SV mest frem i skolevalget

Ap ble fortsatt største parti i skolevalget. SV har størst fremgang siden 2015. Hadde elevene bestemt, ville Stortinget blitt rødgrønt.

JUBEL: SV fikk 10 prosent nasjonalt, frem 2,5 prosentpoeng, og gjorde sitt beste skolevalg siden 2005. På kontoret til Sosialistisk Ungdom i Bergen ble det feiret. Stortingskandidat Gina Barstad tar selfie. Leder i SU, Kristin Storhaug, til høyre. Fred Ivar Utsi KLEMETSEN

Både SV, Sp og Rødt går klart frem i skolevalget sammenlignet med utfallet for to år siden.

Aps oppslutning faller fra 2015, men partiet er likevel klart størst, viser resultatene som ble lagt frem tirsdag kveld.

148.600 elever fra 360 skoler deltok i årets skolevalg. Dersom de hadde bestemt, ville Stortinget fått et klart rødgrønt flertall.

Les også

BRIF: Derfor kan Lysbakken se lysere på valgdagen

SV mest frem

På valgvaken til Sosialistisk Ungdom i Bergen sentrum var det stor stemning da resultatet kom.

SV er valgets vinner nasjonalt, uansett hvilket valg man sammenligner med. Partiet får en oppslutning på 10 prosent, en fremgang på 2,5 prosentpoeng siden 2015 og en dobling fra før sist stortingsvalg.

– Dette viser at ungdom vil ha en ny retning for Norge. De vil ha slutt på at forskjellene i makt og rikdom øker, og de vil ha en klimapolitikk som kutter utslipp allerede i neste periode, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Ungsosialistene som hadde samlet seg i Bergen jublet spesielt over 12,3 prosent i Hordaland, opp 2,2 prosentpoeng.

Mest overraskende var det kanskje at SV for første gang i historien ble største parti på den kristne friskolen Danielsen videregående skole, foran KrF.

– Jeg tror elevene ved Danielsen ønsker et bedre skolesystem med mindre karakterpress, som vi står for. Dessuten ser de gjennom den fremmedfiendtlige retorikken til Frp, mener Andreas Unneland i Sosialistisk Ungdom (SU).

– Vi holder stand!

Nest størst i årets skolevalg er Høyre, med en oppslutning på 15,1 prosent.

– Vi vinner og går frem på flere av de store skolene i Hordaland, og det mens vi sitter i regjering, sier valgkampleder John Andre Kongsvik.

HØYRES HUS: Det var god stemning på Høyres Hus da Hordaland Unge Høyre gikk igjennom resultatene, skole for skole på storskjerm. Bård Bøe

– Vår største utfordring under årets debatter var helt klart fraværsgrensen. Men jeg tror vi vant på å stå i politikken, i motsetning til AUF som prøvde å bortforklare Arbeiderpartiets politikk på dette feltet, sier Kongsvik, som sammen med titalls Unge Høyre-medlemmer.

Støre: – Et spennende frempek

Arbeiderpartiet endte med en oppslutning på 27,8 prosent og ble dermed landets klart største parti blant elevene på norske videregående skoler. Men Ap går tilbake 4 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget i 2015.

Ap gjør det imidlertid bedre enn sist det var stortingsvalg, for fire år siden. Da fikk partiet 23 prosent. Og i Hordaland melder AUF om det beste resultatet i stortingsvalg på 20 år.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NRK at partiet har gjort sitt beste skolevalg før et stortingsvalg noensinne.

– Når Ap blir større enn Høyre og Frp til sammen, er det et spennende frempek når det gjelder mandagen, sier Støre.

Miljøpartiet De Grønne står på stedet hvil, mens valget er en opptur for Rødt og Sp, som begge går frem med rundt ett prosentpoeng.

Skylder på fraværsgrensen

For de borgerlige partiene er utslagene i skolevalget mindre, men tre av de fire samarbeidspartiene faller. Høyre går tilbake med 1,2 prosentpoeng til 15,1 prosent. Men sammenlignet med sist det var stortingsvalg, stuper partiet.

– Dette er et ganske bra resultat for oss, selv om vi går litt tilbake siden 2015. VI har hatt noen ganske vanskelige saker blant ungdom, som blant annet fraværsgrensen, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Fremskrittspartiet går tilbake 0,3 prosentpoeng og ender på 10,4 prosents oppslutning.

KrF får støtte fra 3,1 prosent av skolevelgerne, en tilbakegang på 0,1 prosentpoeng. Venstre vokser med 0,9 prosentpoeng og ender på 7,4 prosent.

FEST: På kontoret til Sosialistisk Ungdom i Bergen var det rigget til fest tirsdag kveld. Leder i SU, Kristin Storhaug, jubler for resultatet. Fred Ivar Utsi KLEMETSEN

Ap størst i Hordaland

I Hordaland ser vi mange av de samme tendensene, men med enda sterkere utslag. Ap ble størst i fylket, med 21,5 prosent. Det er kraftig ned fra 2015, men litt opp fra fire år siden.

Høyre går litt frem i Hordaland, til 17,1 prosent.

Valgekspert Terje Sørensen sier at man ikke bør legge for mye i nivåene de ulike partiene har i skolevalgene, når man skal bruke resultatet til å spå stortingsvalget.

– Men tendensene er ofte de samme. De partiene som går frem i skolevalget, går vanligvis frem også i det virkelige valget, sier han.

Sørensen advarer likevel mot å være for bastant.

– Fraværsgrensen har nok virket inn på de borgerlige partienes tilbakegang i år. Og husk at Gro Harlem Brundtlands Ap gjorde et dårlig skolevalg i 1993, men ble gjenvalgt med god margin i stortingsvalget.

Enkeltresultater i Hordaland

 • Ved Amalie Skram vgs., en av de største i Bergen, ble Høyre størst (20,7 prosent), like foran Venstre og Ap. SV fikk her 16,3 prosent.
 • Årstad vgs. er det rødgrønt flertall, med Ap som største parti (29,7%) og SV på andre plass (17,7%).
 • Nordahl Grieg vgs. i Fana kan derimot vise til borgerlig flertall, med Høyre som klart største parti (34,6%).
 • På Sandsli vgs. ble også Høyre størst, med 27,1 prosent. Ap fikk 17,9 prosent.
 • Slåtthaug vgs.: Ap størst med 22,7 prosent, mens Høyre og Frp begge fikk rundt 16 prosent.
 • Os Gymnas: Høyre ble størst (20,2 prosent), tett fulgt av Ap og SV, ifølge Os- og Fusaposten.
 • Fusa vgs.: Med henholdsvis 24,7 og 23,8 prosent er Ap og Sp jevnstore og klare vinnere, skriver Os og Fusaposten.
 • Ved Framnes kristne vgs. ble ikke overraskende KrF største parti med 34,6 prosent.
 • Stord vgs.: Ap ble valgvinner med 26,8 prosent, fulgt av Høyre med 21,8 prosent, melder Stord 24.
 • Fitjar vgs.: Her ble Venstre valgvinner, med 23,2 prosent, melder Sunnhordland.

Sogn og Fjordane

 • Flora vgs.: Arbeiderpartiet var klart størst her, med 38,9 prosent. MDG ble nest største parti, med over 13 prosent av stemmene, melder Firdaposten.
 • I Sogn og Fjordane er det generelt Ap og Sp som gjør det best, ifølge denne oppsummeringen i Firda. Men resultatene varierer veldig fra sted til sted. Ved Høyanger vgs. fikk for eksempel Ap over 50 prosent av stemmene, mens Sp ble klart størst ved Mo og Røyrane vgs. (34,7%). Sp ble også største parti ved Firda vgs. i Sandane, mens Ap ble størst ved både Dale vgs. og Hafstad vgs. i Førde.
 • I Måløy ble derimot Høyre største parti, med over 20 prosent av stemmene. Her ble skolevalget avholdt allerede forrige uke, melder Firda.
 • I Årdal ble Ap størst, med Sp på den neste plassen.