Gode nyheter om E39: – Håper å åpne veien 05.30

– De ligger foran skjema. Jeg er ganske trygg på at vi åpner i løpet av natten, sier Grethe Vikane i Statens vegvesen.

Publisert:

– Det jobbes på spreng for å få åpnet veien. Vi håper å kunne sette trafikk på til klokken 05.30.

Det var meldingen fra Vegtrafikksentralen klokken 01.00 natt til torsdag.

– Det virker som om arbeidet går etter planen. Men det gjenstår asfaltering og andre ting som tar litt tid, sa trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen, John Andreas Omdal.

God fremdrift

Bergen kommune meldte ved 22.40-tiden onsdag at fremdriften på utbedringen av vannledningsbruddet i Sandviken er god. Prognosen er at reparasjon og tilbakefylling av masser vil være utført til cirka midnatt, slik at bare asfaltering gjenstår.

Entreprenøren som skal asfaltere, står klar på stedet og venter.

Da BT snakket med Vegvesenet ved 21.45-tiden, var utsiktene gode.

– De ligger foran skjema, og risikoen blir mindre og mindre for hver time som går, så jeg er ganske trygg på at vi åpner i løpet av natten, sa Vikane.

– Steinmassene er intakte

Vegvesenet har vært optimistiske siden 18-tiden onsdag, da de fikk gode nyheter fra Bergen Vann. Vikane, som er avdelingsdirektør for Vegavdelingen i Hordaland, fortalte da at arbeiderne fra Bergen Vann har slått fast at det ikke er noen utvasking av masser på stedet.

– Det er et stykke arbeid igjen, men målet er at veien er klar til morgenrushet, sa Vikane til BT ved 19-tiden, og la til:

– De er nå i gang med å skifte ut den delen av røret som er ødelagt, men det ser tørt og fint ut i massene rundt røret. Steinmassene er intakte.

– Hva er det nå som gjenstår?

– Etter at røret er skiftet ut, skal massene tilbakeføres og komprimeres. Etterpå skal det legges et dekke av asfalt på før veien åpner. Dette vil skje i løpet av natten, sa avdelingsdirektøren.

Les også

E39-kaoset direkte: – Det finnes bare ett ord: Katastrofe!

GRAVER: Bergen Vann jobber i kveld med å grave seg ned til det skadede røret. Foto: ØRJAN DEISZ

Fullt fokus på E39

Hun fortalte at Vegvesenet har stoppet annet veiarbeid for at det skal være minst mulig aktivitet utenom.

– Det er for å være føre var og for å opprettholde ferdselsårene, sa hun.

I en pressemelding onsdag kveld opplyste Statens vegvesen at tilbakemeldingen de har fått fra Bergen Vann er at de klarer å utbedre vannledningsbruddet i løpet av natten.

– Vi vet ennå ikke nøyaktig klokkeslett for når veien kan åpnes igjen, men kommer tilbake til dette så snart vi vet noe mer, sa Vikane.

– Mur og vei er ikke skadet

Skadene etter vannledningsbruddet er mindre enn fagfolkene kunne frykte, ifølge geotekniker i Statens vegvesen, Ingjerd Martinussen.

– Det er ingen tegn til skade på muren som støtter opp veien, og vi fant heller ikke skader i veibanen, sa geoteknikeren tidligere onsdag.

Hun skulle da ut seinere onsdag kveld på en ny inspeksjon.

– Ut fra det vi har sett så langt, er skadene små, men nå driver Bergen Vann og graver ned til vannrøret. Når de er helt nede til røret skal vi ta en ny vurdering av om vannet har vasket ut masse, sa Martinussen.

Og i 18-tiden onsdag kveld kunne de altså viderebringe gode nyheter til Vegvesenet.

HJEMME: Bjarte Seim og konen Anne Myhrvold ble evakuert fra Sandviksveien 195 i går, men fikk i ettermiddag lov til å dra hjem igjen. Foto: Ørjan Deisz

Evakuerte får flytte hjem

Bjarte Seim og konen Anne Myhrvold ble evakuert fra Sandviksveien 195 tirsdag kveld. Onsdag ettermiddag fikk de lov til å dra hjem igjen, i likhet med de andre evakuerte, bortsett fra beboerne i ett hus.

– Det er godt å være hjemme, sa Seim.

Han overnattet hos svigerforeldrene i Loddefjord sammen med konen. Mest av alt tenker han på sine nærmeste naboer.

– Jeg håper skadene på nabohuset ikke er for omfattende, og at de får flytte hjem igjen snart, sa han.

