Vannet i Austevoll er friskmeldt

– Vannet i Austevoll er nå friskmeldt, sier administrerende direktør Geir Bergflødt i Austevoll Vatn og Avløp SA lørdag formiddag.

Publisert:

RENSEANLEGGET: Vannkvaliteten ved renseanlegget er blitt analysert. Syrenivået er tilfredsstillende, lørdag morgen ble det klart at vannet nå er helt i orden. Foto: Austevoll Vatn og Avløp SA

Torsdag ble det oppdaget at en vanndoseringspumpe gikk fortere enn den skulle ved produksjonsanlegget i Austevoll. Dermed ble det dosert for mye alkalisk væske i vannet og resultatet ble et for surt vann.

Siden da har Austevoll Vatn og Avløp jobbet med å få ned pH-verdien, slik at vannet blir drikkelig og trygt.

– Vi har nå delvis friskmeldt vannet, men vi opprettholder en kokeanbefaling, sa Bergflødt til BT i 16-tiden fredag.

Ventet på svar om bakterier

De endelige lab-resultatene var ventet lørdag morgen. De kom lørdag klokken 09.30 og viser at alle prøvene er helt fine.

– Hvis det skulle være bakterier i vannet, trenger de noe mer tid på å utvikle seg. Derav må vi alltid vente rundt et døgn på resultater fra slike vannprøver, forklarte Bergflødt fredag.

FRISKMELDT: Geir Bergflødt, administrerende direktør i Austevoll Vatn og Avløp SA, sier lørdag formiddag at drikkevannet i Austevoll nå er friskmeldt. Foto: Roar Christiansen (arkiv)

Full friskmelding

2300 kunder var rammet av problemene i Austevoll kommune. Alle er blitt varslet per SMS om at vannet er friskmeldt.

Mannskaper jobbet torsdag kveld og hele natt til fredag for å sikre vannkvaliteten.

Vanntårn ble tappet ned

Vannreservoarene i Austevoll er myrete og renseprosessen er relativt komplisert.

– Vann hentes fra Matvikvatnet og Kvednavatnet. Renseanlegget ligger ved Kolbeinsvik. Austevoll er helt flatt, så vi opererer med vanntårn. Disse blir nå tappet ned, sa direktøren.

Natt til fredag ble vannet som lå i rørsystemer kjørt ut og høydebassenger tømt.

Deretter ble vann produsert først i overløp, og deretter renset i renseanlegget. Vann er så blitt fylt opp igjen i ledningsnett og høydebasseng.

– Først da gjorde vi en full prøvetaking, sier Bergflødt.

Publisert: