ikke lenger på Askøy kommune. Nå henter han drikkevannet sitt i Bergen.

– Jeg henter 1000 liter med vann om gangen. Ingen av oss skal drikke det vannet, sier Roy Helland.

VANN FRA NABOKOMMUNEN: – Jeg har null tillit til Askøy kommune, og er usikker om jeg noen gang kommer til å stole på dem igjen, sier Roy Helland. Her med vanntankene han hentet i Bergen i helgen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Roy Helland har bodd på Askøy hele livet, og har drukket vann fra springen helt frem til i sommer. Men da var det stopp.

6. juni fikk han og rundt 13.300 askøyværinger varsel om å koke vannet. Først etter 42 dager med koking, opphevet Askøy kommune et seks uker langt kokevarsel. Da hadde over 2.000 askøyværinger blitt syke. I tillegg ble to dødsfall knyttet til smitteutbruddet og 76 personer ble behandlet på sykehus.

– Jeg har ikke drukket vann fra springen etter 6. juni, og kommer heller aldri til å gjøre det igjen. Jeg stoler ikke på Askøy kommune, sier Roy Helland.

– Null tillit til kommunen

For en måned siden skaffet han seg store dunker for å hente drikkevann i Bergen. Med dem forsyner han både seg selv og sine foreldre som bor i nærheten av ham.

– Jeg henter 1000 liter med vann om gangen. Jeg har gitt streng beskjed til mine foreldre at de ikke må drikke vann fra springen. Ingen av oss skal drikke det vannet, sier han og legger til:

– Mine foreldre har et filter på vannet sitt, og det er så brunt at jeg får brekninger av å se på det, sier han.

På fredag fikk han en tekstmelding fra en kompis som lurte på om han hadde fått dårlig drikkevann igjen. Da hadde Askøy kommune sendt ut kokevarsel til 5450 personer etter funn av E.coli-bakterie i drikkevannet.

– Det var heldigvis ikke i mitt område denne gangen. Hadde det vært det, tror jeg at jeg hadde gått ut og kappet vannledningen min, sier han og fortsetter:

– Jeg har null tillit til kommunen, og er usikker om jeg noen gang kommer til å stole på dem igjen.

BASSENGET: Det er i dette høydebassenget det er påvist bakterier denne gangen.
Les også

Drikkevannet på Askøy blir tilsatt klor. Likevel er det påvist E. coli-bakterier i vannet igjen.

– Få tilbake tilliten

Leder for vann og avløp i Askøy kommune, Anton Bøe, har stor forståelse for at askøyværinger ikke har tillit til kommunen etter det som har skjedd.

– Det har jeg ikke noen problem med å skjønne. Nå må vi bare jobbe langsiktig med få tilbake tilliten til vannverket. Og jeg kan med hånden på hjerte si at det ikke er noe vannverk i landet som blir sjekket så grundig som det på Askøy, sier Bøe.

Han sier at de nå tar prøver av 14 ulike punkt i ledningsnettet tre ganger i uken, mot en gang i uken tidligere.

– Vi tar flere prøver enn vi har gjort tidligere på bakgrunn av det som skjedde tidligere i sommer. Rett og slett for å være trygg på at vi ikke får liknende hendelser igjen. Det var slik det siste funnet ble fanget opp, sier han.

Årsaken til kokevarslet som kom fredag, er at prøver tatt torsdag 1. august viser funn av E.coli-bakterier i drikkevannet fra 125-bassenget som ligger på Øvre Kleppe. Dette er et annet fjellbasseng enn der de fant E.coli-bakterier tidligere i sommer.

– Det er påvist tarmbakterier i vannet, men vi vet ikke om det kommer fra dyr eller mennesker, sier han og fortsetter:

– Det er grunn til å tro at dette kan ha sammenheng med den enorme nedbørsmengde som nylig har vært. Som andre fjellbasseng kan det da lekke inn i bassenget.

BERØRTE OMRÅDER: 5.450 personer er berørt av kokevarselet.

Venter på prøvesvar

Mandag venter kommunen svar på nye prøver.

Lørdag kom svarene på to av prøvene som ble tatt av bassenget fredag. Prøvene viste at det fortsatt var E. coli i vannet, men at verdiene var synkende. Svarene førte til at kokevarselet ikke kunne oppheves.

Mandag venter kommunnen svar på nye prøver. Bøe forventer å kunne oppheve kokevarselet mandag ettermiddag.

- Men vi kan ikke garantere noe, sa han til BT lørdag.

BT har tidligere skrevet om at bassenget hadde en åpen flomluke inn i fjellet ved siden av døren. Luken ble seinere tettet av Askøy kommune. Men Bøe sa fredag at det er første gang det er påvist E.coli i det aktuelle høydebassenget.

Ifølge Bøe har Askøy kommune to fjellbasseng igjen som er i bruk. Men planen er at disse skal kobles ut i løpet av et halvt år.

– Vi kommer til å fortsette med å ta hyppige prøver til vi har fått ut fjellbassengene, sier Bøe.

Har satt ut vannvogner

Kommunen setter mandag morgen ut vannvogner flere steder på Askøy, blant på Helsetunet, Kleppestø barneskole og Kleppe skole.

- I tillegg setter vi ut vannvogner til en fotballskole som blir holdt på Myrane, og ved to barnehager, sier Bøe.

Dersom kokevarselet oppheves mandag ettermiddag, vil disse bli tatt inn igjen, opplyser Bøe.

Publisert: