Bak en plombert dør i en flermannsbolig i Øvre Årdal sentrum lette politiet i går ettermiddag etter svar. Svar på hvorfor den 30 år gamle sørsudanske asylsøkeren tilsynelatende drepte tre uskyldige mennesker på en buss.

Uniformerte polititjenestemenn kom etter hvert ut med flere pappesker fylt av gjenstander fra rommet den trippeldrapssiktede 30-åringen disponerte sammen med to andre.

— Vi leter etter gjenstander som kanskje kan bidra til å forklare hvorfor dette skjedde, herunder klarlegge motivet for handlingen, sier Sogndal-lensmann Åge Løseth, som leder politiets etterforskning av trippeldrapet.

Samtidig som politiet ransaket mannens rom, satt medbeboere ved Årdal mottakssenter i avhør. Håpet er at personer i kretsen rundt den antatte gjerningsmannen kan bidra til å kaste lys over det som har skjedd.

Enn så lenge fremstår motivet som uforståelig.

— Livshistorien kan gi svar

Det politiet kan slå fast med sikkerhet, er at det i juli ble stadfestet at mannen skulle returneres til Spania, der han først søkte asyl da han kom til Europa. Uten eskorte skulle mannen ta fly fra Sogndal til Gardermoen, for så å ta fly videre derfra.

Slik gikk det ikke. I stedet gikk 30-åringen på Valdresekspressen, som mandag ettermiddag satte kursen fra Årdalstangen mot Oslo.

Minutter senere skal han ha knivdrept Arve Kvernhaug (55), Margaret Molland Sanden (19) og Brahim Khouya.

Ragnhild Bjørnebekk er voldsforsker ved Politihøgskolen og Universitetet i Oslo. Hun mener svaret på hvorfor 30-åringen gjorde som han gjorde, kan ligge gjemt i mannens livshistorie.

— En analyse av personligheten og erfaringer gjennom livet kan gi en forklaring på hvordan han er blitt som han er blitt. Gjerningspersoner er ikke alltid helt bevisste på motivet selv, eller det kan hende de holder tilbake informasjon. Rettspsykiatriske observasjoner og intervjuer med dem han har vært i kontakt med i Norge er sentralt, sier Bjørnebekk.

Tre kategorier

Hun understreker at hver gjerningsperson er unik, men at det finnes visse likhetstrekk.

Bjørnebekk deler personer som begår massakrer inn i tre kategorier. Den første typen har antisosiale, psykopatiske trekk, storhetstanker om seg selv og kan planlegge massakren over tid. Den andre gruppen har tankeforstyrrelser, virkelighetsfordreininger, psykoser, er schizofren paranoid eller sterkt psykisk forstyrret.

— Den tredje typen har opplevd en overdose av risiko i oppveksten, mye vold eller vært undertrykt på forskjellige måter, sier voldsforskeren.

Forsker Marianne Jakobsen ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, sier det er vanskelig å finne noe mønster i hvordan den enkelte reagerer når utsendelse fra Norge er et faktum.

— De aller fleste blir bare triste og ikke mer enn det. Andre kan reagere med å skade seg selv. Det er ytterst sjelden at noen reagerer mye sterkere slik det ser ut til at denne personen har gjort, sier Jakobsen.

Forsvarer møtte klient

Etter å ha blitt behandlet for skadene han trolig påførte seg selv etter å ha blitt pågrepet klokken 18.43 mandag kveld, ble 30-åringen overført til psykiatrisk avdeling ved Sandviken sykehus.

— Der skal han gjennomgå en foreløpig observasjon med sikte på å kartlegge hans mentale helse. Det vil også bli oppnevnt rettspsykiatrisk sakkyndige, som skal foreta en full observasjon av siktede, blant annet for å avklare spørsmålet om tilregnelighet, sier politiadvokat Jørn Lasse Refsnes.

30-åringen skal etter planen fremstilles for varetektsfengsling i Bergen tingrett torsdag.

Advokat Fredrik Verling er oppnevnt som forsvarer for mannen. I går kveld møtte han klienten sin for første gang. Det ble et kort møte.

— Hans helsetilstand tillot ikke noen lang samtale. Jeg snakket med ham i vel en halvtimes tid. Vi har ikke snakket om hendelsen, men kun om hans situasjon, hvordan han har det samt om min rolle som hans forsvarer, sier han.

Sør-sudaneren har ennå ikke tatt stilling til straffskyld, og er heller ikke formelt avhørt av politiet.

— Det er naturlig at politiet vil snakke med ham, men anledningen er der ikke nå. Det foreligger begrensninger på flere plan her, sier Verling.

— Hvordan er tilstanden hans?

— Jeg vil ikke kommentere så mye rundt akkurat det, annet enn at han åpenbart er sliten og utmattet. Det er en kjent sak at han hadde fysiske skader da han ble pågrepet.