Storbrann i Bergen sentrum

49 personer ble evakuert og én sendt til sykehus da det brøt ut brann i et brannsmitteområde i Kong Oscarsgate og Nedre Hamburgersmauet i Bergen sentrum.

TRE HUS I BRANN: Torsdag morgen brant det i tre hus i Kong Oscarsgate og Nedre Hamburgersmauet i Bergen sentrum. Foto: ODD E. NERBØ

bilde8.JPG Foto: ODD E. NERBØ

bilde4.JPG Foto: ODD E. NERBØ

_DSC9201.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

_DSC9229.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

_DSC5208.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

_A_N3359.jpg Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN

_DSC9260.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

_A_08667.jpg Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN

bilde1.JPG Foto: ODD E. NERBØ

_DSC5179.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

bilde6.JPG Foto: ODD E. NERBØ

_DSC5167.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

bilde9.JPG Foto: ODD E. NERBØ

_DSC5201.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

bilde15.JPG Foto: ODD E. NERBØ

_DSC9284.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

bilde11.JPG Foto: ODD E. NERBØ

_DSC5150.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

bilde13.JPG Foto: ODD E. NERBØ

_DSC5255.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

_DSC5323.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

_DSC5313.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

bilde12.JPG Foto: ODD E. NERBØ

_DSC5307.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

bilde2.JPG Foto: ODD E. NERBØ

_DSC5206.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

Brann i Bergen sentrum, Kong Oscarsgate Foto: Helge O. Svela

bilde14.JPG Foto: ODD E. NERBØ

_DSC5116.jpg Foto: ELIAS DAHLEN

bilde16.JPG Foto: ODD E. NERBØ

 • Adalheidur Oldeide
 • Sigrid Haaland
 • Christian Nicolaisen
 • Marie Misund Bringslid
 • Gerd Tjeldflåt
 • Erlend Langeland Haugen
 • Helge O. Svela
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Dette er en av de tøffeste brannene jeg har vært borti.

Det sier vakthavende brannsjef Frode Bødtker etter storbrannen som herjet trehusbebyggelsen midt i Bergen sentrum i morgentimene torsdag.

— Det var veldig vanskelig ankomst til bygningene, og vi kom ikke godt til med lift. Derfor måtte vi fokusere på røykdykking. Det har vært en svært krevende jobb for brannmennene, sier Bødtker.

Storbrannen i to hus i Kong Oscars gate og ett i Nedre Hamburgersmauet i Bergen sentrum ble meldt slukket klokken 08.50 torsdag. Da hadde brannen herjet i over fire timer.

Klokken 10.15 var brannvesenet ferdig med etterslukking.

Les også:

Les også

Enorme skader etter storbrannen

Politiet skal avhøre vitner

Politiet kan ikke si noe om årsaken til brannen eller nøyaktig hvor den startet. Det sier Knut Ellertsen, avsnittsleder for tyveri og brann i Hordaland politidistrikt.

bilde8.JPG Foto: ODD E. NERBØ

— Det er for tidlig å komme med noen antydninger i den forbindelse, sier han.Ellertsen forteller at de holder alle muligheter åpne i etterforskningen av storbrannen. Han sier også at politiet på nåværende tidspunkt ikke ser noen sammenheng mellom denne brannen og brannene i samme område 21. og 26. mai.

Politiet vil foreta vitneavhør utover dagen.

Hadde hele styrken ute

Det var i 04.30-tiden at politiet ble varslet om røykutvikling i området ved Kong Oscarsgate og Nedre Hamburgersmauet i Bergen sentrum. Få minutter senere ble det konstatert brann i brannsmitteområdet.

Alt av tilgjengelig mannskap ble kalt ut.

— Vi har hatt hele styrken ute. Totalt har vi hatt 36 mann i sving, og det er mye. Det har vært en veldig slitsom jobb, sier vakthavende sjef ved Bergen brannvesen, Frode Bødtker.

Torsdagens brann er den tredje i det samme området på like mange måneder.

— Sammenlignet med de andre brannene, har dette vært den mest krevende, sier han.

49 evakuert, én skadet

49 personer evakuert etter brannen, men ingen er meldt savnet, ifølge brannvesenet. En 17 år gammel gutt er sendt til Haukeland sykehus etter å ha pustet inn røyk. Han er lettere skadet.

— Vi har kun fått melding om at én person er skadet i brannen. Det skal være snakk om røykskader, sier Terje Magnussen ved Hordaland politidistrikt.

Klokken 07.20 opplyste brannvesenet at de hadde kontroll på brannen. Da var hele kvartalet sperret av. I 09.30-tiden torsdag var Kong Oscarsgate fortsatt stengt fra Vetrlidsallmenningen til Korskirkeallmenningen.

_A_N3359.jpg Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN

Ifølge brannsjef Bødtker er det lenge til husene vil være beboelige.— Det er omfattende skader det er snakk om, sier han.

Les også: 40 evakuert etter storbrann

- Vanskelige forhold

Politiets innsatsleder Casper Kaland opplyste i 06-tiden at alt tilgjengelig mannskap var på stedet.

— Vi har ikke kontroll på brannen, og vi vet ikke hvor den startet. Hele kvartalet er evakuert, ca. 40 personer, sa Kaland.

Han fortalte da at brannen hadde spredt seg til flere hus. Husene ligger vanskelig tilgjengelig, og brannvesenet gikk inn fra flere steder. Folk i området fikk beskjed om å holde seg inne og lukke vinduer, og vente på nærmere beskjed.

— Slukningsarbedet pågår fortsatt. Brannvesenet har vært inne, og det er ikke funnet personer i husene som brenner, sa politiets innsatsleder.

Samtidig fortalte brannsjef Bødtker om vanskelig slukningsarbeid:

— Det er ståltak på husene, så det er veldig fysisk krevende arbeid for røykdykkere. Dette vil ta tid, sa Bødtker.

- Så ilden stå høyt

Nabo Nataniel Nesse bort midt i brannområdet. Han forteller at han fra soverommet sitt så ilden stå høyt opp fra taket et av nabohusene, og at det veltet ut røyk.

— Jeg begynte å rope og skrike ut i gaten: «Alle må våkne, alle må våkne!» Det brant kraftig, men det var helt stille i området, forteller han.

DRAMATISK: Flere naboer BT har snakket med beskriver brannen som dramatisk, og tykk røyk som gjorde det vanskelig å orientere seg i området. Foto: ODD E. NERBØ

Flere naboer BT har snakket med beskriver brannen som dramatisk, og tykk røyk som gjorde det vanskelig å orientere seg i området.Nanna Wanjera Christensen, som bor i Lille Øvregaten, forteller at hun våknet da hun kjente røyklukten inne hos seg selv.

— Først tenkte jeg at nei, det er sikkert ingenting, men etter hvert skjønte jeg at det var alvor. Da jeg kom ut på gaten møtte jeg røykdykkere med masker. Da skjønte jeg at her var det bare å komme seg vekk, forteller hun.

Les også:

Les også

Tredje brannen på to måneder

Omfattende skader

Brannvesenet rykket ut fra Hovedstasjonen, Sandviken, Åsane og Laksevåg. De fikk også assistanse fra brannvesenet i Meland og Lindås, som dekket Åsane-området da mannskapene derfra var opptatt i sentrum. På samme vis dekket Haakonsvern dekket Laksevåg.

Da brannvesenet kom til stedet, søkte røykdykkere gjennom de rammede bygningene uten å finne noen. Det ble ikke meldt om at noen var innesperret, og det er heller ikke meldt om noen savnede, opplyser brannvesenet.

Ole Bjørn Sveen, politiets innsatsleder, sier han regner med at etterslukkingen vil pågå i tre-fire timer. Han sier det er snakk om svært omfattende skader etter brannen.

— Takene er helt ødelagte, og det er mye vannlekkasjer i butikkene her, sier Sveen.

Klokken elleve melder politiet at det er store trafikale problemer i på Vetrlidsallmenningen, som ligger like ved branntomten. Det er mye trafikk, fotgjengere og kø, skriver de på Twitter.

Kong Oscars gate er fortsatt stengt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Maren (5) blei henta med luft­ambulanse etter hoggorm­bitt

– Det var ei skremmande oppleving, seier mor Liv Myklebust. Rekordmange har kontakta Giftinformasjonen om hoggormbitt i…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Smittevernoverlegen ber folk teste seg etter bunkerfest i Sandviken

 2. Her kryper ministeren på kanten av stupet. Snart kan dette bli nasjonalpark.

 3. – Ikke ett tiltak som kan ta knekken på dette

 4. Trafikken går som normalt ved Kinsarvik

 5. Smitten øker – men FHI foreslår likevel lettelser

 6. – Slik unngår du badepresset i sommer