Sirill (18) er lei av det hun mener er latterliggjøring av edru russ

Publisert Publisert

EDRUSS: Sirill Heimdal (18) har valgt å være edru gjennom russetiden. - Det er så mange som spør hvorfor jeg ikke drikker, men ingen spør hvorfor folk drikker? Det blir jo det samme, sier hun. Foto: Odd E. Nerbø

  • Skulle jeg gjort narr av de som drikker?
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Sirill Heimdal går på Metis Akademiet og er russ i år. Det var ikke vanskelig for henne å ta valget om ikke å drikke i russetiden, men hun opplever at mange andre synes det er vanskelig å forholde seg til.

— Det virker som mange synes det er helt greit å latterliggjøre edrussen (russ som ikke drikker). Du ser det i kommentarfeltet på Facebook-siden vår, hvor folk tagger venner som drikker, og skriver «haha». Folk er hånlige i kommentarene sine og man får kommentarer som «omg., du drikker ikke». Her om dagen ble det også lagt ut et bilde på Facebook med et bord fullt av alkohol, hvor edruss ble tagget, forteller hun.

Les også:

Les også

De vil poledance på Bybanen, bruke undertøy i timen og bade i Storelungeren.

Heimdal forteller at hun også gang på gang må forklare hvorfor hun ikke drikker. Spørsmålene blir også svært personlige, og bunner i det hun tror er myter om folk som er avholds.

— Folk spør «Hvorfor drikker du ikke?», «Har du hatt problemer i barndommen?». Jeg svarer «Nei, jeg har ikke vokst opp med alkoholiserte foreldre», «Nei, jeg er ikke religiøs» og «Nei, jeg har ikke dårlige minner med alkohol», forteller hun.

Savner rusfrie arrangement

Heimdal forteller at hun er trygg på valget sitt. Hun ønsker å ha kontroll gjennom russetiden, og hjelpe vennene sine dersom noe skulle skje. Det har ingenting med religion eller minner å gjøre.

Les også:

Les også

Oda (19) har drømt om en slik siden hun var liten

— Kan ikke heller folk se på det som positivt at jeg ikke drikker meg hemningsløs full? spør hun.

_P7A1591.jpg

At det ikke er et eneste rusfritt arrangement gjennom russetiden, synes hun er trist.— Alt er liksom lagt opp rundt at man skal drikke. Det var vanskelig å få til et rusfritt alternativ under dåpen, men jeg fikk til slutt lov til å drikke brus, forteller hun.

Trusler mot busser

Nesten 500 russ har registrert seg som edruss i år. Det betyr at de får edruss-merket i posten. Daniel André Selstø, prosjektleder for edrussen, forteller at det er en stor økning fra i fjor.

Les også:

Les også

Russ ble tatt hånd om av helsepersonell

— I tillegg er det alle de som ikke registrerer seg. Jeg tror tallet vil fortsette å øke etter hvert som vi blir mer kjente, forteller han.

Han forteller at edruss stort sett får positive tilbakemeldinger. Likevel finnes det unntak.

— Vi har hatt noen få tilfeller av negative kommentarer. I Stavanger har det også vært rettet en rekke trusler mot biler som tilhører edru russ. Truslene går blant annet ut på at personene i bilene skal bli holdt fast, forteller han.

Så langt har ingen av truslene blitttil handling.

— Men når noen kommer med slike trusler, kan det føre til at folk ikke tør å være ærlige om at de ikke drikker, sier han.

-Alkohol er valgfritt

Selstø ønsker, i motsetning til Heimdal, ikke at det skal opprettes rusfrie arrangementer.

Les også:

Les også

- Det er en klar sammenheng mellom russefeiringen og stryk

— Vårt mål er at russ, uavhengig av om de drikker eller ikke drikker, skal kunne delta på lik linje på alle arrangementene i russetiden, uten å få kommentarer eller å oppleve at de blir diskriminert, sier han.

Thomas Waardal Nilsen, økonomiansvarlig for Vestlandsrussen, mener de har gjort sitt for å motvirke drikkepress på årets arrangementer. De ser ikke behov for å lage egne rusfrie arrangementer.

— Vi har lagt opp til at alle russeknutene kan gjøres alkoholfrie. På rebusløpet ga vi pengepremier til personer som holdt seg edru og det var promillekontroll ved siste post. Det var svært mange som ikke drakk. Ingen av våre arrangementer krever at du drikker alkohol. Jeg kjenner flere som er edru i russetiden, og de har sagt at de stort sett bare blir hyllet og får positiv oppmerksomhet på grunn av valget, sier han.

Vil inspirere andre

Heimdal håper hun kan inspirere andre til å stå frem som edruss, både i år og til neste år.

Les også:

Les også

Her gir russen Adrian (10) et etterlengtet avbrekk fra sykehuset

— Jeg skulle ønske dette ikke var tema. Det skal være like naturlig ikke å drikke som å drikke, og ingen burde føle på presset. Det skal være lov å si nei, uten at andre skal ha det morsomt på din bekostning, sier hun.

Heldigvis har hun også fått mange positive tilbakemeldinger. I hennes vennegjeng er det både edru russ og russ som drikker.

— Her er det ingen stor sak, sier hun.

Publisert

_P7A1591.jpg