Her kommer kveldens tordenvær

Disse bygeskyene vest for Shetland nærmer seg. Med seg har de en ny runde lyn og torden.

Publisert Publisert

BYGESKYER: Dette sattelittbildet er tatt klokken 06.14 fredag morgen. Da lynte det ved Stad. Bygene som har kurs for Vestlandet, lå da over og vest for Shetland. Foto: FOTO: VERVARSLINGA PÅ VESTLANDET

  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi regner med at tordenbygene treffer Vestlandet seint i ettermiddag, og at det vil lyne og tordne utover kvelden og natten, sier Geir Ottar Fagerlid, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

- Blir det like heftig som i går kveld og i natt?

— I går var det veldig heftig. Det blir kanskje hakket svakere, men likevel bra med torden og lyn i dag også, sier Fagerlid.

Mellom klokken 22 torsdag kveld og frem til ettiden om natten var det særlig et område sør for Bergen, pluss Lindås og Gulen som fikk gjennomgå. Senere på natten traff tordenbygene vest for Florø og etter det i Rogaland. Tidlig fredag trakk tordenværet inn i Agder og raste rundt i Skagerrak.

Det kraftige bygeværet torsdag kveld ga store vannmengder i veibanen og gjorde at Fløyfjellstunnelen måtte stenge. Brannvesenet rykket ut til flere adresser for å tømme kjellere som sto fulle av regnvann.

Fagerlid holder nå øye med et bygeområde vest for Shetland. Det beveger seg mot Vestlandet og bringer med seg mer av samme sort.

- Hvordan ser dere at det er tordenbyger?

— Vi ser det på skyene, de er hvite, høye og runde. Tordenskyer er lett å kjenne igjen. Dessuten ser vi på lynregistreringene.

- Hvorfor får vi tordenvær nå?

— Vi har et veldig kraftig lavtrykk ved Island, som sender kald luft sørover i havet. Der treffer den kalde luften fuktig og varm luft fra sør. Derfra blir bygene transportert på samlebånd inn mot Vestlandet. Når været er ustabilt med varm luft i høyden og kaldt nede på bakken, kommer de med lyn og torden. Om vinteren er det ofte tordenvær på kysten, mens vi om sommeren får det i innlandet.

- Hvordan blir resten av helgen?

— Det kan bli kraftige byger natt til lørdag og tidlig på lørdag. I morgen ettermiddag og kveld ser det ut til å bli oppholdsvær. Det ser ikke ut til å bli mer tordenvær etter kveldens runde.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Plutselig var det som om noen sto og banket på husveggene

  2. Vær inne eller kjør bil når det lyner

  3. Varsler et døgn med lyn og torden