— Ingen, og aller minst barn, skal trenge å holde inn magen under lek og avslapping, fordi andre har et delingsbehov, sier Grønvold.

Grønvold er medforfatter av fagboken «Barn og personvern», som handler om deling av informasjon om og bilder av barn i sosiale medier.

Hun er skeptisk til den stadig økende delingen av barnebilder som spres i sosiale medier som Facebook og Instagram, og mener dette ikke kan sammenlignes med å ha bildet hengende på veggen hjemme.

— Dette både hva gjelder hvilken krets som har tilgang til informasjonen, men også hvor lett de spres videre.

Skal slippe å posere

Advokaten mener barn på stranden skal slippe å posere, eller gjøre seg til i frykt for at foreldrene, uten å si fra, tar bilder og publiserer, uten at barna er klar over dette.— Man kan jo tenke seg selv hvordan det ville påvirke en dag på stranden dersom folk når som helst tok bilder av oss og la dem ut. At man høster «likes» og godord til seg selv, kan vanskelig sies å være en god nok begrunnelse for eventuelt å krenke barnets rett til privatliv, sier Grønvold.

Deler bevisst ikke bilder

En av dem som bevisst har valt ikke å dele bilder av barna sine i sosiale medier, er blogger og redaktør for foreldrenettstedet Foreldre.no, Susanne Kaluza.

— Barn har også rett til privatliv. Det er ikke opp til meg å velge hvilke bilder eller hvilken informasjon som skal deles på internett av andre.

Kaluza understreker at foreldre må ta de valgene som passer best i sin situasjon.

— Det viktigste er at foreldre har et bevisst forhold til om de vil dele bilder av barna, hvorfor de gjør det og hvilke bilder som ikke er ok.

Hun påpeker at det er forskjell på hvilke bilder som legges ut.

— Én ting er å publisere et bilde av en glad unge som spiser skillingsbolle. Noe annet, som jeg har sett en del av på Facebook i sommer, er nakne barn på stranden eller søte barn som står og tisser i sjøen. Ville du likt at kjæresten din delte et bilde av deg som tisser?