Her herjer uværet

Snø og sludd skaper problemer på Hardangervidda og gjør at Sognefjellet er stengt.

Publisert Publisert

STENGT: Fylkesvei 55 Sognefjellet er stengt på grunn av uvær. Slik så det ut ved Sognefjellshytta ved 14-tiden søndag ettermiddag. Foto: Statens vegvesens webkamera

I Sogn og Fjordane pågår opprydningen for fullt etter uværet lørdag og natt til søndag.

– De holder på å grave og rydde for å få veiene åpne i Jølster. Det er meldinger om at snø og sludd skaper problemer på Hardangervidda, sa operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt søndag formiddag.

Snø og sludd

Vegtrafikksentralen melder om sludd og snø på fjellovergangene og oppfordrer folk til å skaffe seg informasjon på http://175.no fra værstasjonene og veikameraene før de legger ut på kjøretur.

Husk at bilfører er ansvarlig for å kjøre etter forholdene og sko seg etter føret, opplyser Vegtrafikksentralen på Twitter.

Fylkesvei 55 Sognefjellet er stengt på grunn av uværet, meldte Vegtrafikksentralen søndag morgen.

– Ville ikke dratt til fjells

– Jeg ville ikke ha reist opp i fjellet i dag, sa vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt i Bergen da BT snakket med ham ved 11.15-tiden søndag.

Vinden varierer fra sterk kuling opp mot liten storm på utsatte fjelltopper.

Søndag formiddag lå snøgrensen på litt over tusen meter.

– Mye snø

– Det er veldig mye snø på Sognefjellet, sier Selberg.

Snøgrensen synker i løpet av dagen, og mot kvelden kan det også komme snøbyger på Vikafjellet.

– Vi har ute et gult farevarsel på nedbør som er gyldig for Hordaland seint i ettermiddag og tidlig kveld. Vi er i sluttfasen på nedbøren nå, sa meteorologen tidligere i dag.

Slik det ser ut nå, vil det komme mest nedbør i nordre deler av Sogn og Fjordane i løpet av søndag.

Innstilte ruter

Søndag ettermiddag er fremdeles fergesambandet mellom Leirvåg i Austrheim og Sløvåg i Gulen stengt. Dette vil vedvare inntil vinden løyer mot ettermiddagen og kvelden, melder Vegtrafikksentralen ved 13-tiden.

Norled driftsvakt opplyser at Sunnhordlandsruten fra Leirvik klokken 16.15 mot Bergen innstilles på grunn av værforholdene. Ruten blir tatt opp igjen med avgang fra Leirvik klokken 20.30 mot Ølen.

Austevollruten innstilles ut søndagen fra og med avgangen klokken 16.05.

Lærdalsfjellet er stengt på grunn av uvær, dette gjelder fylkesvei 243 mellom Nyheim og Lærdal.

Mye overvann

– I Bergens-området er det mye overvann og folk må kjøre forsiktig. Men det er ikke mer uvær enn at bergenserne håndterer det. Og hovedveien mot Voss er åpen, sier operasjonsleder Hellesund i politiet ved 14.30-tiden.

STØVSKY ETTER RAS: - Det var et forferdelig brak, det hørtes ut som et jordskjelv, sier Margit Hagen som tok dette bildet like etter raset gikk i Aurland. Foto: Margit Hagen

– Hørtes ut som jordskjelv

Det har gått et mindre steinras høyt oppe i fjellsiden ved Terastrondi i Aurland. Veien er stengt og det blir gjort en ny vurdering klokken 16 søndag ettermiddag.

Margit Hagen, som bor cirka 500 meter unna der raset gikk på Vassbygdivegen, forteller at hun hørte et stort brak.

– Det må ha vært en stor steinblokk som ble knust i veien, det hørtes ut som et jordskjelv, sier Hagen.

E39 er åpen

– E39 fra Skei til Vassenden åpnet klokken 16 i dag. Fylkesvei 451 fra Kjøsnes til Vassenden er fremdeles stengt inntil videre, sier trafikkoperatør Eirik Elnes hos Vegtrafikksentralen.

Han forteller at de har tekniske problemer som gjør at veimeldingen på E39 ikke er oppdatert ennå. E39 ble stengt ved 22-tiden lørdag kveld på grunn av flom. I følge politiet hadde det også gått flere mindre ras i området.

TATT AV VINDEN: Deler av dette stillaset i Solheimsviken skal ha blåst ned søndag ettermiddag. Foto: Rune Sævig

Stillas blåste ned

– Deler av et stillas har blåst over ende ved et nybygg ved Kranen restaurant i Solheimsviken. Melder er redd for at mer av stillaset skal blåse ned og skade folk, og politiet er på stedet, sier operasjonsleder Per Algrøy ved 15.35-tiden.

Uten strøm på Os

Ved 15-tiden var det 723 kunder uten strøm i Os. Dette er i området Hatvik og Hegglandsdalen.

– Vi vet ikke sikkert, men tror at det kan være uværet i området som er årsaken. Det kan være at trær har veltet over kraftlinjen, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Mette Tuvin i BKK til BT.

Feilen ble registrert hos BKK klokken 14.46, og de regner med at folk vil ha strømmen tilbake ved 18-tiden søndag kveld.

– Det kan gå raskere, men det kommer an på hva som er galt, sier Tuvin.

Publisert