- Nå bør du vaksinere deg

Smittevernoverlegen i Bergen advarer de som er i risikogruppene.

Publisert Publisert

KØ: Sånn var det i 2009, her fra gamle Fyllingsdalen sykehjem. Foto: RUNE SÆVIG

14 personer er innlagt med influensa på Haukeland universitetssykehus i Bergen. Tre av dem ligger på intensivavdelingen med det som trolig er svineinfluensa.

Før helgen døde en 11-åring på Rikshospitalet, og nå er pågangen stor på legevakter og legekontorer over hele landet, melder NTB.

Les også

Gutt døde av svineinfluensa i Telemark

De fleste får ikke annet svar enn å legge seg i ro under dynen noen dager, skriver VG Nett. I Bergen har legevakten merket en økning særlig fra uke 50, men epidemien når trolig ikke toppen før i januar.

Tre måter å beskytte seg på

Nå advarer smitteoverlege Øystein Søbstad i Bergen de som er i risikogruppen. Også Folkehelseinsituttet (FHI) har uttalt at gravide, eldre, diabetikere og folk med kroniske luftveissykdommer bør vaksinere seg.

— Folk bør vaksinere seg hvis de er utrygge. Det er den sikreste måten å beskytte seg på, sier Søbstad.

— Du kan også bruke medikamenter etter å ha oppdaget symptomer. Det lindrer og forkorter sykdommen. I tillegg er hygienen viktig, du kan holde deg inna de som nyser og hoster, sier legen.

«Myndighetene ikke tydelige»

Søbstad tror ikke på gjentakelse av hysteriet som herjet i 2009, da Bergen gikk tom for vaksiner. Den gangen var det timelange køer utenfor gamle Fyllingsdalen sykehjem.

— Det er et spørsmål hvis slags informasjon man får. Det er ikke alltid så lett å forstå all info som pøses ut av myndighetene. De har ikke så tydelige denne gangen, sier Søbstad.

Han sier også at det vil ha lang tid å forberede et liknende vaksineprogram.

— Det tok et halvt år sist. Slik situasjonen er nå, er det opptil den enkelte å ha kontakt med fastlegen eller lokalt vaskinasjonskontor, sier Søbstad.

Ikke stol på gammel vaksine

Han sier at viruset grovt sett er det samme som i 2009, men at det er en annen variant innenfor H1N1-viruset.

INFLUENSA: Haukeland universitetssykehus frykter at svineinfluensaen skal spre seg til de mest utsatte pasientgruppene. Foto: ARKIV

Det er for tidlig å si om årets virus er farligere. Anslagsvis 900 personer dør av influensavirus hvert år i Norge. Det er registrert 139 tilfeller av svineinfluensa i år, men tallet er trolig langt høyere, ifølge FHI.

— Hvis du vaksinerte deg i forrige runde i 2009, hjelper det fortsatt?

— Den skulle egentlig dekke året som kom og litt ut på året etter. Men det er stor forskjell på folk. Noen kan ha en restimmunitet, andre kan være ferdig med den. Vi har ikke gjort noen systematisk måling.

Tips eller bilder? Send SMS/MMS til 2211, eller skriv e-post

GODE RÅD: Smittevernoverlege Øystein Søbstad. Foto: TOR HØVIK

Publisert