Festivalparade nr 23

25 nasjoner var representert på den årlige festivalparaden i Førde.      

Publisert Publisert
  • Hanna Huglen Revheim
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Da lyden av egyptiske fløyter nærmet seg Angedalsvegen i Førde sentrum var forventningene til å ta og føle på.

Førde-folket, og en god del tilreisende, stod tett langs veien da det var klart for den 23. utgaven av festivalparaden lørdag formiddag.

Først i toget kom en svart og gullfarget veteranbil av merket Adler. I baksetet stod en bunadskledd, felespillende dame. De oppmøtte kunne se at hun spilte, men ikke høre, for lyden av felen forsvant under musikken fra de egyptiske tromme— og fløytespillerne som fulgte like bak.

Snurret i lyktestolpene

Musikere fra 25 land kom tett i tett i årets festivalparade, bare adskilt av de frivillige som gikk fremfor med et oransje skilt over hodet, og en og annen Fjording. Bak det oransje skiltet med ”India” malt i blått fulgte en gruppe på ti dansende, syngende og trommende menn.

Les også

Kjærlighetog utroskap

Gruppen kaller seg for Sidi Goma, og kommer fra et afro-indisk samfunn i India, som inntil for ti år siden var helt ukjent for resten av verden. Med hvitmalte ansikter, og lange påfuglfjær hengende fra livet og ned til bakken var Sidi Goma blant de mest livlige innslagene. Mennene danset høyt og lavt, og flere tilskuere langs veien lot seg rive med til de suggerende tromme-rytmene.

Etter hvert fikk de også en egen Førdianer med på laget. En hvithåret mann med vinrød hatt fulgte dem gjennom nesten hele paraden. Da han kom tilbake til lyktestolpene i Angelandsvegen benyttet han like godt anledningen til å ta tak i stolpen, og svingte seg rundt.

Gjengangerene

Paraden gikk en runde gjennom hele Førde sentrum. Utenfor Coop Mega hadde søskenparet Odvin Indrebø (89) og Olivie Aasen (77) slått seg ned i hver sin fluktstol.

— Vi har vært på Førdefestivalen hvert eneste år. Her har vi det helt topp, sier Aasen. Både hun og broren bor i Førde. - Det er litt forskjellig fra år til år, men det er sol, sommer og fin stemning, sier Indrebø.-

- Hva er høydepunktet på festivalen?

— Paraden og festivalfrokosten på Langebrua, svarer Aasen. Broren nikker seg enig.

Etter en halvtime er paraden over for denne gang. Søskenparet legger sammen stolene, og rusler hjemover for å gjøre seg klar til flere konsertopplevelser senere på dagen.

Førdianeren med hatten har funnet seg en plass om bord på veteranbussen som kjørte bakerst i paraden, og en 6 år gammel prinsesse i en flagrende rosa kjole hopper elegant over noen rester som en Fjordingene har lagt igjen på asfalten

Det er omtrent et døgn igjen av festivalen før festen er over for denne gang.

Publisert