Stor jubel på MDGs valgvake

Forhåndsstemmene viste at MDG bikket ti prosent. Førstekandidat Thor Haakon Bakke holdt likevel litt tilbake.

Publisert Publisert

GOD STEMNING: Listetoppene i MDG, Thor Haakon Bakke og Mona Høgli (i midten), er storfornøyde med de foreløpige valgresultatene. Foto: Marita Aarekol

Leserne mener

Like etter klokken 21 brøt det ut stor jubel på Miljøpartiet De Grønnes valgvake i Bergen. Applausen varte lenge, og det var ikke lett å høre hva TV-programlederen som presenterte tallene sa.

Resultatet av forhåndsstemmene viser nemlig at Miljøpartiet har 10,2 prosent oppslutning i Bergen.

– Det er helt fantastisk! Herregud! sier førstekandidat Thor Haakon Bakke.

– Ja, det er helt fantastisk! supplerer andrekandidat Mona Høgli.

– Forsiktige pessimister

Om dette skulle bli det endelige valgresultatet, har partiet gjort et betydelig bedre valg enn i 2015.

Den gang fikk Miljøpartiet en oppslutning på seks prosent, og fire representanter i bystyret. Nå ligger de an til å få syv representanter.

– Men vi er fremdeles forsiktige pessimister, sier Bakke.

Han viser til at MDG ved tidligere valg har gjort det godt på meningsmålinger og forhåndsstemmer, og at det endelige resultatet har vært noe lavere.

Også Øystein Bønes, som er den eneste på listetoppen som har sittet i bystyret den siste tiden, holder tilbake.

– Jeg regner med at vi faller fra syv til seks mandater. Det er en overvekt av unge som forhåndsstemmer, og det er mange unge som stemmer på oss, sier han og legger til at han er «pessimist av natur».

Han er likevel fornøyd med resultatet så langt.

TREDJEKANDIDAT: Øystein Bønes er fornøyd med de foreløpige tallene, men tror MDG kommer til å få færre mandater enn syv. Foto: Adrian Brudvik

Avhengig av MDG

Nasjonalt har MDG profilert seg som et sentrumsparti som kan samarbeide i flere retninger, men i Bergen har Miljøpartiet vært tydelig forankret på venstresiden.

Førstekandidat Bakke har også erklært at et byrådssamarbeid med Høyre, Frp eller Bompengepartiet er uaktuelt.

Han er åpen for å samarbeide med de fleste på venstresiden.

Ettersom ingen av de store partiene har fått mer enn 20 prosent oppslutning, kan Arbeiderpartiet bli avhengig av MDG for å få beholde byrådsmakten.

– Det viser at de store styringspartiene ikke er store styringspartier lenger, og at folk vil ha løsninger på vår tids største sak: klimasaken, sier Bakke.

På den foreløpige målingen har Ap 19,3 prosent oppslutning.

LISTETOPP: Andrekandidat Mona Høgli og førstekandidat Thor Haakon Bakke på MDGs valgvake. Foto: Marita Aarekol

Nye listetopper

Siden forrige valg har tre av de fire kandidatene som ble stemt inn, meldt seg ut av partiet. Dermed er det mange nye navn på toppen av kandidatlisten.

– Hvordan har det vært å drive valgkamp og samle troppene etter dette?

– Det har egentlig gått kjempegreit, og har ikke vært noe problem. Jeg opplever at folk har samlet seg rundt «prosjektet» og sakene vi har gått til valg på, sier Bakke.

Han tror en av grunnene til at oppslutningen har økt, er at de har tatt eierskap til saker som han mener de andre partiene har vinglet på.

– Eksempler på det er bompenger og cruisesaken, sier Bakke.

– Folk sa vi lå med brukket rygg

Like før midnatt tok Bakke og Høgli ordet på valgvaken. Da hadde oppslutningen sunket til 9,6 prosent og seks mandater, med 90 prosent av stemmene opptalt.

– Vi får seks mandater og vi øker i Bergen. Det er all time high, og helt fantastisk, sa Bakke til stor applaus.

– Folk har tidligere sagt at vi lå med brukket rygg. De ristet på hodet, og sa at vi lå med brukket rygg da vi satt oss et hårete mål på ni prosent, sa Høgli.

Hun sa at partiet frem mot 2021 skal vise bergenserne at «det å stemme på grønne politikere får betydning for hverdagen deres».

– Det får betydning for hvordan fremtiden til ungene deres blir, sa hun.

Publisert