Bergen Matfestival prioriterte mer enn mat på årets festival

Festivalen har i år fokusert på å være bærekraftig, men ønsker også å lære deltakerne hvordan de kan være det selv.

Publisert Publisert

SUSHIKURS: Esther (4) ikke bare liker sushi. På matfestivalen får hun også lage det. Moren Linn Rognø følger med. Foto: Eirik Brekke

  • Aurora Berg
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Denne helgen er Koengen atter en gang blitt fylt med spennene mat og unike råvarer. Bergen Matfestival hadde nemlig åpningsdag fredag.

I år har arrangørene valg å fokusere på bærekraft, både når det kommer til maten og selve festivalen.

– Vi har oppfordret alle bodene til å være så miljøvennlige som mulig, og har i tillegg samarbeidet med Franzefoss for å sørge for at alt blir kildesortert, sier Ingerid W. Wembstad, prosjektleder for Bergen Matfestival.

Alt av servise består i år av papp eller tre, og ordentlige vinglass blir brukt i stedet for plast- eller pappkopper.

KILDESORTERING: Matfestivalen har i år samarbeidet med Franzefoss for å gi deltakerne muligheten til å kildesortere. Her poserer prosjektleder for Bergen Matfestival, Ingerid W. Wembstad og daglig leder for Matarena AS, Alexandra Krage Angell, foran sorteringssystemet. Foto: Eirik Brekke

Våt start

Det ble en våt start på den tre dager lange festivalen da den startet fredag, men bygene satte ikke en stopper for dedikerte festivalgåere.

– Vi hadde åpning med landbruksministeren fredag klokken ett, og regnet sto inn fra alle vinkler. Men likevel gikk det kjempefint, både i restauranten og i teltet for siderfestivalen var det fullt av folk, sier Wembstad.

Hun forteller at de ikke har oversikt over hvor mange som var innom på fredag, men at tallet ligger på noen tusen mennesker.

– I fjor hadde vi over 40.000 besøkende, og vi satser på enda flere i år. Nå har jo været klarnet opp og det ser veldig bra ut for søndagen også, sier daglig leder for Matarena AS, Alexandra Krage Angell.

MYE FOLK: Mange tok turen innom festivalen på lørdag. Foto: Eirik Brekke

Lokalt og nyskapende

Utvalgene i de forskjellige bodene og restauranten varierer i alt fra tradisjonell vestlandsk mat til chips av lakseskinn.

– Råvarene som brukes er lokale, og i tillegg har vi fokus på måter å bruke så mye som mulig av råvaren på, forteller Angell.

Hun viser til lakseskinnchipsen, og forteller videre at det arrangeres matlagingskurs som skal inspirere folk til å bruke bærekraftige råvarer som det ikke brukes mye av i dag.

– Vi har blant annet et matlagingskurs som fokuserer på matlaging med tare, og på ung matfest, delen av festivalen som er for unge, er det mulighet til å smake på insekter, fortsetter Angell.

Minsker matsvinn

– Siden vi har valgt å legge årets fokus på bærekraft, ønsker vi også å redusere matsvinn, sier Wembstad.

For å unngå nettopp dette, har festivalen i år bestemt seg for å lage et måltid av råvarene som blir til overs etter festivalen.

– Alle restene vil bli brukt til å lage en suppe som serveres på søndag. Folk kan betale det de vil for maten, og så vil pengene gå til inntekt for Kirkens Bymisjon.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. BTs matanmelder har besøkt Trekroneren

  2. Her i Sogn lager de Norges beste rødvin

  3. En hyllest til vestlandsbonden

  4. Konge­krabbe til 1400 kroner kiloen på Torget: – Her er det ingen grunn til å sette seg ned for et måltid

BT anbefaler

Tre øyer utenfor Bergen er til salgs. Pris for den dyreste: 20 millioner.

En kort båttur fra Bergen ligger tre øyer for salg. Den dyreste ligger i Lysefjorden.

LES SAKEN
  1. Festival
  2. Mat og drikke
  3. Bærekraft
  4. Råvarer
  5. Bergen