- Bar ikke preg av innbrudd

Vinduet var knust. En øks lå i gangen. Krydder var strødd utover og moren mener smykker var stjålet. Likevel skal påtaleleder Sidsel Isachsen i januar ha ment at Monika Sviglinskajas hjem ikke bar preg av innbrudd.

Publisert Publisert

ÅSTEDET: 14. november 2011 ble litauiske Monika Sviglinskaja (8) funnet død av sin egen mor i en sokkelleilighet på Steinsland i Sund kommune. Politiet konkluderte med at jenten døde som følge av selvpåførte skader. Mandag ble en 32-år gammel mann pågrepet, siktet for drap.

  • Frode Buanes
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg stiller spørsmål ved om smykker faktisk var borte fra åstedet - som ellers ikke bar preg av innbrudd.

Ordene skal ha blitt sagt av påtaleleder Sidsel Isachsen under et internt møte om Monika-saken i januar i år.

En intern varsler i politiet skal ha reagert på utsagnet. Han påpekte også at ekssamboeren tidligere var bøtelagt for tyveri i Norge. Ekssamboeren skal også ha vært anmeldt for flere innbrudd, saker som ble henlagt på bevisets stilling.

Nå er den tidligere kjæresten til Monikas mor siktet for både drap og innbrudd. Dermed har politiet gjennomført en helomvending etter at de tidligere avviste at det hadde skjedd et innbrudd.

Øks og glassbiter

Det var om ettermiddagen mandag 14. november i 2011 at politiet ved Sund lensmannskontor rykket ut til boligen hvor åtte år gamle Monika bodde med sin mor Kristina Sviglinskaja.

Politibetjentene blir møtt av en åpen inngangsdør med en rute i frostet glass. Tresprossene som har gått på tvers av ruten står pent og pyntelig lent mot murveggen. Fra nedre del av døren og opp til vinduet er det 112 centimeter.

Les også

Privatetterforsker: Forunderlig at dette kan skje igjen og igjen

Det er hull i glassruten, med glassbiter både på utsiden og innsiden av huset.

Like innenfor døren ligger en øks og en klut. Begge deler pleide normalt å stå utenfor inngangsdøren, ettersom mamma Kristina Sviglinskaja iblant hogget ved. Kluten er nå full av glassbiter.

Politiet konkluderer senere med at hullet «synes å være laget med øksen».

«Usannsynlig og ulogisk»

Drøyt fire måneder senere sitter moren i avhør hos politiet. Konklusjonen hun får servert er klar:

«Hullet i glasset er ikke egnet for en innbruddstyv, eller en som vil bryte seg inn. Hullet var lite og hadde spisse glasskanter, noe som vil utgjøre en fare for å skjære seg i huden eller på klærne».

Politiet holder det som «usannsynlig og ulogisk» at noen har tatt seg inn i leiligheten ved hjelp av hullet i dørglasset.

Les også

En trussel mot rettssikkerheten

Kripos gjennomfører imidlertid en rekonstruksjon av et eventuelt innbrudd. Den knuser argumentet om at hullet var for lite.

Et bilde fra rekonstruksjonen er tatt innenfra. Det viser en person som stikker hånden inn gjennom det knuste vindusglasset og holder hånden på dørlåsen.

Sidsel Isachsen har ikke svart på BTs henvendelser.

Krydder som avledning?

Det var et annet funn på åstedet som forundret etterforskerne. Både på kjøkkenet og i stuen var det strødd krydder utover.

I et internt møte i januar i år, påpekte etterforskningsledelsen at de ikke kunne se noen begrunnelse for å strø krydder utover, verken for en eventuell gjerningsmann eller andre.

Tidligere politioverbetjent ved voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, har en mulig forklaring på krydderet.

— Dette kan være en form for avledning som har betydning dersom politiet bruker sporhunder, sier Abrahamsen.

Han påpeker at den pågrepne og siktede 32-åringen tidligere hadde bodd i huset.

— Hundene ville derfor kunne gjenkjenne ham. Krydderet kan altså ha blitt brukt for å avlede dem, sier den tidligere drapsetterforskeren.

Henla tyverianmeldelse

Noen uker etter Monikas død får moren tilbake en blå D&G-pose fra politiet. Ifølge moren mangler det flere gullsmykker og øreringer, til en totalverdi av 20.000 kroner. Den nå siktede 32-åringen og tidligere samboeren skal ha vært blant få som visste hvor verdigjenstandene pleide å ligge.

Kristina Sviglinskaja anmelder tyveriet, men saken henlegges. Hun hadde ikke innboforsikring.

Hos politiet, skal moren altså ikke ha blitt trodd. Ikke bare når det gjaldt smykkene, men også på at det knuste vinduet, øksen i gangen og krydderet i leiligheten skulle tyde på et innbrudd.

Les også

Etterforskeren fryktet Monika (8) var drept. Sjefene ba ham holde seg unna saken.

I det interne møtet i januar, reagerte varsleren i politiet kraftig på at Isachsen mente åstedet ikke bar preg av innbrudd.

Han pekte på at det var svært spesielt dersom åtte år gamle Monika selv hadde preget åstedet slik det så ut. Hun må da i bare nattklær ha gått ut, plukket opp øksen og kluten, for så å legge kluten mot vinduet for å dempe lyden og deretter hakke et lite hull som var akkurat stort nok til å stikke en voksen arm inn. Deretter må hun ha gått inn igjen, over det knuste glasset, uten å skjære seg.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Politiet ventet tre måneder med avhør etter mystisk samtale

  2. Eksperter: Selvmord blant barn under 10 år er ekstremt sjeldent

  3. - Når skal politiet ta barns rettssikkerhet på alvor?

  4. Når et barn dør

  5. - Han ba om å bli intervjuet

  6. Opprør mot politiledelsen etter Monika-avsløringer