Les også

11 punkter som oppsummerer kaoset: Dette vet vi om vannledningsbruddet i Sandviken

Fant ikke svekkelser

Geoteknikere gikk inn i skadeområdet på E39 da dagslyset kom i 09-tiden.

I 12.15-tiden opplyser Vikane at geoteknikere har gitt klarsignal til Bergen Vann om at de kan gå inn og begynne arbeidet med å tette vannlekkasjen.

– De vurderer det som trygt nå, sa hun.

Bergen Vann regner mellom seks og 12 timer på en slik jobb, avhengig av omstendighetene.

Ifølge Vikane har geoteknikerne ikke funnet svekkelser i veiens bæreevne etter vannlekkasjen. Hvis ikke det dukker opp overraskelser underveis, vil det da si at veien kan åpne igjen når vannledningsbruddet er reparert.

– Vi jobber for at ikke enda et morgenrush skal bli berørt, sa hun tidligere onsdag.

Rør fra 1926

Seksjonsleder Christian Mack i Bergen Vann opplyste i 13-tiden onsdag at gravemaskin og rundt ti personer nå er på stedet for å begynne utbedringsarbeidet.

Vannrøret som er skadet er fra 1926 og er laget av støpejern. Det er 375 millimeter i diameter. Bruddstedet er lokalisert til å ligge i kanten på høyre kjørefil.

– Vi skal nå grave oss ned til bruddstedet, og trolig vil en del eller en lengde på røret bli skiftet ut. En slik lengde er åtte meter lang. Når det er gjort, vil veien bli fylt igjen og så skal det asfalteres skikkelig. Vanligvis kan vi legge på midlertidig oljegrus, men siden dette er E39 må det asfalteres, sa han.

GRAVER: En lastebil og en gravemaskin var onsdag ettermiddag i gang på E39.

Foto: Jon Leander Dale Davidsen

110 brudd i året

Ifølge Mack har Bergen Vann rundt 110 vannledningsbrudd i året.

– Noen store og noe små. Dette går definitivt i kategorien stort brudd. Det får særlig store konsekvenser som en følge av at bruddstedet ligger i hovedveien inn fra Åsane mot Bergen, sa Mack tidligere onsdag.

Han sa da at det var vanskelig å anslå hvor lang tid arbeidet ville ta, men at de ville være fornøyde om de ble ferdige til kvelden.

– Vi beregner ofte mellom seks og tolv timer. Men det er inkludert å få gravemaskinene på plass. De er på stedet allerede, sa Mack.

Statens vegvesen bestilte onsdag morgen for sikkerhet skyld et forsterkende broelement som kan settes over skadestedet. Det kunne settes inn som en midlertidig løsning hvis veien var skadet.

Som en del av den nasjonale beredskapen har Statens vegvesen et lager med stålelementer som alle veieiere kan bestille fra til bruk i slike situasjoner. Slike elementer ble brukt både i forbindelse med raset i Jølster og da Opo gikk over sine bredder sist i Odda.

PÅ STEDET: Mannskaper fra Bergen vann og geoteknikere fra Statens vegvesen er på skadestedet nå i formiddag. Foto: Bård Bø

100 år gammelt ledningsnett

– Enkelte steder i byen er ledningsnettet over 100 år gammelt. Jeg kan ikke gi detaljer om røret som er sprukket, men vi har helt klart et vedlikeholdsetterslep, sier Mack.

Arbeidslaget som har rykket inn består av lekkasjesøker og rørleggere.

– I natt ble det sendt ut kokevarsel til 1947 boliger i området. Dette ble gjort på grunnlag av et grovt overslag i natt. I formiddag har vi jobbet med å opprette en midlertidig vannforsyning til beboere i området, så de fleste vil nå kunne drikke vannet igjen, sier Mack.

UKLART: Arbeidet er i gang, men det er uklart når veien åpnes. Foto: Jon Leander Dale Davidsen

Kjenner ikke årsaken

Ifølge Mack har det også i formiddag blitt jobbet med å stenge ned bruddstedet skikkelig. Når vannrøret er så gammelt, kan det by på problemet å få ventilene helt tette.

– Er du kjent med at det er utført gravearbeider i området der bruddet har skjedd?

– Det kjenner jeg ikke til. Vi har foreløpig ikke noen formening om hva som kan være årsaken til bruddet, sier Mack.

Heller ikke Vikane i Statens vegvesen vil spekulere på årsaken.

Før evakueringen lekket det ut 750.000 liter vann totalt.

EVAKUERT: Bergen vann fikk delvis stengt lekkasjen i natt, men ble så evakuert fra stedet. Foto: Pål Andreas Mæland

Publisert: