Nå blir gruve-aksjonistene fjernet

Her blir Arne Underlid (63) pågrepet av politiet under sivil ulydighet-aksjonen mot gruvedrift på Engebøfjellet i Sunnfjord.

STORAKSJON: Arne Underlid fra Naustdal var en av gruveaksjonistene som ble fjernet av politiet. 15 aktivister ble pågrepet i 14-tiden tirsdag.
SKAL FJERNES: Politiet er klar til å fjerne aksjonistene som sperrer veien opp til Engebøfjellet der selskapet Nordic Mining etter planen skal starte prøvboring denne uken.
BLOKKERER: Natur og Ungdom aksjoner mot gruvedrift i Engebøfjellet. De har tatt oppstilling i veien opp til Engebøfjellet, der Nordic Mining ønsker å utvinne mineraler.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Klokken 14 gikk et titall politifolk til aksjon mot miljøvernerne og gruvemotstandere som sperret veien mot Engebøfjellet i Vevring. Politiet klippet kjettinger og pågrep 14 personer.

Målet til aksjonistene er å hindre at det denne uken blir satt i gang prøveboring i forkant av det omstridte gruveprosjektet og sjødeponiet i Førdefjorden.

— Fjorden må berges

Arne Underlid var en av dem som ble tatt hånd om av politiet. Han er bosatt et par kilometer fra Engebøfjellet der selskapet Nordic Mining har fått myndighetenes godkjenning til å starte gruvedrift.

LES MER:

Les også

- Gruveindustrien har fått for mye makt

— Jeg er 63 år og har aldri deltatt i denne type aksjoner tidligere, men bestemte for lenge siden at denne saken er så viktig at jeg er villig til å drive sivil ulydighet. Førdefjorden må berges, og da er det viktig at også lokale folk deltar i aksjonene, sier Underlid.

Han sitter i bussen sammen med politifolk og andre pågrepne aksjonister når BT snakker med ham i 15.30-tiden. Bussen er på vei til politihuset i Florø. Der venter et forenklet forelegg på 10.000 kroner på Underlid og de andre aksjonistene.

Klippet kjettingene

— Kommer du til å vedta forelegget?

— Jeg kommer nok til å be om betenkningstid, svarer 63-åringen.

Aksjonistene hadde lenket seg da politiet dukket opp med et stort mannskap i 13-tiden. Politiet klippet opp kjettingene med en mekanisk saks. Aksjonistene lå på bakken og ropte slagord som «La fjorden leve» før de ble båret bort av politiet, sa Magnus Storvoll Strømseth, 2. nestleder i Natur og Ungdom til BT da politiaksjonen pågikk.

Ni av aktivistene som ble pågrepet, er medlemmer av Natur og Ungdom.

Fikk fem minutter

SKAL FJERNES: Politiet er klar til å fjerne aksjonistene som sperrer veien opp til Engebøfjellet der selskapet Nordic Mining etter planen skal starte prøvboring denne uken.

Leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom sa til BT at de fikk fem minutter av politiet til å fjerne seg frivillig.Men naturvernerne nektet å etterkomme politiets pålegg.

Aksjonistene ble satt på buss og kjørt til politistasjonen i Florø. Politiet opplyser at fjorten personer er innbragt.

Representanter for gruveselskapet Nordic Mining kom til stedet etter massepågripelsen. Politiet har også fjernet traktordekk og andre fysiske hindringer som aksjonistene hadde lagt ut.

Statsråden må svare

BLOKKERER: Natur og Ungdom aksjoner mot gruvedrift i Engebøfjellet. De har tatt oppstilling i veien opp til Engebøfjellet, der Nordic Mining ønsker å utvinne mineraler.

Ingrid Skjoldvær sa tirsdag formiddag til BT at de var forberedt på å bli fjernet med makt av politiet. Hun la imidlertid til at nye aksjonister kommer til å rykke inn de neste dagene.Selskapet Nordic Mining skal starte prøveboringer i Engebøfjellet denne uken.

SVs stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås tar saken opp i Stortingets spørretime onsdag. Han reagerer på at gruveselskapet får starte opp med boringer før regjeringen har ferdigbehandlet klagen mot utslippstillatelsen i statsråd.

— Fjorden ødelegges

— Mener statsråden det er greit å starte opp gruvevirksomheten selv om ikke klagene er avgjort, spør SV-politikeren.

LES MER:

Les også

Kjemper aktivt for sjødeponi

Gruveselskapet har tidligere fått tillatelse til å utvinne mineralet rutil fra Engebøfjellet ved Førdefjorden. Planen er at avfallet skal dumpes i Førdefjorden. Flere reagerer sterkt på at tillatelsene regjeringen har gitt. De mener at fjorden ødelegges.

— Russisk rulett

— Nordic Mining og regjeringen får ikke spille russisk rulett med livet i fjorden. Vi vil gjøre det vi kan for å stoppe prøveboringene og kommer til å sperre veien opp til Engebøfjellet på ubestemt tid, sier Skjoldvær.

— Vi har satt opp fysiske sperringer som bukker traktorhjul og lavvo på veien opp til fjellet. Vi har sett representanter fra gruveselskapet, men det har gått rolig for seg, ifølge Skjoldvær.

- Dette er bare en forsmak

Organisasjonen opplyser at de har hittil samlet over 2000 personer på liste for sivil ulydighetsaksjoner mot gruveprosjektet.

— Vi sitter her fordi vi skal blokkere veien. Målet vårt er å hindre at anleggsmaskiner og folk kommer opp på Engebøfjellet.

— Hvor lenge kan dere holde ut?

— Lenge. Dette er bare en forsmak på de aksjonene Nordic Mining kan vente seg om de får sette i gang med gruvedrift. Vi skal stoppe planene om å gjøre Førdefjorden til en avfallsplass for kjeltringene i gruveindustrien, sier Ingrid Skjoldvær.

- Flotte og engasjerte ungdommer

Nordic Mining tar aksjonen med ro og er ikke provosert over ungdommene som blokkerer veien.

— De gjør det de mener er riktig, og de er flotte og engasjerte ungdommer. Vi har hatt god kontakt med dem og foretar oss ikke noe. Vi har fått de nødvendige godkjenningene og skal i gang med prøveboring og gjøre våre analyser. Det er lenge før det blir snakk om industriutbygging her, sier Ivar S. Fossum, administrerende direktør i Nordic Mining.

- Lovstridige aksjoner

— Har dere politianmeldt Natur og Ungdom?

— Vi ønsker å utvinne samfunnsnyttige mineraler på en etisk og forsvarlig måte. Vi forholder oss til de tillatelser vi har fått. Det er ingen tvil om at aksjonene deres er lovstridige.

Naturvernforbundet har vært sentral i kampen mot gruveprosjektet.

- Har forståelse

— Naturvernforbundet bruker vanligvis ikke sivil ulydighet som virkemiddel, men vi har forståelse for at andre velger å gjøre dette i Førdefjorden. Disse gruveplanene er regelrett miljøkriminalitet. Norge er et av svært få land i verden som tillater å bruke sjøen som avfallsplass for gruveavfall, sier leder Lars Haltbrekken til BT.

LES MER:

Les også

Venstre krever gruve-svar

— Ettertiden har også vist at miljøaktivister som gjennomfører sivil ulydighet alltid har fått rett, hevder Haltbrekken.

- Fikk rett

— De som satt foran anleggsmaskinene i Alta for 35 år siden fikk rett da Gro Harlem Brundtland senere sa at kraftutbyggingen var unødvendig. Ettertiden ga også aksjonistene som gravde opp gifttønner på Herøya i Grenland rett. Nå håper jeg også samtiden gir aksjonistene ved Førdefjorden rett før det er for sent, sier Haltbrekken.

Han sier motstanderne fortsatt tror det er mulig å stanse prosjektet.

Venter på klage-svar

Planene er klaget inn til EFTAs overvåkingsorgan ESA og til Kongen i statsråd. Klagen er enda ikke behandlet.

Nordic Mining har fått tillatelse til å sette i gang med prøveboringer fra tirsdag, ifølge Natur og Ungdom.

IfølgeNRKskal to borerigger bore 37 hull i fjellet i løpet av de neste to månedene, til sammen 6000 meter med borekjerne.

Publisert