Klar for 9000 nye innbyggere på Voss

Glade vossinger er klar for kraftig vekst og økning i folketallet etter dagens kunngjøring om at det blir ny vei og jernbane.

Publisert:

PLASS TIL FLERE: Ordføreren på Voss, Hans Erik Ringkjøb, sier kommunen er klar for 9000 nye innbyggere. Foto: Rune Sævig

Christina Pletten
svp://102267

— Regjeringen har i dag signalisert at de vil bygge landet for fremtiden, sier ordfører på Voss Hans Erik Ringkjøb (Ap). Han tok på seg sitt bredeste smil etter kunngjøringen om at regjeringen går inn for trase K5 mellom Bergen og Voss.

— Det var det eneste riktige, og det tryggeste med tanke på trafikksikkerhet, mener Ringkjøb.

— De andre alternativene ga bare delvis svar.

LES OGSÅ

Les også

Slik blir den nye veien til Voss

By på Vossevangen

— Hva ser du i fremtiden til Voss, i lys av dagens kunngjøring?

— Det kommer til å bli en stor økning i aktiviteten. Jeg ser for meg at Vossevangen bli enda mer en by. Vi har et stort potensial til å ta imot folkeøkningen som vil komme, sier Ringkjøb.

Vossingene har foregrepet begivenhetenes gang med å legge til rette for at det kan bygges 4000 nye boliger i sentrum.

— Vi kan ta imot 9000 nye innbyggere, og har allerede redet grunnen for det – det ligger i kommuneplanen, og arealene er gjort tilgjengelige. Bolig blir helt avgjørende når

Les også

Ny vei og bane til Voss kan få byggestart i 2021

vi går fra en situasjon med stagnasjon til vekst.

LES OGSÅ

Les også

Bruker 33 mrd. på vei og bane mellom Bergen og Voss

— Med 35 minutter reisetid er det fullt mulig å pendle til jobb i Bergen. Men er dere klar for storinnrykk av 9000 bergensere?

— Ja, det er vi. Vi har tørstet etter en sånn vekst, og det vil gjøre oss til en viktigere del av Vestlandet. De siste tiårene har du sett en enorm folkeøkning på Askøy, Lindås, Meland og Fjell. Nå skjer det samme øst for Ulriken. Vi representerer dessuten noe annet, et annet tilbud enn kystkommunene.

Planlegger fortetting

— I de kommunene du nevner er det først de senere årene at man har begynt å tenke fortetting. Har dere tatt lærdom av den utviklingen?

— Absolutt. Voss er en bygd med lange tradisjoner innenfor landbruk, og økning i folketallet skal ikke gå på bekostning av disse områdene. Vi skal ikke bygge ned jordbruksareal, men satse på fortetting. Men det er klart at vi nok også vil få kjenne på voksesmertene – det betyr kraftig utbygging av alle offentlig tjenester, blant annet, sier ordføreren.

LES OGSÅ

Les også

NHO: Veiinvesteringene må økes med 70 prosent

God følelse

Laila Himle var nervøs da hun våknet i dag, men hadde en god følelse. Lederen aksjonen for en ny E16 er på ferie, men fulgte dagens pressekonferanse på nettet.

GLAD: - Dette er bare kjempestrålende, sier Laila Himle.

LES OGSÅ

Les også

I dag går folk i fakkeltog for E16

— Dette er bare kjempestrålende. Jeg har vært anspent men forsøkt å tenke positivt. Dette betyr så utrolig mye – det er et stort løft for hele Vestlandet, sier Himle.

Aksjonen fikk «litt drahjelp» fra de to store rasene i mai, mener Himle. Hun arrangerte blant annet en gå-sakte-aksjon i november.

— Jeg tror rasene var med på å understreke overfor politikerne hvor farlig denne veistrekningen egentlig er. Det var fryktelig stille etter kommunevalget. Den siste tiden har det skjedd veldig mye og vi har hatt fin fremgang og fått mye oppmerksomhet for saken vår.

Også Himle forventer seg en kraftig vekst på Voss og i de andre tettstedene mot Bergen.

— Det går an å bo på Voss og studere eller jobbe i Bergen, eller omvendt. Det blir faktisk en stor samfunnsendring, sier Himle.

FAKKELTOG: Her holder Laila Himle appel for ny jernbane og E16. Foto: RUNE SÆVIG

Heiste flagget

Einar Larsen i Vekselbanken på Voss ble så glad da han fikk nyheten at han heiste flagget. Den nye veien og jernbanen vil gi en enorm innsprøyting for lokalt næringsliv og medføre kraftig vekst, tror lederen for Vosseløysinga.

— Det betyr et bredere næringsgrunnlag for folk som bor her, pluss at det selvsagt vil være lettere å komme seg til Bergen, sier Larsen.

— Vi er veldig glade og fornøyde. Dette betyr utrolig mye for Voss, og vi vil få en helt annen utvikling. Voss kan utvikles som en del av Bergen, nærmest. Du vil kunne ta med deg skiene fra Bergen og står på toppen av Hanguren på under en time. Tenk på det! sier Larsen, som er styreleder for initiativet Vossaløysinga.

Det er et interessefellesskap «sammensatt av næringsliv, offentlig sektor, lag/organisasjoner og privatpersoner» som har arbeidet for at traseen K5 skal bli realisert. Men de skal ikke hvile på laurbærene.

— Neste steg nå er å få det inn på nasjonal transportplan, sier Larsen.

Laila Himle.jpeg

Publisert: