Da hun fikk høre at hun var bred over skuldrene, sa faren klart ifra

Da en tante kommenterte at Jana Midelfart Hoff hadde blitt bred over skuldrene, svarte faren hennes raskt på plass med et svar: «Ja, er det ikke flott!»

KROPPSPRESS: Skolebyråd Jana Middelfart Hoff tror at presset mot unge jenter om den perfekte kroppen er enda større i dag enn da hun vokste opp. ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN Foto: Rune Nielsen

  • Hanne Louise Åkernes
  • Torunn A. Aarøy
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Det betydde utrolig mye for meg. Jeg var i tenårene og pappa var hele tiden tydelig på at jeg var bra som jeg var, sier skolebyråd Jana Midelfart Hoff (43).

Hun vokste opp i Trondheim. Begge foreldrene var leger. Faren laget mat og tok mye ansvar hjemme. Han tok også mye ansvar hjemme da moren hennes jobbet med doktorgradene som førte frem til professortittel.

Stod opp for datteren

I tenårene var Hoff aktiv svømmer.

— Jeg fikk høre at det var flott for jenter å ha muskler og være i god form. Å være slank og pen var ikke mål i seg selv. Og det ble sagt tydelig. Han understreket også hvor viktig det var å oppføre seg bra mot andre og gjøre det beste ut av de evnene man hadde.

Ikke redd for sterke damer

En episode husker hun spesielt godt. I et familieselskap sa tanten: «Du verden så bred du er blitt over skuldrene». Da sa faren: «Er det ikke flott!».

— Jeg har vært veldig heldig. Mitt inntrykk er at de som har hatt mer fraværende fedre har vært mer i tvil om sitt eget kroppsbilde.

Les også: Nå tar fedrene et oppgjør med kroppspresset

Faren har alltid engasjert seg og vist interesse, men presset seg ikke på. Når det gjaldt store veivalg i livet fikk hun imidlertid råd.

— Han viste også at han ikke var redd for å ha sterke kvinner rundt seg, sier Hoff.

TYDELIGE FORELDRE: Skuespiller Stig Amdam tror fedre kan ha større gjennomslagskraft enn mødre i noen sammenhenger. - Vi foreldre må være tydeligere på at det ikke er greit å by seg frem på en billig måte, at det finnes grenser. Det skal ikke være tvil om hvor foreldrene står, sa han til BT lørdag. Les saken i lenken under!

Les også:

Les også

Døtrene ville gå i korte topper. Da begynte faren å gå med bar mage

Var ikke viktig

Megler Stine Larsen Sandvik (28) vokste opp som den eldste av fire søstre.

— Pappa har betydd mye for meg, på lik linje med mamma. Han har alltid vært flink til å si at det er viktig å være seg selv. Han har brydd seg og alltid støttet meg i valgene mine, sier Sandvik.

Hun tror at presset mot unge jenter om den perfekte kroppen er enda større i dag enn da hun vokste opp.

— Modellkropper var ikke tema. Det var ikke viktig, det viktigste var at jeg hadde det bra med meg selv slik jeg var. Hvis noen hadde vært ufin mot meg fordi jeg hadde feil bukse, fikk jeg beskjed om at det ikke var noe å bry seg om.

Les sjefredaktør Gard Steiros pappakommentar:

Les også

Farsarven

Viktig at begge er engasjert

Faren jobbet i Nordsjøen, men når han var ute ringte han hjem hver kveld for å snakke med døtrene.

— I ungdomstiden er vi veldig lett påvirkelig, og da er det viktig å ha en trygg base hjemme. Det fedre sier har stor gjennomslagskraft, særlig når han sammen med mor involverer seg i livet til ungene. Det er utrolig viktig at faren ikke bare sitter og leser avisen eller lar være å involvere seg mens datteren snakker med mor, sier Sandvik.

Linn Kristin Engø (Ap), sentralstyremedlem i AUF Norge og medlem i Bergen bystyre, forteller at faren bidro mye til at hun følte seg trygg på både kropp og utseende.

— Jeg var en pappajente som ville være sjørøver og ikke prinsesse. Jeg ville være tøff som pappa og ikke søt. Pappa jobbet mye i utlandet, noe som resulterte i mange reiser som barn. Han var opptatt av å vise meg at det vi mennesker definerer som pent eller vakkert varierer like mye som oss mennesker selv, forteller Engø.

FAKSIMILE: BT har den siste tiden rettet søkelyset mot det enorme kroppspresset dagens unge jenter utsettes for. Faksimilen er fra gårsdagens avis.

Trening for gøy

Han var alltid svært ærlig med henne, og ga henne klar beskjed om at kropp og utseende ikke er alt som betyr noe her i livet.

— Jeg tror han syntes det var utfordrende da jeg i åtteårsalderen begynte å bli opptatt av klær, ønske meg høye hæler og sminke meg. Han sa at jeg var finere uten og at jeg skulle være fornøyd med meg selv slik jeg var, forteller hun.

Da hun begynte å trene, var faren også opptatt av at det ikke skulle være for å bli tynnere eller se bedre ut.

— Det skulle man gjøre fordi det er gøy, sier Engø.

Også hun tror presset er større enn noensinne.

— Gjennom Facebook, TV, Instagram og all reklame vi utsettes for hver eneste dag, får unge presentert et fullstendig uoppnåelig og veldig seksualisert kroppsbilde. Det kjenner jeg på selv. Heldigvis er jeg gammel nok til å forstå at det jeg ser ikke er ekte. Det er vanskeligere for dem som er åtte år i dag, sier hun.

Hvahar din pappa betydd for deg? Fortell i kommentarfeltet under!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smittevernoverlegen ber folk teste seg etter bunkerfest i Sandviken

Lørdag kveld fikk politiet melding om en fest i det nedlagte bunkeranlegget på Sandviksbatteriet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet sjekket trailer på Lønborg: – Det var som en Pandoras eske

  2. Akutt kokkemangel i Bergen. – Vi har måttet holde restauranten stengt.

  3. Ny julirekord for koronasmitte i Norge

  4. Åsanes altmuligmann tok grep. – Han er ikke til å kjenne igjen.

  5. – Veikt av NRK å slette dette programmet

  6. Bergensbanen delvis gjenåpnet etter flom