Mats og Tommy fra Bergen var på Manaslu da dødsskredet gikk

To klatrere fra Bergen, Tommy (42) og Mats (31) Steinsland, er fraktet i sikkerhet etter det store snøskredet i Nepal. Minst elleve antas omkommet.

«HELT SHAKY»: Torild Henny Steinsland er moren til Mats Steinsland (begge innfelt). I 13-tiden søndag ringte Mats hjem til moren og fortalte at han er i god behold. - Jeg var helt shaky etterpå. Det mest spennende nå er om han bestemmer seg for å prøve igjen, eller om han kommer hjem, sier moren til bt.no. På bildet ses redningsarbeidere ved en basecamp på Manaslu søndag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Det var natt til søndag at det store snøskredet rammet en leir 7000 meter oppe i det over 8163 meter høye fjellet Manaslu i Nepal.

Minst ni omkommet

Manaslu er verdens åttende høyeste fjell, og bare fire nordmenn har vært på toppen tidligere.

Søndag kveld antas minst elleve klatrere å være omkommet, ifølge CNN, ingen av dem fra Norge. Ifølge CNN er «dusinvis» av klatrere savnet, ulike kilder oppgir fra 14 til 38 savnede.

Les også

Minst ni døde i skred - nordmenn skal være i god behold

Fetterne Mats og Tommy Steinsland fra Bergen var på vei opp til toppen av Manaslu, etter at de startet ekspedisjonen med å fly fra Bergen 31. august.Et toppfremstøt de to hadde planlagt tidligere i måneden, ble avbrutt på grunn av rasfaren i området.

Lite kontakt

De siste halvannen ukene har det ifølge familiene vært vanskelig å få kontakt med de to eventyr-fetterne — på grunn av dårlige mobil- og nettforbindelser i fjellområdet.

En twitterfeed på eventyrturer.no var inntil i dag sist oppdatert den 12. september, da med blant annet denne meldingen: «De sikter mot toppen ca. 18-20/9, og de regner med dette vil ta 5-6 dager. Været er ustabilt og byr på alle årstider på samme dag.»

Våknet til skrednyhetene

Faren til Tommy, Roald Steinsland, våknet søndag til nyhetene om skredet.

— Vi hørte om skredet på Nyhetskanalen. Der oppga de først ikke nøyaktig hvor skredet hadde skjedd. Da det kom frem at det gjaldt Manaslu, skjønte vi at dette kunne være gale også for våre, sier faren.

— Noen timer i morges og formiddag var vi veldig, veldig bekymret. Vi prøvde å se positivt på det og ikke ta bekymringene på forskudd, men det var vanskelig.

Nervepirrende timer

Det gikk flere nervepirrende timer før Tommys foreldre, bosatt i Fyllingsdalen, fikk vite at det hadde gått bra.

— Da ringte samboeren til Tommy og fortalte at hun hadde fått telefon fra ham, sier Roald Steinsland.

- Fikk ikke spurt hvor nær de var

Omtrent samtidig hadde Tommys turkompis og fetter, Mats, ringt hjem til sin mor i Bergen.

Moren hadde - «heldigvis», som hun sier det selv - ikke fått med seg nyheten om skredet.

— Han ringte i 13.30-tiden søndag og at det hadde gått bra med dem begge, sier Mats’ mor, Torild Henny Steinsland.

— Jeg vet ikke om de han var der skredet rammet. Jeg fikk ikke spurt ham hvor nær de var.

Vurderer å prøve toppen igjen

Mats fortalte moren at de var blitt fraktet ned til en camp på 5000 meter.

— Mats visste ikke helt om han skulle prøve seg på toppen igjen. Det er jo jeg grådig spent på. Han skulle sjekke med noen andre om det er forsvarlig og trygt.

- Hvordan reagerte du da din sønn ringte?

— Nå er jeg bare kjemepglad for at det gikk bra. Men jeg har vært helt shaky etterpå. Det mest spennende er om han bestemmer seg for å prøve igjen, eller om han nå kommer hjem, sier moren.

- Hva sa du til ham?

— «Må du gå opp igjen», spurte jeg ham. Selvfølgelig vil jeg helst at han kommer hjem.

— Men det er han som har lysten og eventyret i seg. Han får bestemme selv, han er 31 år. Jeg vil bare at det skal gå ham bra, sier moren.

- Spent på hva det har gjort med dem

Tommy Steinsland skal ha bestemt seg for å komme hjem igjen. Det er faren Roald glad for.

— Jeg er spent på hva denne hendelsen har gjort med dem, med holdningene deres til videre eventyr. Jeg vil tro begge nå vil bruke litt tid på å evaluere, sier faren.

- Forferdelig trist

Begge foreldrene sier at deres tanker nå går til de familiene som er direkte rammet av tragedien.

— Jeg tenker på alle dem som nå er lei seg og fortvilet og har mistet noen, sier Torild Henny Steinsland.

— Vi er selvsagt veldig, veldig glade for at dette endte godt for våre. Samtidig er det mange som nå har det forferdelig trist, sier Roald Steinsland.

HENTET SKADDE: Redningsarbeidere reddet skadete klatrere ned fra Manaslu etter at snøskredet traff en leir hvor et ukjent antall fjellklatrere oppholdt seg.
EVENTYRERE: Her er fetterne Mats og Tommy Steinsland på toppen av Skåla. ARKIVFOTO: PRIVAT
Publisert: