Startet laksekamp på hytten

En langvarig strid om oppdrettsanlegg ved fritidseiendommen i Sveio, fikk lege Anne-Lise Bjørke Monsen til å bli en av laksenæringens hardeste kritikere.

Laksebilde Monsen.jpg

  • Torunn Aarøy
  • Ogne Øyehaug
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

«Ikke gi laks til barna» skrev VG på sin forside i dag, 10. juni. Avisen siterte spesiallege i barnemedisin ved Haukeland Universitetssykehus inne i avisen:

— Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier Anne-Lise Bjørke Monsen til avisen.

Hun fastholder advarselen til BT.

Les også

- Grunnløs advarsel mot oppdrettslaks

— Når det gjelder barn og gravide, anbefaler man i nesten alle henseender føre var-prinsippet, sier hun. Hun etterlyser en grundig diskusjon om hvor mye laks unge og gravide kan spise, og om hvor sikre dagens grenseverdier er når det gjelder miljøgifter som dioksin, PCB og bromerte flammehemmere.- Fet fisk inneholder miljøgifter, og pr i dag er oppdrettslaks den fete fisken som det blir spist mest av i Norge, sier hun.

Småbruk i Sveio

Bjørke Monsen bekrefter at hennes interesser for lakseoppdrett og virkningen av miljøgifter begynte gjennom en langvarig strid om plassering av et oppdrettsanlegg ved småbruket hun og hennes mann har ved Ålfjorden i Sveio.

— I forbindelse med denne saken begynte jeg å se på miljøforurensingen, og så begynte jeg å se på hvilken effekt dette hadde på barn, sier hun.

Bjørke Monsen har også markert seg som kritisk til oppdrettsnæringen på sin Facebook-side.

Hun ser ikke sitt engasjemement som problematisk.

— Som lege bør man si fra dersom man mener det trengs en diskusjon. Vi ønsker en diskusjon om grenseverdiene man bruker når man gir matråd. Har man tatt tilstrekkelig hensyn til hvordan miljøgiftene overføres til spebarn gjennom svangerskap og amming, spør Bjørke Monsen.

Pressemelding fra sykehuset

Haukeland Universitetssykehus sendte mandag ut en pressemelding der sykehuset understreker at det forholder seg til nasjonale ernæringsråd.

«Det er ulike meiningar i forskarmiljøet innan ernæring rundt om i verda, og det er viktig at ulike standpunkt kjem opp og blir ein del av ein pågående debatt. Haukeland universitetssjukehus ønskjer å understreke at sjukehuset ikkje har utarbeid eigne ernæringsråd, men forheld seg til gjeldende offisielle nasjonale ernæringstilrådingar,» skriver informasjonsdirektør Mona Høgli.

— Hvorfor er det nødvendig å understreke dette i en pressemelding?

— Vi har fått en del spørsmål på om dette er vår profil i dag, det er det ikke. Det finnes mange syn på denne saken i forskermiljøene, og ulike forskningsresultater. Derfor understreker vi at vi forholder oss til gjeldende offisielle ernæringsråd, sier Høgli.

Høgli ble også kjent med at Monsen går sterkt ut mot oppdrettsnæringen på sin Facebook-side

— Jeg har fått høre om den i dag, men dette er hennes private meninger. Privat må hun få mene hva hun vil.

- Er det ikke interessant vite om hennes privat meninger kan få betydning for forskningen hennes?

— Det kan være aktuelt, men da tar vi det internt. Dette må jeg nesten se på, sier Høgli til BT.

Støttes av amerikanske barneleger

Bjørke Monsen er på reise i utlandet og var ukjent med sykehusets pressemelding da hun ble kontaktet av BT.

— Det er jo mange ulike meninger. Det er veldig mange amerikanske barneleger som mener det samme som oss. Det å advare barn, gravide og unge mot å spise miljøgifter er jo vanlig strategi i mange land.

Forskningsdirektør Jannecke Utne Skåre kritiserer forskere som advarer mot å oppdrettslaks for å mangle et helhetsyn, der fordelene veies opp mot ulempene.

Et underlig resonnement, mener Bjørke Monsen.

— Hvordan skal man måle om studier om fordeler ved omega 3 oppveier miljøgiftene, sier hun.

- Ingen grunn til å advare

Også Folkehelseinstituttet reagerer på advarslene til Anne-Lise Bjørke Monsen.

— Problemet er at fiskeinntaket blant gravide er veldig lavt. De fleste kvinner spiser så lite fisk i svangerskapet at vi ikke har sett grunn til å advare mot å spise fet fisk mer enn to ganger i uken, sier assisterende direktør Jan Alexander i Folkehelseinstituttet.

— Jeg lurer på om hun har vitenskapelig dokumentasjon på dette. Jeg kjenner ikke til noe fra den siste forskningen som skulle føre til at vi endrer våre råd om fiskeinntak for gravide og barn, sier Alexander.

Han understreker at det er viktig å spise ulike fisketyper, ikke bare feit fisk.

— Vi er klar over at oppdrettslaks inneholder miljøgifter, men mengden er blitt kraftig redusert de siste 30 årene, sier Alexander.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet jobber nå med å undersøke om innholdet av skadelige miljøgifter i morsmelk kan føre til helseskader på barnet.

— Vitenskapskomiteen for mattrygghet gjorde en gjennomgang for noen år siden hvor man vurderte om det var skadelig for gravide å spise mer fet fisk. Vi fant ingen problemer med et inntak av feit fisk opp til 2 måltider i uken. Vi fant ikke dokumentasjon for slike uttalelser som Monsen har kommet med, sier Alexander.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Miljøgift-trusselen krymper

  2. - Barn bør ikke spise oppdrettslaks

  1. ADVARER: Lege Anne-Lise Bjørke Monsen advarer gravide og barn mot oppdrettslaks.

  2. ADVARSEL: Førstesideoppslaget i VG mandag er basert på sitater fra lege og laksemotstander Anne-Lise Bjørke Monsen.

BT anbefaler

Smittede personer var på fest i Nygårdsparken i helgen

– Testene er fra de tre siste dagene, så vi begynner å se effekten av en helg der folk koste seg ekstra mye, sier…

LES SAKEN