Vrien gass i Sælenvatnet

Pål Engesæter

  • Forstår godt at folk er plaget av gassen i Sælenvatnet, sier leder i Helsevernetaten, Ingvar Tveit.

— Dette er en vrien gass som kan være både plagsom og farlig, sier leder for Helsevernetaten i Bergen kommune, Ingvar Tveit, til bt.no.

Ikke helsefarlige mengder

  • Vi har tatt flere målinger, senest klokken 22.00 i går kveld. Vi tar nye målinger i dag, sier Tveit.

I går ble det målt 3 ppm hydrogensulfid rett over vannskorpen i kanalen.

— Det betyr at det er målt veldig plagsom lukt, men ikke helsefarlige mengder, forklarer Tveit. Han sier at helsevernetaten samarbeider med Vann- og avløp for å finne løsninger på problemet.

Har kjørt fra Sotra til Flesland både igår og idag. Kan bekrefte at lukten er fryktelig. I går var et barnebarn med i bilen, og hun stakkar, fikk skylden for den vonde lukten. Idag var hun ikke med. Skylder henne en unnskyldning.... «Bestemor» i debattinnlegg på bt.no - se flere innlegg nederst i saken
Les også

Fyllingen stinker

Både helse og livskvalitet

— Kan det bli aktuelt å evakuere folk fra de mest utsatte områdene?

— Det er lite sannsynlig, men dersom forholdene blir verre, så kan det ikke utelukkes. Vi kan ikke bare ta hensyn til det helsemessige, men også om livskvaliteten for folk, sier Tveit.

Tveit beklager at det kunne fremstå som om at Helsevernetaten var utilgjengelig for folk. Dersom folk er bekymret for faren ved gassen, kan de ta kontakt med han på telefon 99432821.

Er du bekymret for faren ved gassen?

Ring meg på 99432821.

Ingvar Tveit, leder Helsevernetaten i Bergen

Kan spre seg til Nordåsvatnet

Det er laboratoriet Eurofins avdeling i Bergen, som foretar målingene for kommunen ved Sælenvatnet.

— Det generelle nivået av hydrogensulfid er lavt. Det er en kraftig lukt, men den er ikke på et helsefarlig nivå. Så lenge det blåser får en heller ikke store utslag på målingene. Trolig vil det oksygenfattige vannet nå også gå ut over i Nordåsvatnet og mot Straume bro. Det kan derfor bli luktplager i dette området også, sier Tommie Christensen i Eurofins til bt.no.

Eurofins har satt opp et måleapparat i kanalen som skal måle hydrogensulfid mengden i luften i 24 timer.

- Vannet var blodrødt

— En gang var det så ille at vannet utenfor kanalen i Sælensvatnet var blodrødt, forteller marinbiolog Per Johannessen ved Universitet i Bergen til bt.no.

— Dette naturfenomenet opptrer flere steder på grunn av det spesielle været. Jeg har mellom annet fått melding om at det nå skjer i Lindåspollene, ved Spjeldnesosen. Det flere fjorder som får hikke nå, eksempelvis vil jeg tro Arnavågen og Bolstadfjorden. Fisk kan bli fanget inn i dette vannet og bli drept, sier marinbiologen.

Pål Engesæter

PRØVER: Eldre vannprøver fra Sælenvatnet der sjikt med ulike bakterier er vist - grønne og røde. Mikal Heldal