Dårlig luftkvalitet i Bergen

Det kalde og fine været er dårlig nytt for astmatikere og andre med luftveisproblemer. Men det blir ikke så ille som for tre år siden.

KALDT OG FINT: Utsikt fra Sandviken på en vindstille søndag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Tirsdag morgen ble det meldt om «mye luftforurensning» på Danmarks plass og at «helserisiko forekommer i visse områder», ifølge Norsk institutt for luftforskning.

Klokken 09 var konsentrasjonen av nitrogendioksid 180 mikrogram pr. kubikkmeter luft. Det er svært nær grenseverdien, som er 200 mikrogram målt som gjennomsnitt i én time.

Konsentrasjonen av grovkornet svevstøv var på 150 mikrogram pr. kubikkmeter luft. Grenseverdien er 50 mikrogram målt gjennom ett døgn.

Ikke «giftlokk»

— Det er luftforurensning, men ikke tydelig inversjon som i 2010, sier Anne Solveig Andersen, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Les også

«Vedfyring er ekstremt farlig»

Les også

Derfor blir luften verre om flere tar buss til jobb

Les også

- La bilen stå!

Inversjon vil si at temperaturen stiger med høyden, det motsatte av hva som er normalt. Da vil den varme luften ligge som et lokk over den kalde luften, som er tyngre.

Da forurensningen i Bergen var på sitt verste i 2010, skyldtes det at et et slikt lokk hadde lagt seg over byen og gjorde luften nær bakken forurenset.

— Situasjonen vi har nå kan helt klart gi dårlig luftkvalitet og det vil være inversjon og et slags lokk, men inversjonen er grunnere enn den var i 2010. Det vil si at temperaturen stiger litt med høyden, men i lavere høyde, sier Andersen.

På Ulriken var det tirsdag morgen syv minusgrader, mens det i sentrum var noe varmere, med drøye fem minusgrader.

— Luftkvaliteten er dårlig fordi det er lite vind og sol som kan røre opp i luftmassene. Høytrykk og lite vind gir veldig stillestående luft, som kan gi perioder med mye luftforurensning. Så vi slipper ikke unna, men det hadde vært verre med tydelig inversjon, sier Andersen.

Mye det samme fremover

Hun sier at det heller ikke er noe som tyder på at Bergen vil få inversjon som i 2010 i dagene som kommer, det blir omtrent som det har vært de siste dagene.

Langtidsvarslene til Yr og Storm viser null nedbør, lite skyer og minusgrader frem til og med neste uke.

— Vi får den samme værtypen fremover. Høytrykket som ligger over Sør-Norge beveger ikke mye på seg, og blokkerer for lavtrykkene som presser på. Når kaldluften har lagt seg, er den ikke så lett å tvinge vekk, sier meteorologen.

Temperaturene i Bergen vil ligge på minussiden, fra rundt syv om natten til to-tre minus midt på dagen.

— Det blir tørt, kaldt og fint vintervær så langt frem prognosene går.

Publisert:
FORURENSET: Konsentrasjonen av grovt svevestøv (øverst), fint svevestøv (midten) og nitrogendioksid (nederst) på Danmarks plass siste tre døgn.
VINTERVÆR: Slik ser Bergen ut 10. januar 2013.