— Dette må byrådet ta tak i. Jeg forventer at skolebyråden og helsebyråden stikker hodene sammen allerede i dag, sier Harald Schjelderup, gruppeleder for Ap i Bergen.

I går skrev BT om 22 år gamle Kristina Lysen som ble rammet av en sjelden type benkreft i seks uker etter at datteren Nora (10 md.) ble født.

Etter en operasjon har hun gått med krykker. Hun avsluttet nylig den 18. cellegiftkuren. I en erklæring hun har fra Haukeland står det at hun ikke er i stand til å ta seg av barnet på flere måneder.

Må i jobb igjen

For at den lille familien skal klare det økonomisk, måtte mannen i går starte i jobb igjen. Da må Kristina Lysen selv ta seg av datteren, selv om hun er lenket til krykker og er medtatt etter en omfattende kreftbehandling.

FULL FART: Nora Lysen Grenasberg (10) både reiser seg og er kjapp på gulvet. Da er det ikke like lett å følge etter på stol eller krykker for mamma og kreftpasient Kristina Lysen.
Jan m. Lillebø

— Det er urovekkende å lese dette. Jeg er veldig imponert over hvordan familien gjør det beste ut av situasjonen, men det er ikke slik det skal være, sier Schjelderup.

Familien i Arna står nå uten barnehageplass til Nora. De har heller ikke annen hjelp, bortsett fra familie og venner som trår til. Da familien henvendte seg til Bergen kommune før jul, sjekket de om det var ledige barnehageplasser i Arna. Det finnes ikke.

- Ikke kasteballer

— Jeg reagerer på at kommunen ikke setter seg ned med familien og finner gode løsninger i en sånn situasjon. I stedet har de bare fått beskjed om at de ikke har barnehageplass. Bergen kommune har blant annet hjemmetjenester, og det er ikke bare til de eldre, sier Schjelderup og legger til:

— En familie i en slik sårbar situasjon skal ikke være kasteballer mellom ulike offentlige etater. En kan ikke forvente at familien skal springe rundt fra kontor.

Onsdag er det møte i komité for helse og sosial. Da vil Ap ta opp denne saken om byrådet ikke allerede har løst den.

— Det er lov å tenke fornuftig for kommunen når en slik situasjon oppstår, selv om de formelt sett ikke kan prioriteres i barnehagekø, sier Schjelderup.

Hjelpere melder seg

Etter at artikkelen om Kristine Lysen og familien ble publisert har en rekke privatpersoner meldt seg for å hjelpe med å passe datteren. Astri Pedersen i «Hjerte for mennesker» har også engasjert seg for å finne personer som kan hjelpe Lysen.

— Det er fint at det finnes slike mennesker, det er jeg glad for. Jeg vil ta kontakt med dem, sier Lysen.

Hun ønsker aller mest at kommunen skal finne en ordning.

— Det er ikke de snille menneskene som har ansvaret for dette, det er kommunen. Neste gang en person kommer i samme situasjon som meg, vil jeg at vi skal ha et system som fungerer, sier Lysen.