- Familien vurderer privat etterforskning

DØDE: 39 år gamle Shilan Shorsh omkom i brannen i sin egen leilighet, 18. mai i fjor. Gerhard Flaaten

  • Det kan være en fordel at Shilan-saken blir sett på med nye øyne, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Politiet nærmer seg slutten på etterforskningen av brannen som førte til at kvinneaktivisten Shilan Shorsh omkom i mai i fjor.

Til tross for at politiet i høst åpnet ny etterforskning av dødsfallet, vurderer Shorsh' familie å hyre ekstern bistand for å gjennomgå saken. Det opplyser familiens bistandsadvokat, Mette Yvonne Larsen.

— Viktigst å få svar

— Vi har diskutert om vi bør få noen utenfra til å gjennomgå saken. Foreløpig er det ikke noen holdepunkter for å si at politiet har forsømt seg, men vi vet av erfaring at det kan være en fordel at materialet blir sett på med friske øyne. Det er grunnen til at familien vurderer å be om ekstern bistand, sier Larsen.

Les også

Sier seg ferdig med Shilan- undersøkelser om en uke

Hun understreker at dette ikke innebærer noen kritikk av politiets arbeid.

— For familien er det viktigste å få svar på hva som skjedde med Shilan, og de vil bruke alle midler for å få belyst saken. De ønsker bare å få alle opplysninger på bordet, sier Larsen.

Hun venter på å få oversendt saksdokumentene fra politiet, slik at hun kan gå gjennom dem og komme med innspill til mulige etterforskningsskritt.

- Ekspressfart

— Det er helt klart at vi vil komme med innspill. Det gjelder personer som ikke har vært avhørt, og at det er ønskelig med mer inngående avhør av dem politiet har snakket med. I første omgang ble saken etterforsket som et mistenkelig dødsfall der politiets hovedteori var selvmord. Med et annet utgangspunkt vil man ofte stille andre spørsmål, sier Larsen.

- Men nå har jo politiet gjennomført flere nye avhør i saken?

Les også

Hva skjedde med Shilan?

— Jeg vil tro at noe av dette er gjort. Men her har politiet etterforsket i ekspressfart, uten at jeg som bistandsadvokat har fått mulighet til å komme med innspill fordi jeg ikke har sett dokumentene. Når politiet mener det er behov for bistandsadvokat, burde de gitt meg mulighet til å gå gjennom saken før de avslutter, sier Larsen.

Politistasjonssjef Tore Salvesen på Bergen vest politistasjon sier de er ferdige med de planlagte arbeidsoppgavene, og at de nå venter på tilbakemelding fra bistandsadvokaten.

- Ikke avsluttet

— Etterforskningen er ikke avsluttet. Avtalen med bistandsadvokaten er at hun skal få tid til å lese gjennom saken og komme med de bemerkningene hun måtte ha.

- Hva har dere gjort etter at saken ble tatt opp igjen?

— Vi har gjort det vi varslet på forhånd - vi har gått gjennom dokumentene, avhørt personer på nytt, avhørt nye personer og gått gjennom de kriminaltekniske undersøkelsene, sier Salvesen

Han vil ikke kommentere detaljene i etterforskningen fordi saken ennå ikke er oversendt til statsadvokaten.

HEDRET: I 2006 mottok Shilan Shorsh Bergen kommunes likestillingspris, for sitt arbeid for kvinners rettigheter. ARKIVFOTO: BT Bergens Tidende