Slik kan Bryggen bli

Publisert Publisert

BIL- og BANEFRITT: Slik ser Peter Christian Frølich (H) og illustratør Fabian Gohde for seg at Bryggen kan bli seende ut dersom man velger å legge trafikken mot Åsane i tunnel.

  • Målet er å vise hva vi står i fare for å gå glipp av, sier Peter Christian Frølich (H). På Høyres gruppemøte i morgen vil han legge frem denne skissen for trafikkfri Bryggen.
  • Olav Slettebø
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Høyre-politiker Peter Christian Frølich har markert seg som motstander av planene om å legge Bybanen mot Åsane over Bryggen, og er således i konflikt med andre deler av partiet. Nå legger han frem et forslag til hvordan Bryggen kan se ut uten trafikk. Skissen er utarbeidet av Frølich i samarbeid med illustratør Fabian Gohde.

— Målet med illustrasjonen er å vise hva vi står i fare for å gå glipp av, sier Frølich.

I morgen samles bystyregruppen til Høyre for å stemme over partiets standpunkt i spørsmålet om bybane over Bryggen. Bystyrets endelige beslutning i saken kommer ikke før 22. januar.

Frølich fnyser av sine motstanderes påstander om at tunnel-alternativet vil utgjøre en betydelig risiko for lekkasje i grunnvannsystemet. Han viser til at både fylkeskonservatoren og Riksantikvaren mener eventuelle risikomomenter vil være fullt håndterbare.

— Jeg forholder meg til fagetatens holdning om at både tunnelalternativet og Bryggen-alternativet er gjennomførbart, sier han.

Warberg positiv

Frølich høster støtte fra Ole Warberg, president i NHO Reiseliv.

— Ideen er riktig, og illustrerer mulighetene som finnes for å få trafikken vekk og gjøre Bryggen mer tilgjengelig for folk. Det vil styrke byens identitet og konkurransekraft ut til den store verden. Bryggen har en unik mulighet til å posisjonerere seg som et senter i byen for opplevelser, sier Warberg.

Han ønsker en idémyldring om Bryggens fremtid velkommen.

— Man kan mene mye om hva som eventuelt skulle inngått i en plan for trafikkfri Bryggen. Frølich har illlustrert mulighetene på en god måte som kan skape debatt og diskusjon, sier Warberg.

Professor Siri Skjold Lexau, som leder forskergruppen arkitektur og byforskning ved Universitetet i Bergen, mener ambisjonene for kommunen bør være biler og bybane i tunnel.

— La Bryggen bli byens sjøvendte hjerte. Dette er i samsvar med entydige uttalelser fra vernemyndigheter og fagfolk, skriver hun i en e-post.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. En rullende oppmuntring

  2. Folket freder Bryggen