Nordlys over Bergen

Dette gikk du glipp av hvis du sov natt til mandag.

  • Erlend Langeland Haugen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Det var veldig flott. Det lyste opp over hele Bergen, sier Christian Irgens.

Han var på vei hjem fra skolen da han så nordlyset sent søndag kveld. Han tok bildene fra Nordre Skogveien på nedsiden av Løvstakken cirka klokken 01.30.

— Jeg har sett nordlys på Vestlandet før, men ikke i Bergen.

En leser skriver til bt.no at nordlyset varte helt til solen begynte å stå opp i 0430-tiden mandag morgen.

  • Så du nordlyset? Send oss bilder på e-post eller MMS til 2211!

- Ikke unormalt

For noen år siden skrev forskningsmagasinet Apollon at den magnetiske nordpolen driver sørover, mot Sibir, og at dette vil føre til at flammende nordlys «vil pryde nattehimmelen i Sør-Norge allerede om 20-25 år».

Så lenge måtte vi altså ikke vente, men ifølge meteorolog Roar Inge Hansen ved Storm Weather Center er det ikke unormalt med nordlys så langt sør som Bergen.

— Statistisk sett er våren den beste tiden for nordlys. Men aktiviteten på solen har vært forholdsvis lav, så litt overraskende er det likevel, sier han.

Seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romfartssenter sier at forrige helg var første gang fenomenet var synlig i Sør-Norge denne vinteren. Normalt skjer det tre-fire ganger i løpet av en vinter.

Storm.no har et nordlysvarsel som oppdateres fra time til time:

Flere solstormer

— Nordlys er ikke veldig vanlig så langt sør. Nå har solen vært veldig rolig de siste to årene, og det er først nå i vinter aktiviteten har tatt seg opp, sier Brekke.

Aktiviteten vil øke de neste fire-fem årene. Det vil føre til mer nordlys.

— Da vil det bli flere solstormer og gassutbrudd fra solen, så da er det bare å følge godt med og gå ut de riktige nettene, sier Brekke.

Storm.nos nordlysvarsel blir den tykke, grønne streken større jo mer intenst nordlyset er. Den tynne streken viser grensen for hvor langt sør nordlyset er synlig.

— Det beste er å flytte seg ut av bykjernen disse nettene. Der ser man nordlyset mye bedre, sier Brekke, som ikke tror det blir mulig å se nordlys fra Bergen også natt til tirsdag.

Utbrudd fra solen

Nordlys skyldes elektrisk ladede partikler fra solen, som kolliderer med atmosfæregassen. Ifølge nettstedet spaceweather.com hadde solen et utbrudd søndag, og det er sett nordlys over Skandinavia, Skottland og Canada i natt.

— Den vanlige årsaken til nordlys er ut utbrudd fra solen, en såkalt protonstorm. Jorden ble truffet av et slikt utbrudd søndag ettermiddag, sier Roar Inge Hansen.

For at nordlys skal oppstå er det også gunstig at magnetfeltet som omgir jorden har en sørlig retning - og det har det nå, forteller meteorologen.

Her kan du se flere spektakulære bilder av nordlys.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Nordlys slik du aldri har sett før

BT anbefaler

Han skulle løse Branns forsvarskrise. Nå er han på vei ut av klubben.

Vieux Yaya Sané har trolig spilt sin siste kamp i Eliteserien for Brann.

LES SAKEN